Digitális korszakváltás a szellőzéstechnikában

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1136  

 

Lakásaink, épületeink felújításánál érdemes kiemelt hangsúlyt fektetni az egészséges, friss levegőre. Erre a modern épületgépészet korszerű megoldások sorát nyújtja, melyek az egészségen felül az energiatakarékosságot is szolgálják. E két szempont azonban nem érvényesülhet egymással szemben, egymás rovására.

A szabályozott szellőztetéssel így végleg megszüntethető a túl párás vagy akár túl száraz levegő, v

Építkezés vagy felújítás során a legtöbb figyelmet általában az energiahatékonyság problémájának szentelik a szakemberek és a tulajdonosok egyaránt, ami nem csak a későbbi fűtésszámlák, de a környezet szempontjából is kedvező. Az egyre jobb lakásszigetelések és nyílászárók azonban nem csupán a benti meleget tartják odabent nagyon hatékonyan, de a levegőben felgyülemlett párát és széndi-oxidot is, míg a friss levegőt kirekesztik a lakásból. A nedves, rossz levegőjű, penészes otthonok pedig bizonyíthatóan hozzájárulnak az asztma és más légúti megbetegedések kialakulásához.

Egy német felmérés szerint Európában 2,2 millió ember megbetegedése vezethető vissza a penészes környezetre. Ennek fényében aggasztó, hogy Magyarországon a lakosság 26%-a él nedvesedés által érintett lakásban. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy le kell-e mondanunk a jó levegőről az energiahatékonyság jegyében, vagy fordítva.

Friss levegő vagy energiahatékonyság?

A légtechnikai szakértők szerint az ellentmondás egyszerűen feloldható a megfelelő, levegőminőség érzékelővel ellátott szellőzési rendszer kialakításával, amely folyamatosan méri a belső levegő széndioxid- és páratartalmát, és mindig ennek megfelelően szabályozza a légcserét. Ennek köszönhetően nem csak optimális szinten tartja a belső páratartalmat és a levegő frissességét, de a túlszellőztetés is elkerülhető vele, vagyis nem enged be a szükségesnél több levegőt a külső térből. A szabályozott szellőztetéssel így végleg megszüntethető a túl párás vagy akár túl száraz levegő, valamint a penész okozta egészségügyi kockázat, és még az épületek energiafelhasználása is hatékonyabbá válik.

Az egyre fokozódó digitalizálódás a gépészipart is eléri, akárcsak a legtöbb hagyományos szakmát. Ez az, ami az elkövetkező években várható trendeket a leginkább jellemezni fogja az iparágban. A jelenlegi gépészeti megoldásokhoz képest olyan mérvű változás várható, mint amilyet az érintőképernyős telefonok berobbanása jelentett korábban. Az intelligens házakban a szellőztető rendszerek nem csak a jobb légminőség kialakításában segítenek, de a modernebb hővisszanyerős berendezések a fűtési és hűtési rendszerek működését is lehetővé teszik. Ha otthonunkban egy központi épületautomatikai rendszer vezérli mindezt, akkor lehetőségünk van azok teljes szintű összehangolására annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb energiahatékonyságot érjük el.

 

Gondolkodjunk rendszerben

Régebben szellőztető rendszerekkel inkább csak az ipari létesítményekben találkozhattunk, azonban napjainkra ez megváltozott; a szellőző és szellőztető rendszerek már a családi házak és a lakások számára is elérhetővé váltak. A rendeltetésszerű működés és a magasabb hatásfok elérése érdekében értelemszerűen ezek vezérlése is fontos feladat, melyet az intelligens épületautomatika, más néven okosház rendszerek tökéletesen képesek ellátni.

Automata rendszerekkel vezérelt szellőztetés és fűtés esetén – amennyiben a szellőztetési rendszer azt lehetővé teszi (pl. pillangószelepek használata által) – természetesen tökéletesen lehet kezelni az egyedi helységenkénti szellőztetést is. Gépészeti oldalról ugyan a szellőztetési zónák kialakítása egyelőre meglehetősen költséges, azonban nagy előnye, hogy általa más fokozatú szellőztetést tudunk biztosítani egy fürdőszoba vagy egy nappali számára.

A legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerek az elhasznált levegő elszívása illetve a friss levegő megszűrése és beáramoltatása mellett az elhasznált levegő hőtartalmát használják fel annak érdekében, hogy előfűtsék a befújt levegőt. E rendszereknél páravisszanyerő, vagy más néven entalpia hőmérő figyeli a levegő páratartalmát, és azt folyamatosan egy előre beállított komfort szinten tartja. Téli időszakban az elszívott levegő nedvességtartalmát adja hozzá a friss levegőhöz, míg nyáron fordított elven működik, és a friss levegő páratartalmát csökkenti.

A szellőztető rendszerek okosotthon rendszerek által történő vezérlésének nem csak energiamegtakarítási oldalról van nagy jelentősége, de sokkal kényelmesebb is. Nem kell másik applikáció vagy kezelőfelület, elegendő csak az intelligensház-rendszer programjába belépnünk, és egy gombnyomással megjeleníthetjük a szellőztetőrendszer vezérlési lehetőségeit. Magasabb vagy alacsonyabb fokozatba válthatunk, információkat kaphatunk a különböző értékekről vagy akár értesítési üzeneteket is kaphatunk a rendszer állapotáról, és az esetleges szervízelési feladatokról. Minden egy kezelőfelületen keresztül összehangoltan! Ha okosotthon rendszer által vezéreljük a szellőztető és fűtési rendszerünket, megéri az árnyékolásvezérlést is integrálni a rendszerbe.

A digitalizálódással megnyílhat az épületgépészeti megoldások által kínált lehetőségek tárháza, hogy azok még inkább alkalmazkodjanak a felhasználók egyéni igényeihez és az energiahatékonyság elveihez.

Forrás: ezermester.hu

A szellőztető rendszerek épületautomatika rendszerek által történő vezérlése segítségével lehetőségünk van otthonunk hőveszteségét minimalizálni. Ha nem csak a hővisszanyerős szellőztető rendszerekről beszélünk, akkor is lehetőségünk nyílik vezérelni a szellőztető berendezés számos értékét, hogy minden élethelyzetben az adott igényeknek megfelelő szintű légcsere valósuljon meg.

Ha a szellőztető rendszert az automatika rendszer vezérli, akkor a különböző helységekben elhelyezett páratartalom értékek alapján is lehetőségünk van vezérelni, így épületünk télen és nyáron egyaránt képes folyamatosan ugyanazt a páratartalom értéket fenntartani és beállítani. Ezen felül – ha a fűtési/hűtési rendszert is az intelligens otthon vezérli –, akkor nem szükséges külön érzékelőket elhelyeznünk a szellőztető rendszer számára, mivel ugyanabból az érzékelőből is lehetőségünk van kinyerni az értékeket.

Okosmegoldások az épületgépészetben

Azokban az épületekben, ahol szellőztető rendszer került kialakításra, nem szükséges szellőztetnünk, mivel ezt a légcsere rendszer automatikusan megteszi helyettünk. Ennek ellenére elkerülhetetlen, hogy bizonyos esetekben mégis kinyissuk az ablakokat. Az okosotthon nyitott ablaknál automatikusan leállítja vagy visszaveszi a szellőztető rendszer intenzitását. Ehhez nem kell mást tennünk csupán nyitásérzékelőket kell telepíteni a rendszerbe, ami mindemellett a riasztó rendszer részét is képezheti a többi pedig csak programozás kérdése.

 

LOGO