Zseniális magyar találmány: napelemes térkő

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1150  

 

INNOVATÍV ÖTLET HAZAI FEJLESZTŐKTŐL

A térkövek által megtermelt energiával üzemeltethető a közvilágítás, a közlekedési lámpa, vagy akár

INNOVATÍV ÖTLET HAZAI FEJLESZTŐKTŐL

Az alábbiakban ismertetésre kerül, hogy honnan is származik az ötlet és milyen lehetőségeket rejt magában az eszköz. Hallhattunk már napelemes járdáról és autópályáról, de ezeknél minden esetben egybefüggő modulok képezték a felületet. A magyar fejlesztő csapat másként gondolkodott és sokkal kisebb egységekből álló felületekkel kívánja forradalmasítani a járdákat, utakat. Az innovatív ötlet Ilyés Miklós tájépítész fejéből pattant ki, aki a hagyományos betonból készült térkövek helyett valami sokkal környezetbarátabb térburkolatot képzelt el. Ötletét felvetette barátainak, a gépész végzettséggel rendelkező Sziszák Imrének, és a villamosmérnök Cseh Józsefnek, együtt pedig megalkották a „moduláris energiatermelő térburkoló rendszert”, vagyis a Platio névre keresztelt napelemes térkövet. A Platio különlegessége, hogy különálló napelemes térkőként képes napelemes rendszert alkotni. További nagy előnye, hogy a napelemet magába foglaló burkolat újrahasznosított hulladékból készül. Így rendkívül környezetbarát terméknek tekinthető, hisz amellett, hogy energiát képes termelni, még a lerakásra kerülő műanyagtermékek mennyiségét is csökkenti.

A Platio kinézetre olyan, mintha egy macskakőbe napelemet tettek volna. Ezek a kis térkövek összeköthetők, de önállóan is működőképesek. Így pedig lerakásuk sokkal könnyebben variálható és térhez igazítható. A térkövek által megtermelt energiával üzemeltethető a közvilágítás, a közlekedési lámpa, vagy akár egyéb okos rendszer is.

NEM SÉRÜL KÖNNYEBBEN A TALAJRA SZERELT NAPELEM, MINT AMI A HÁZTETŐN VAN?

A válasz: nem, mivel minden kis egységet speciális ütésálló fedlap véd. Ráadásul ezt a felületet többféleképpen lehet csúszásmentesíteni is (bordázat/alumínium-oxid por/polimer), így a rajtuk közlekedőknek sem kell tartaniuk a sérüléstől. A napelemes térkő ráadásul nem igényel különösebb karbantartást sem, hisz egyedül a fedele van kitéve külső hatásoknak, ami ha szükséges könnyedén cserélhető. A térköveket felülről olyan edzett üveg védi, ami 1000N/mm2 törőfeszültséggel, vagyis négyzetcentiméterenként 10 tonnát bír elviselni. Ütés elleni védelme már kissé visszafogottabb mutatóval bír, ami 200N/mm2. Mindenesetre a hagyományos, rendeltetésszerű használatnak teljesen ellenáll. A térkő másik nagy előnye, hogy szinte ellophatatlan. A lerakása ugyan egyszerű, a felszedése viszont bonyolult, csak speciális eszközökkel valósítható meg. A Platio legnagyobb előnye mégis az, hogy haszná-latukkal nem foglalnak helyet, hisz egy olyan felületre kerülnek elhelyezésre, amit egyébként sem használunk másra.

MÁR MŰKÖDNEK A NAPELEMES TÉRKŐVEL SZERELT JÁRDÁK

A Prologis nevű vállalat egyik hazai ingatlanának parkolójában az elektromos autók számára a Platio segítségével biztosítják a szükséges töltési energiát. Az integrált intelligens rendszer ráadásul lehetővé teszi azt is, hogy ha éppen nincs töltésre váró gépjármű, akkor a megtermelt energia az irodaházat szolgálja ki. A hazai alkalmazás mellett már a tengeren is kísérleteznek a Platio hasznosításával. Olyan pontonokat hoztak létre, amibe beépítették a napelemes egységeket. A járdához hasonlóan a vízre fektetett kis „hidak” is állandóan ki vannak téve a napsütésnek, így ez is megfelelő alkalmazási területnek bizonyulnak. A Platio a 2017-es kazahsztáni Világkiállításon is megjelent, ahol 80 m2-en csodálhatták meg a látogatók az innovatív eszközt.

forrás: alternativenergia.hu

LOGO