Vaillant hőszivattyús pufferek

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1131  

 

A Vaillant Csoport már hosszú évek óta kínál különböző felhasználási célokra puffereket, amelyek között külön kategóriát képeznek a kimondottan hőszivattyús üzemre alkalmas tartályverziók. Ez a paletta 2014-ben egy speciális hidraulikus modullal nyitott, azonban az első, kimondottan hőszivattyús puffer széria csak két évvel később jelent meg.

A Vaillant Csoport már hosszú évek óta kínál különböző felhasználási célokra puffereket.

Egy puffer alapvetően három feladatot lát el a hőszivattyús rendszeren belül:

• Folyamatos hőszállítás biztosítása a kedvező tarifájú áramszolgáltatás szünete során.
• Csekély vízmennyiségű rendszerek esetén a hőszivattyú minimális működési idejének növelése.
• A minimális vízmennyiség biztosítása a puffer hidraulikus váltóként történő alkalmazásakor.

A puffer legfontosabb kapcsolási formái az alábbi kategóriák alá sorolható:

Hidraulikus váltóként használt puffer a fűtési rendszer leválasztására: a puffer hidraulikus váltóként történő alkalmazásakor a hőtermelő (hőszivattyú) hidraulikusan van leválasztva a hőhasznosítóról (pl: padlófűtés). A nyomás nullpontja ebben a hidraulikus váltóban található. Ezzel a kapcsolási móddal valósítható meg, hogy a bekapcsolások száma a hőszivattyú által keringtetett minimális vízmennyiség esetén is alacsony maradjon. A puffer használatával lehetőség van az egyedi helyiséghőmérséklet szabályozás alkalmazására is, ezért ezt a felhasználási módot a gyakorlatban előszeretettel alkalmazzák a tervezők, illetve a kivitelezők.

A visszatérő ággal sorba kapcsolt puffer: a visszatérő ággal sorba kapcsolt tárolót az olyan rendszerek esetén alkalmazzák, ahol a keringtetett vízmennyiséget a kompresszor minimális működési ideje (3-4 perc között) miatt kell megemelni. Az egyedi helyiséghőmérséklet szabályozást csak így lehet alkalmazni, azonban itt a második fűtési keringtető szivattyú – a hidraulikus váltóként használt pufferrel szemben – elhagyható. A minimálisan keringtetett vízmennyiség egy megfelelően méretezett túláram szeleppel biztosítható.

Beépíthető puffer az uniTOWER kompakt beltéri egységek számára
Ez a puffer a fűtési visszatérő ággal sorba kötött tartályként alkalmazható az uniTOWER kompakt beltéri egység burkolata alatt: segít a fűtési rendszer űrtartalmának növelésében és így emeli a hőszivattyú működési idejét is. Az igények függvényében ez a puffer fűtési és hűtési vízhez is egyaránt használható, ugyanis párazáró külső hőszigeteléssel rendelkezik. A puffer űrtartalma ráadásul arra is elegendő lehet, hogy a kültéri egység párologtatóján keletkezett jégréteget ezzel olvasztassuk le (csak az 5-8 kW névleges hőteljesítményű, monoblokk és split rendszerű aroTHERM levegő-víz hőszivattyúk esetén).

1. ábra: Burkolat alá integrálható, 18 liter űrtartalmú puffer

VP RW 45/2 B puffer (2020-as termék-újdonság)


Az új VP RW 45/2 B puffert (a 2014 óta forgalmazott, de idén már megszűnő VWZ MPS 40 hidraulikus modul helyett) a hőszivattyú és a fűtési rendszer hidraulikus szétválasztására használható. Ennek a puffernek a segítségével lehet, lezárt padlófűtési körök mellett is egy minimálisan átkeringő fűtővíz mennyiséget biztosítani. Egy bivalens üzemmódú fűtési rendszeren belül a rásegítő fűtőkészüléket rá lehet hidraulikusan kötni a pufferre, ezen kívül ez a puffer a visszatérő ággal sorba kötött tartályként is használható, ami a fűtési rendszer vízmennyiségének növelését, valamint ezzel a hőszivattyú működési idejének meghosszabbítását szolgálja. Igény szerint ez a puffer a fűtési és hűtési víz tárolójaként használható, ugyanis a párazáró hőszigetelésnek köszönhetően a hűtővíz pufferelése is lehetséges.

Kialakítás

• Többféle bekötési lehetőség az előremenő- és visszatérő számára
• Szekunder oldali csatlakozó csonkok a fűtési kör előremenő- és visszatérő ága számára
• Beáramlás-csillapító lemezek a tartályon belüli optimális rétegződés biztosítására
• Opcionálisan gyűjtő-hőmérséklet érzékelő (VR 10) is rendelhető  
• A tartály űrtartalma: 45 liter

2. ábra: Falra szerelhető, VP RW 45/2 B hőszivattyúskispuffer

VPS R 100/1 M és VPS R 200/1 B pufferek


A VPS R 100/1 M és VPS R 200/1 B puffereket szintén a hőszivattyú és a fűtési rendszer hidraulikus szétválasztására lehet felhasználni, amelyek segítségével a minimálisan átkeringő fűtővíz mennyiség még lezárt padlófűtési körök mellett is biztosítható. Egy bivalens üzemmódú fűtési rendszerben a rásegítő fűtőkészülék hidraulikusan ráköthető a pufferre, valamint ezek a pufferek is a visszatérő ággal sorba kötött tartályként használhatók, ami a fűtési rendszer vízmennyiségének növelését, valamint ezzel a hőszivattyú működési idejének meghosszabbítását szolgálja. Az új VP RW 45/2 B pufferhez hasonlóan ezek a termékek is a fűtési, valamint hűtési víz tárolójaként alkalmazhatóak (párazáró hőszigetelésüknek köszönhetően).

A VPS R 100/1 M és VPS R 200/1 B pufferek több bekötési lehetőséggel vannak a hőtermelő kör előremenő és visszatérő ágának csatlakoztatására kialakítva. Szekunder oldalon csatlakozó csonkok állnak rendelkezésre a fűtési körök előremenő és visszatérő ágainak bekötésére. A tárolón belüli optimális rétegződésről beáramlást segítő lemezek gondoskodnak, a hőátadás a modulban történik, így előzhető meg a különböző térfogatáramok, illetve a hőmérsékleti zónák összekeveredése. A puffer tárolóba egy hőmérséklet érzékelőt lehet beépíteni (merülő hüvelyen keresztül). Mindkét verzió alkalmas földön álló használatra, ezen kívül a 100 literes modell lehet falra szerelt is. A „tükrözött” csatlakozásainak köszönhetően a 100 literes puffer bal vagy jobb oldalról is beköthető, hogy alkalmas legyen bármilyen kialakításra.

3. ábra: flexoTHERM + aroCOLLECT hőszivattyú, 200 literes hőszivattyús pufferrel

Fördős Norbert – Termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft – Vaillant brand


WEBÁRUHÁZUNK KÍNÁLATÁBÓL

VAILLANT VWZ MPS 40 kompakt puffertároló hőszivattyúhoz

 

 

 

 

LOGO