Dinamikus beszabályozó szelepek a HERZTŐL

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1134  

 

A dinamikus beszabályozó szelepekre nem lehet elég sokszor visszatérni. Az idő előrehaladtával egyre több típus, a régi kiviteleknek egyre profibb fejlesztése kerül a piacra. E fejlesztések egyik élenjáró cége a bécsi székhelyű HERZ vállalat-csoport. A cég céljai közé tartozik az energia-hatékony és környezettudatos épületek épületgépészeti technológiájának kiszolgálása. E cél eléréséhez az egyik út a dinamikus beszabályozó szelepek folyamatos fejlesztése, újak tervezése és megjelentetése.

A cég céljai közé tartozik az energiahatékony és környezettudatos épületek épületgépészeti technológ

Az automatikus beszabályozó szelepek mind fűtési, mind hűtési rendszerekben hatékony energiamegtakarítást szavatolnak. Az üzemeltetésre fordított energiafelhasználást a terhelés és az idő függvényében célszerű minimalizálni. Emiatt döntő fontosságú a szabályozószelepek kiválasztása és a szabályozási zónák meghatározása.

A szabályozó- és vezérlőszelepek térfogatáram-behatárolásának előbeállításai mindig a maximális terhelésre vonatkoznak, ezért tényleges üzemi körülmények között elégtelen szabályozási teljesítményt nyújtanak, és csak csekély energia-megtakarítás érhető el velük. Ezt a hátrányt automatikus szabályozószelepek segítségével küszöbölhetjük ki. Beépítésükkel külső energia felhasználása nélkül minden pillanatban csak az a térfogatáram éri el a fogyasztókat, amit egy korszerű helyiség hőmérséklet-szabályozás megkövetel. Az automatikus szabályozó szelepek további előnye, hogy a szerelést követő előbeállításnál egyszerűen figyelembe vehetők a méretezéstől eltérő tényleges rendszerértékek.

Dinamikus, más néven automatikus beszabályozás esetén olyan segédenergia nélküli, arányos beszabályozó szelepek kerülnek beépítésre, amelyek a hidraulikai rendszer üzemi viszonyaihoz alkalmazkodva biztosítják továbbra is hálózatunk megfelelő működését az által, hogy a szeleptányér mozgatásával időben is megváltoztatják kvértéküket. Ezzel biztosítják adott esetben például az állandó térfogatáramot, állandó nyomáskülönbséget.

Ha csak a szabályozó szerelvények árát nézzük, akkor azonos méretben, azonos térfogatáram kívánalom mellett a dinamikus beszabályozó szerelvények ára a magasabb, de ne feledjük, hogy a hidraulikai rendszerünket legjobban mindig az élettartam költsége jellemzi, így előfordulhat (sőt gyakran elő is fordul), hogy a magasabb bekerülési költségű dinamikus szabályozók alkalmazását kell preferálnunk.

A leggyakrabban hasznát dinamikus beszabályozó elemek:

• túláramszelep,
nyomáskülönbség-szabályozó,
térfogatáram-korlátozó,
• kombinált térfogatáram-korlátozó és szabályozó szelep,
• hőmérséklet- és hőmérsékletkülönbség-szabályozó,
• ezek egyéb kombinációi.

A továbbiakban a nyomáskülönbség-szabályozóról és a térfogatáram-korlátozóról, valamint egy jellemzően távhőellátási dinamikus szabályozóról, a nyomáskülönbség-szabályozóról és mennyiségkorlátozó szelepről lesz szó, amelyek a leggyakrabban alkalmazott dinamikus beszabályozó szelepek.


WEBÁRUHÁZUNK KÍNÁLATÁBÓL

HERZ nyomáskülönbség szabályzó, 1”B

 

HERZ GP kézi radiátorszelep, egyenes, Eurokónuszos, 1/2”-3/4”K

 

HERZ Calis-TS szelep, háromjáratú, 100% osztó, 3/4”

 

 

LOGO