DAB szivattyúk a ház körül- vízellátás

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #1122  

 

A szivattyúk felhasználása a ház körül igen széleskörű. A vízzel kapcsolatos igényünk viszont csak kétféle lehet, a vízellátás és a vízmentesítés. Az ezekhez való rendszer kialakításához először a szivattyút kell kiválasztani. Mielőtt szivattyút vásárolna, néhány szempontot érdemes figyelembe venni.

Easybox, Active J, Aquajet

Vízellátás során arról beszélünk, hogy valahova vizet szeretnénk vezetni, eljuttatni. Ez lehet akár háztartás vízellátása, de akár kertöntözés is. Mindkét feladat megoldására a szivattyú kiválasztásához elsőként a kút típusát, vízmélységét, vízhozamát kell meghatározni. Egy kút lehet ásott vagy fúrt, viszont amennyiben a víz szintje - a szivattyú helyétől mérve – nincs mélyebben, mint 8 méter, felszíni szivattyúval tudja megoldani a vízkivételt. A felszíni szivattyúk lehetnek önfelszívók, amik "gázos", levegős vizet is szállítanak, vagy ráfolyásos rendszerűek, melyek csak levegőtől mentesítve, vízzel feltöltött állapotban indíthatók el. A felszíni szivattyúkat a vízpárától, befolyó víztől védeni kell. Ezeket a szivattyúkat érdemes egy szárazon tartható aknába telepíteni.

Azonban, ha a víz szintje 8 méternél mélyebben van, akkor búvárszivattyút vagy mélykútiszivattyút kell alkalmazni a víz felszínre hozásához. Ezeket a szivattyúkat azonban csak 100 mm-nél nagyobb átmérőjű kutakba lehet telepíteni.

Az önfelszívó- és a búvárszivattyúk lehetnek periférikus járókerekű vagy zárt lapátos szerkezetűek. A periférikus járókerekű szivattyúknál egy vagy több járókerék biztosítja a víznyomást és vízhozamot. Emelőmagasságuk 30-110m, vízszállításuk 2-4 m3/óra között lehet.

 

 

Ezek a típusok csak homok-, agyagszennyezéstől mentes, tiszta víz szállítására alkalmasak. Ezért a felszínen elhelyezett változatnál mindenképpen előszűrőt – lábszelepet - kell szerelni a vízbe helyezett cső végére. A búvármotoros, mélykúti szivattyúknál ez már a szerkezetük része, mivel magát a szivattyút engedjük a vízbe.  A zárt lapátos szivattyúk viszont egy- és többfokozatú változatban elérhetőek.

Emelőmagasságuk és vízszállításuk igen széles spektrumon mozog, ami biztosíték arra, hogy megtalálja köztük az igényeinek leginkább megfelelő típust.

A vízellátó rendszer kiépítésekor két megoldás közül választhatunk.
Az egyik a nyomáskapcsolóval szabályozott rendszer. Ennek előnye, hogy a nyomáskapcsoló segít megvédeni a szivattyút a „szárazonfutás” ellen, be-állíthatjuk az indítási- és kívánt nyomást, illetve véd a túlfeszültség ellen is. A rendszer főbb egységei a következők: szivattyú, nyomáskapcsoló, nyomásmérőóra, nyomáskiegyenlítő tartály, visszacsapó szelep és a csövezés.

 

 

Kiegyenlítő tartályként előfeszített gumimembrános tágulási tartályt célszerű választani, amelynek nagyságát a kis mennyiségű vízkivételek gyakorisága határozza meg. A rendszer csövezését általában KPE csővel érdemes megoldani, hosszú élettartama és könnyű szerelhetősége miatt.
A másik megoldás az elektronikus nyomásvízáramlás kapcsolóval szabályozott rendszer. Ennek főbb egységei a szivattyú, az áramláskapcsoló és a visszacsapó szelep.

Nyomáskiegyenlítő tartály nem feltétlenül szükséges, de a vízvételkor fellépő ”vízütés” elkerülése miatt ajánlott. 
Ennél a kialakításnál csak a bekapcsolási nyomást tudjuk beállítani, a kikapcsolás a vízáramlás megszűnésének érzékelésekor történik. A víznyomás sza-bályzását a vízvételi helyen tudjuk beállítani. Ennek a rendszernek is előnye, hogy az áramláskapcsoló a szivattyú irányításán túl védi is azt a szárazon futástól, és motorvédelmet is biztosít.

Akármilyen célra szeretne szivattyút vásárolni érdemes szem előtt tartani a megbízhatóságot és a minőséget, hiszen vízellátó vagy vízmentesítő rendszerét több évig szeretné használni, így annak hosszú évekig ki kell szolgálnia az adott feladatot. Vásárlás előtt érdemes tehát érdeklődni a jótállási és szervízháttérről, annak feltételeiről és mindezt figyelembe véve választani a számtalan szivattyútípusok közül. 

 

dabmagyarorszag.hu

DAB Navigator Alkalmazás (DNA): 
https://dna.dabpumps.com

Egri Attila, Ép-Gépész Holding Kft. 
termékmenedzser, műszaki tanácsad
ó


Webáruházunk ajánlata

DAB E.SYBOX házi vízellátó szivattyú, 230V

DAB ACTIVE J 132 M Jet önfelszívó szivattyú, H=48.3m, Q=80l/perc, 230V

DAB AQUAJET 102 M-G házi vízellátó szivattyú, H=53.8m, Q=60l, 230 V, elektromos kábellel, dugóval

 

LOGO