Dinamikus beszabályozó szelepek III. rész

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1166  

 

A megfelelően kialakított kombiszelep nem csupán egy szabályozó- és vezérlőszelep kombinációja, hane

HERZ térfogatáram-korlátozó

A kombiszelepek rendkívül leegyszerűsítik a mindennapi munkát. Használatukkal lényegesen kevesebb tervezést igényel egy épületgépészeti rendszer kivitelezése.
Létjogosultsága van egy olyan berendezésnek, amely egy szabályozószelepet, egy vezérlőszelepet, egy nyomáskülönbség- szabályozót és egy elzárószelepet kombinál. Ezt a készüléket nevezzük „egyszerű felépítésű és kezelésű, teljesen nyomásmentesített, automatikus szabályozó- és vezérlőszelepnek” vagyis röviden kombiszelepnek.

A megfelelően kialakított kombiszelep nem csupán egy szabályozó- és vezérlőszelep kombinációja, hanem nyomásmentesített is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szelep minimális nyomáskülönbség megléte esetén képes automatikusan szabályozni az átfolyást, mégpedig minimális vezérlőerők és kiváló szabályozási teljesítmény mellett. A méretezés szerinti előírt értéket, vagyis a kívánt térfogatáramot természetesen a szeleppel állíthatjuk be.

0-ról indulva egy fordulat 100%-nak felel meg. A beállítás %-ban és fokozatmentesen végezhető el. Az átfolyás üzem közbeni szabályozását egyrészt egy beépített szabályozószelep és egy szelepvezérlés végzi, másrészt a beépített nyomáskülönbség-szabályozó állandó szinten tartja a szelepautoritás értékét. Vezérlőelemként (szelepvezérlésként) célszerű egy moduláris (állandó) szabályozású meghajtást választani, amely 0-10 vagy 0-5, 5-10 V-os tartományban működik. A nyomásmentesítésnek köszönhetően még maximális nyomáskülönbségek mellett is csupán néhány Newton vezérlési erő szükséges.

Az egyszerű hőmérséklet-szabályozás kereskedelmi és középületekben általában egy helyiségfűtés és egy -hűtés kombinációjából áll. Ezért téli és nyári üzemben eltérő térfogatáramok és nyomáskülönbségek alakulnak ki a fogyasztóknál (ventilátorkonvektorok, fal- vagy mennyezetfűtési és -hűtési rendszerek). Ezekhez az alkalmazásokhoz fejlesztették ki a kombinált szabályozó és vezérlőszelepeket. A szelepek képesek arra, hogy a rendszer megadott tartományában automatikusan az előre beállított értékre korlátozzák a térfogatáramot. A nyomáskülönbségeket a membrántest egyenlíti ki. A szelep térfogatáramát a maximális készülékátfolyás százalékában állíthatjuk be. A kombiszelep tömegáram-szabályozó beépített szabályozószeleppel.
Az előbeállítást a szelepemelkedés beállításával határolhatjuk be. A kombiszelep helyiségfűtési és légkondicionáló berendezésekben is használható állandó vagy BE/KI szabályozásra.

Méretezési példa:
Tételezzük fel, hogy egy fogyasztó 300 l/h tömegáramot igényel. Keressük meg a HERZ 4006 kombiszelep 1/2”-os beál-lítási értékét! Az 1/2”-os szelep maxi-mális átfolyása 400 l/h.

100%-ra állítás esetén tehát a szelep átfolyása 400 l/h. A 300 l/h a maximális térfogatáram 75%-ának felel meg. En-nek ismeretében nincs más dolgunk, mint a kijelző segítségével 75%-ra be-állítani a szelepet, majd egy ellenőrző mérést végezni. Ne feledjük, a szabályszerű működéshez a szelepnél meg kell lennie az előírás szerinti minimális nyomáskülönbségnek! A HERZ 4006 kombiszelep kétpontos vagy állandó működtetésű állítómotorokkal vezérelhető. Állandó szabályozás alkalmazását javasoljuk, hiszen a gyors működésű rendszereknél, például hűtőberendezéseknél vagy légfűtőknél kiemelten fontos az állandó és energiatakarékos szabályozás. A maximális energiameg-takarítást ugyanis csak moduláló szabályozású szerelvényekkel érhetjük el. Állandó szabályozással a tömegáram a minimális és a maximális helyiséghőmérséklet közötti értéken csekély mértékben ingadozik. Ez kíméli a rendszer valamennyi elemét, beleértve a szivatytyút is. A kétpontos szabályozást nagy tehetetlenségű rendszereknél, például padlófűtésnél célszerű alkalmazni. A kombiszelepek előnyösebbek a hagyományos, sorosan kapcsolt tömegáram- és nyomáskülönbség-szabályozóknál, mivel a tömegáram-szabályozó a rendszer tömegáramától függően állandó értékre szabályoz, míg a nyomáskülönbség folyamatosan változik. Ha egy sorosan kapcsolt rendszernél a szabályozó az előírt helyiséghőmérséklet elérésekor csökkenti az áramoltatott víz mennyiségét, akkor a nyomáskülönbség megnő. Az így kialakuló üzemi pont teljesen más lesz, mint amit a hidraulikus beszabályozás meghatározna. A sorosan kapcsolt szelepek tehát egymást akadályozzák. A kombiszelep szelepautoritása ideális esetben 1.

Ha alacsonyabb, mint 0,3 akkor BE/KI szabályozásról beszélhetünk. A rendszer hatékonyságának és szabályszerű működésének szavatolása érdekében azonban 0,5 fölötti szelepautoritású és moduláló szabályozás alkalmazását javasoljuk.
A kombiszelep kiegyenlíti az eltérő nyomáskülönbségeket, így állandó szinten tartja a fogyasztókhoz jutó tömegáramot. Ezzel kizárt, hogy az egyes fogyasztókhoz jutó tömegáram túl magas vagy alacsony legyen.

A kombiszelepekre jellemző, hogy van egy minimális nyomáskülönbség, ami szükséges, hogy a kombiszelep a vártnak megfelelően működésbe lépjen, illetve van egy maximális nyomáskülönbség, amely felett már csak egyszerű csőhálózati ellenállásként működik. Fontos, hogy a kombiszelepet e két nyomáskülönbségérték között üzemeltessük! A kombiszelep statikus szelepek nélkül biztosítja az elvárt térfogatáramot, de diagnosztikai célból szükség lehet egyszerű, statikus beszabályozó szelep beépítésére is a hidraulikai rendszerekbe.
Nagyon fontos, hogy termosztatikus fejekkel felszerelt termosztatikus szelepeket tartalmazó kétcsöves fűtési hálózatban a szelepekkel a kombiszelep sorba kötése TILOS!

Térfogatáram-korlátozóval szerelt hidraulikai rendszer beszabályozása

Azt gondolhatnánk, hogy a kombiszeleppel szerelt hidraulikai hálózatokat nem kell beszabályozni, hiszen a térfogatáram-korlátozó majd mindent megold. Ám gondoljuk végig: a fordulatszám-szabályozott szivattyú biztosan a leggazdaságosabb üzemállapotban fog működni? Végső beszabályozás nélkül biztosan nem.

A beszabályozás lépései

1 A kombiszelepek beállítása.
2 Minden állítómű kinyitása (ha az épületfelügyeleti rendszer még nem működik), leszerelése
3 A teljesítmény-szabályozott szivattyú fordulatszámának lassú emelése addig, amíg a szivattyú után beépített mérőperemen, vagy beszabályozó sze-  lepen a tervezett térfogatáram megjelenik.
4 A mértékadó áramkör ellenőrzése.
5  A 40/2012. (VIII. 13.) BM rendeletnek megfelelően minimum a kombiszelepek 10%-ának térfogatáram-ellenőrzése.

HERZ szabályozó és térfogatáram- korlátozó szelep (kombiszelep)
A szabályozó és térfogatáram-korlátozó szelep egy térfogatáram-korlátozóval egybeépített szabályozószelep, amelyet elsősorban távfűtésnél használunk. A térfogatáram-korlátozónak köszönhetően az előírt folyadékmennyiség átlépésekor a szelep zárni kezd, így biztosítva a megfelelő áramlást. A korlátozóval egybeépített szabályozószelepre az igényeknek megfelelő mozgatómű szerelhető. Működési elve megegyezik az előzőekben leírt kombiszelepével, de „ipari” kivitelben.

Előbeállítás kiválasztása
Nagyon fontos, hogy a dinamikus szabályozószelepek segítségével jelentős energiamegtakarítás érhető el, de pontosan meg kell határozni, hogy milyen hidraulikai rendszerbe melyik szelepet tervezzük és építsük be!

 

 

 

LOGO