CEGLÉD – SZERVIZ KÖZPONT HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETÉSE

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1124  

 

Manapság szükség van lakásunk mesterséges módon való szellőztetésére. Erre a legjobb módszer, ha hővisszanyerős géppel való szellőztetést választunk. Ekkor -téli esetet alapul véve- a lakásban lévő meleg, de elhasznált levegő a szellőztetőgépben lévő hőcserélőn keresztül átadja hőtartalmának egy részét a kinti friss, de hideg levegőnek. Természetesen nyáron is nagy haszna van ennek a rendszernek.

Aereco Global PX 800 FW

Egyre több forrásból lehet hallani az energiahatékony, környezettudatos megoldásokról, melyet egyre szigorúbb előírásokkal be is tartatnak a hatóságok.
Az épületgépészetben talán a legnagyobb hatékonyságú energiaveszteség-csökkentés az, ha megfelelően leszigeteljük lakásunkat. Azonban, ahogy az lenni szokott ennek a tevékenységnek is van hátránya: majdnem azt érjük el, mintha hermetikusan lezárnánk a házunkat egy nagy műanyag zacskóba. Ez azt eredményezi, hogy a benti elhasznált levegő nem jut ki, illetve a kinti friss levegő nem jut be.

Előbbinek forrásai lehetnek bútoraink, amelyekben lévő ragasztóanyag illékony szerves vegyületet (VOC-t) áraszt akár éveken át. Azonban talán a legnagyobb problémát a pára jelenti, mely a ruhák száradásakor, mosogatásból, fürdéskor, illetve magukból az élő szervezetekből, tehát például az emberből jut a levegőbe. Egy 4 fős család esetében akár 7 liter/nap is lehet a levegőbe jutó pára mennyisége.
A másik probléma pedig az, hogy kintről a friss levegő nem jut be a lakásba, aminek mi magunk vagyunk egyik érzékelője, ugyanis amennyiben nem jutunk a megfelelő mennyiségű oxigénhez, akkor fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek lehetünk. Régebben ezek a problémák nem álltak fenn, ugyanis a nyílászárók szigetelőképessége annyira gyenge volt, hogy természetes légcserével (hőmérséklet-különbség révén és a szél segítségével) megoldódott a levegő cseréje, tehát a filtráció kellően nagy volt.

Manapság azonban szükség van lakásunk mesterséges módon való szellőztetésére. Erre a legjobb módszer, ha hővisszanyerős géppel való szellőztetést választunk. Ekkor -téli esetet alapul véve- a lakásban lévő meleg, de elhasznált levegő a szellőztetőgépben lévő hőcserélőn keresztül átadja hőtartalmának egy részét a kinti friss, de hideg levegőnek. Természetesen nyáron is nagy haszna van ennek a rendszernek, csak akkor az előbb leírt folyamat fordítva játszódik le. A benti elhasznált, de kisebb hőenergiatartalmú levegővel lehűtjük a kinti friss, de meleg levegőt.
Ezzel jelentős mértékben csökkenteni lehet a fűtési/hűtési energiát, így a költségeket is.

 

A ceglédi szerviz központba is ilyen megoldás került beépítésre.
Az említett épület kétszintes, melynek első emelete 2 évvel ezelőtt lett építve könnyűszerkezetes elemekből. Ezen a szinten található helyiségek lettek gépi szellőztetéssel ellátva. 3 iroda, egy teakonyha és egy mosdó mellett az előtérből egy oktató terem nyílik, melyet csak időszakosan, havonta néhány alkalommal használunk.
Ahogy az lenni szokott, akár légtechnikáról, akár más épületgépészeti területről legyen szó, a rendelkezésre álló hely fontos szempont a megvalósíthatóságban. A mi esetünkben az álmennyezetben nem állt rendelkezésre elegendő hely a kivitelezéshez, ezért a padláson kellett az összes légtechnikai elemet, köztük a hővisszanyerős gépet is elhelyezni.

 

A gép kiválasztásánál tehát elsődleges szempont volt, hogy az felvihető legyen a padlásra, ugyanis a padlásfeljáró mérete fix (2. ábra), ezért szétszerelhetőt kellett választani. Nem mellesleg figyelembe kellett venni, hogy az állandó 4-5 fő, illetve ideiglenesen 30-40 fő légellátását is képes legyen biztosítani.

Ezeknek a követelményeknek az Aereco Global PX 800 FW hővisszanyerős gépe megfelel (3. ábra). 100 m3/h és 800 m3/h között képes szabályozni mind az befújt, mind az elszívott levegő mennyiségét.
Minimális üzem esetén, mikor csak az irodákban tartózkodók légellátását kell biztosítani, 100-120 m3/h-nyi levegő cseréjét oldja meg a gép. (4 fő x 20-30 m3/h/fő = 80-120 m3/h). Ekkor nagyon alacsony az üzemeltetési költsége. Azonban mikor az előadó terem közel maximálisan ki van használva, akkor a ~40 fő miatt a maximális, 800 m3/h-nyi frisslevegő kerül bevezetésre (40 fő x 20 m3/h/fő = 800 m3/h). Az irodákba való befújandó levegő mennyiségét szén-dioxid érzékelő 0-10 V jele alapján vezérli a hővisszanyerős gép.

A mosdóból való légelszívás mozgásérzékelővel ellátott légelvezető elemeken keresztül történik. A teakonyhából szintén elszívás van. Az előadó terem és az előtér csak akkor kerül szellőztetésre, amennyiben az előadóban elhelyezett jelenlétérzékelő jelet küld a gépnek, ekkor a motoros szelepek nyitnak a beállított boost értéknek megfelelően. 

Annak érdekében, hogy télen a hideg levegőben lévő pára ne csapódjon ki a csőrendszerben (ezzel melegágyat létrehozva a baktériumoknak), egy, a készülékbe integrálható 3 kW-os elektromos előfűtő került beépítésre. Az említett csőrendszer spirálkorcolt csövekből, illetve hő- és hangszigetelt flexibilis csövekből áll. Utóbbira az egyszerűbb szerelhetőség, illetve a hangcsillapítás miatt volt szükség. A spirálkorcolt csövek pedig hőszigetelő anyaggal lettek bevonva a hőveszteség minimálisra csökkentésének érdekében.

A hővisszanyerős gép használata óta a ceglédi szervizközpont emeletén az ablakok nyitásának száma szinte nullára csökkent, a levegő érezhetően frissebb lett. 

 

Szeker Balázs
Ép-Gépész Holding Kft. - Szido Kft.
Termékfelelős - Légtechnika

LOGO