JÓ TUDNI, HA NAPELEMBEN GONDOLKODUNK!

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1164  

 

Számos tévhit kering a napelemes rendszerekről, melyek sokakat elijeszthetnek a megújuló energia ilyen jellegű felhasználásától. Erről készítettünk egy átfogó interjút az Ép-Gépész Holding Kft. napelemes ágazatának termék menedzserével, Korda Lászlóval.

Egy átlagos családi ház fogyasztásánál figyelembe kell venni az ott lakók számát is.

Napelem telepítése előtt, az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy mennyi idő alatt térül meg egy ilyen beruházás? Hogyan lehet kiszámolni?
A lakossági rendszereknél két dolgot veszünk figyelembe a megtérüléshez. A bekerülési költséget és az áram díját.
Most a rezsicsökkentés hatására a nappali áram díja 40 Ft/KWh környékén van (előtte 48 Ft volt). Egy átlagos családi ház havi fogyasztása 10-15.000 Ft között van. Ezt egy 2.5-4 KW-os napelemes rendszer kinullázza. A havi 15.000 Ft-os villanyszámla évi 180.000 Ft-nak felel meg. Ehhez kell a 4 KW-os napelemes rendszer, aminek a bekerülési költsége 1.800.000 Ft körül van telepítéstől függően. Így a kettő hányadosából kijön, hogy 10 év alatt megtérül a rendszerünk.
 Ha részletesebben szeretnénk ezt kiszámolni, akkor az egyik oldalon számolni kell a karbantartási költséggel és az amortizációval, a másik oldalon pedig az éves inflációval.
Mivel a napelemek amortizációja kevesebb mint 0.7% évente, az infláció viszont 3.5% körül mozog, így itt is hasonló számok jönnének ki.


Mi befolyásolja a megtérülési időt?
Ez több tényezőtől függ. Ha mindent beleveszünk, akkor a bekerülési költségtől, az áram díjától, az inflációtól, a karbantartási költségtől, az amortizációtól, az időjárástól, a kivitelezés és a beépített anyagok minőségétől. Hiába jönne ki egy kedvező 10 éves megtérülés, ha a rendszerünk hamarabb tönkremenne, az alacsonyabb minőségű beépített termékek miatt.

A napelemes rendszer felszerelése egy átlagos családi háznál mekkora anyagi ráfordítással jár?
Egy átlagos családi ház fogyasztásánál figyelembe kell venni az ott lakók számát is. Egy országos felmérés alapján 1 főnél 1.616 KWh; 2 főnél 2.234 KWh; 3 főnél 2.822 KWh és 4 főnél 3.480 KWh az éves átlag a háztartási fogyasztásoknak. Ezeket a mennyiségeket egy 2-3 KW-os rendszer kidolgozza, aminek a költsége alap esetben  1-1.4 millió forint körül van telepítéstől függően.
 

Kb mennyi idő egy kiépítés, ezáltal a kifizetett munkadíj mértéke?
Ez egy napos munka, így nem sok ideig zavarják a megrendelőt. A munkadíj benne volt az előző árban, mert ott komplett kivitelezési árat adtam meg, de 2-300.000 Ft között van ezeknek a díjai. Az engedélyeztetés a szolgáltató felé is benne van a költségben, annak az ideje viszont 2.5-3 hónap között van.

Milyen anyagokból készül a napelem? A gyártás környezetbarát, vagy veszélyes hulladékkal jár?
Igyekeznek a gyártók olyan anyagokat használni, amiket később is újra tudnak használni a gyártáshoz. Ezek az anyagok alumínium, üveg, szilícium, réz, újrahasz-nosítható műanyag. 2004-ben nyílt meg Freiburgban az első napelem újrahaszno-sítható üzem, ahol a napelemek 96%-át újra tudják hasznosítani. Az is figyelemre méltó, hogy egy ilyen újrahasznosított szilíciumcella előállítási energiája 30%-kal kevesebb, mint egy új celláé.

Milyen módon, hova adható le a már nem használt napelem?
A napelemek árába be van építve egy termékdíj, ami már hozzájárul a leendő újrahasznosításhoz. Ahogy telik az idő, úgy egyre több újrahasznosító üzemet fognak építeni. Az Eurener gyártó 25 év garanciát ad a napelemeire, így még nem igazán vannak olyan rendszerek hazánkban, amik már ennyi ideje üzemelnének és le kellene szerelni. Majd az idő és a piac meghatározza, hogy mikor lesz szükség erre is.

Hova termelnek a napelemek? Saját hálózatra közvetlen, vagy a szolgáltató hálózatára, esetleg mindkettőre? Eltárolható-e az energia későbbi felhasználásra?
A hazai rendszerek szinte kivétel nélkül a villamos hálózatra táplálnak vissza, mint egy virtuális akkumulátorként használva azt. Van hibrid üzemű inverter is, de a drága ak-kumulátorok miatt még nem terjedt el. Ahol nincs villamoshálózat, ott viszont szük-ség van az akkumulátoros rendszerekre.

Mikor a legjobb a teljesítménye a napelemes rendszernek?
A napelemek teljesítményét három tényező határozza meg. A besugárzási érték, (hogy milyen erővel süt a nap), környezeti hőmérséklet és a légszennyezettségi érték. A gyártó úgy adja meg az adatlapon a teljesítményt, hogy 1000 W/m2 besugárzási értéken, 25°C hőmérsékleten és 1.5 AM (AirMass) légszennyezettségi értéket számol. Ezek folyamatosan változnak az évszakok és az időjárás miatt, ezért állandóan változik egy napelemes rendszer leadott teljesítménye.

Felhős és téli időszakban mekkora a kihasználtság?
Kétféle szilíciumcellás napelem van. A monokristályos és a polikristályos. A monokristályos jobban szereti a direkt fényt, ezért ezek inkább a délebbi országokban teljesítenek jobban. Nálunk inkább a polikristályos terjedt el. Olcsóbb is egy kicsit - a gyártási technológia miatt -, illetve ez a típus jobban szereti a felhős időt, a szórt fényt, így az éves hozama kedvezőbb.
Ami a telet illeti, ilyenkor is süt a nap, bár jóval kevesebbet és alacsonyabban is jár, de az termelés nem áll le. Igaz ilyenkor hidegebb van, ez jó hatással van a modulokra. Télen hozza az egész éves termelés 9.1%-át, ezt egy júliusi hónap lefölözi. De ez is pénz nekünk, hisz a villanyszámlánk közel 10%-át kitermeli.

A tetőn kívül hova lehet telepíteni napelemet?
A napelemeket szinte bárhová fel lehet szerelni a megfelelő rögzítő szerkezetekkel. Lehet talajra, lapostetőre, mindenféle fedésű tetőre, oszlopokra, járművekre, műholdakra, de akár a tengerre is. Egy napelem súlya 19-20 kg között van és ez több, mint 1.6 m2 felületű. Ha ezt leosztjuk négyzetméterre, akkor kevesebb, mint 12 kg jut 1 m2-re. Ezt a tetők általában elbírják. Ha már szemre látszik, hogy hullámos a tető, akkor lehetnek állékonysági problémák, olyankor egy áccsal vizsgáltassuk meg, vagy van lehetőség egy statikustól kérni egy szakvéleményt és akkor nyugodtan felrakható, ha azt számítja ki.
 
Milyen lehetőségek vannak társasházi lakásoknál?
A társasházaknál az a probléma, hogy a sok lakásnak közös tetője van és az nem lenne elegendő, hogy mindenki kiváltsa a villanyszámláját. Itt a közös fogyasztású méréseket lehet kiváltani. Ilyen a lift fogyasztása, a világítás, a szervizkonnektor, a kerékpártárolók vagy a szellőzés. Ezeket, ha kiváltjuk csökken a közös költség, így vonzóbb lesz egy albérlet vagy egy eladás, de akár az ottani élet is.

A napelemek miatt villámhárítót is fel kell szerelni? Van-e jogszabály ami kötelezővé teszi?
A jogszabály nem kötelez rá, mert ezzel nem nő a kockázat egy esetleges villámcsapás esetén. Ezzel nem ért egyet minden szakember, de nem kötelező kiépíteni a villámvédelmet.
Bizonyos esetekben kötelező csak, középületeken, illetve ahol a szakember előírja, de ott sem a napelem miatt, hanem az élet- és közvagyon védelem megóvása érdekében.

Ha jogszabály nem is teszi kötelezővé, te ajánlod-e hozzá?
A lakossági rendszerekre (10 KW alatt) nem szoktak feltenni, mert jelentősen megnöveli a beruházás költségét. A nagyobb rendszereknél viszont már meggondolandó, hogy pár százezer Ft-os költséggel megvédjünk egy több milliós beruházást, meg ezzel védjük a több tízmilliós épületünket is.
Ott már érdemes a kockázat elemzést elvégeztetni!

Következő rész>>>


Webáruházunk kínálatából

EURENER PEPV260 napelem, polykristályos, 6diódás, 260Wp, ezüst, 1640x992x40mm NP

 

EURENER PEPV270 napelem, polykristályos, 6diódás, 270Wp, ezüst, 1640x992x40mm NP

 

FRONIUS Primo 5.0-1 inverter, beépített Wi-Fi/LAN, 5.0kW, 1fázis, 2 kat. NP

 

 

LOGO