Dinamikus beszabályozó szelepek II. rész

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1148  

 

HERZ nyomáskülönbség szabályozó Az egyik leggyakrabban alkalmazott dinamikus szabályozó.

A nyomáskülönbség-szabályozó feladata, hogy két pont között állandó (közel állandó) értéken tartsa a

A nyomáskülönbség-szabályozó egy segédenergia nélküli, arányos szabályozószelep, amely vagy fix, vagy állítható alapjellel rendelkezik. A nyomáskülönbség-szabályozó feladata, hogy két pont között állandó (közel állandó) értéken tartsa a nyomáskülönbséget. A nyomáskülönbség előírt (tervezett) értékét a szelep tetején található skálán lehet beállítani. A nyomáskülönbség előírt értéke fokozatmentesen állítható például 5 és 30 kPa, 25 és 60 kPa, illetve 40 és 80 kPa között (léteznek fix beállítással rendelkező nyomáskülönbség-szabályozók is). A beállított érték a beállítási diagram segítségével olvasható le. Gyárilag az előírt érték általában a minimum szintre van beállítva. A szükséges előírt érték a beállító szerszámmal változtatható meg. Alkalmazásával az ismert zaj problémák a termosztatikus szelepeknél teljes mértékben elkerülhetők. A szabályozót minden esetben egy impulzusvezeték köti össze az előremenő vezetékbe szerelt beszabályozó szeleppel. A nyomáskülönbség-szabályozót a visszatérő vezetékbe kell beépíteni!

Működése: az előremenő vezetékbe szerelt beszabályozó szelepről az impulzus vezetéken érkező nyomás hatására kialakuló erő – a nyomás x a nyomáskülönbség-szabályozó membránfelület szorzata – egyensúlyt tart a beállított rugóerő és a visszatérő vezetékben a szeleptányér előtti nyomás hatására kialakuló erővel, miközben a rugó mozgatja a szeleptányért a jelleggörbének megfelelően, egyensúlyban tartva a rendszert. A nyomáskülönbség-szabályozó beépítési feltételei megegyeznek a statikus szabályozóéval.

Kiválasztásnál ügyelni kell az arányossági sáv határaira, illetve, hogy a szabályozószelep kvs-értéke nagyobb legyen, mint a számított kv-érték. Legjellemzőbb, egyben legismertebb felhasználási módja a kétcsöves, termosztatikus szelepekkel ellátott fűtési rendszerek nyomáskülönbség- szabályozása. Ezeknél a rendszereknél kellő körültekintéssel kell eljárni a szabályozó helyének meghatározásakor. Ügyelni kell arra, hogy a termosztatikus szelepek tervezett arányossági sávja és a szelepek autoritása még részterheléskor is megfelelő legyen. A kiválasztott szabályozó csak egy jól meghatározható maximális, illetve minimális térfogatáram között működik rendeltetésének megfelelően, ahol ezen értékek függenek a kiválasztott szeleptől, a rendelkezésre álló nyomáskülönbségtől, valamint a beállított alapjeltől. A nyomáskülönbség-szabályozó egy arányos szabályozó, de ez a tulajdonsága csak az említett térfogatáram-határok között érvényesül. A határokon kívüli működése teljesen bizonytalanná válik. Ezért nagyon fontos a körültekintő kiválasztása! A változó térfogatáramú rendszerek jellegzetes szabályozó berendezése.

Szereléstechnikai szempontból nagy előnye, hogy lehetővé teszi a részleges átadást és működést, illetve a későbbi bővítéseket, a már beszabályozott rendszerek újraszabályozása nélkül.

Amennyiben több kisebb fogyasztó egymáshoz közel van (az őket összekötő vezetékszakasz ellenállása elhanyagolható), nem szükséges minden fo-gyasztónál külön-külön nyomáskülönbség-szabályozó beépítése, elég a kiválasztott csoportnak egy közös szabályozó.

forrás: magyarinstallateur.hu


WEBÁRUHÁZUNK KÍNÁLATÁBÓL

HERZ nyomáskülönbség szabályzó, 1”B

 

HERZ GP kézi radiátorszelep, egyenes, Eurokónuszos, 1/2”-3/4”K

 

HERZ Calis-TS szelep, háromjáratú, 100% osztó, 3/4”

További termékek ITT

LOGO