Szűrők fontossága a légtechnikában

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1182  

 

Sok forrásból lehet hallani, olvasni, hogy miért van szükség szellőztetésre (ez a vírusos időszakban csak felerősödött). A légcserét különféle megoldásokkal érhetjük el. A legjobb módszer az, ha hővisszanyerős szellőztetési módot választunk. Ekkor a beépített hőcserélőnek köszönhetően a befúvott friss levegő hőmérséklete közel van az elszívott levegő hőmérsékletéhez, ezért nincs komfortbeli romlás a levegő bevezetésekor a többi módszerrel szemben. Azonban a befúvott levegő hőmérséklete mellett annak minősége, azaz tisztasága sem mellékes, sőt, talán még fontosabb is!

Az, hogy a lakóterünket miért kell védeni, egyértelmű: saját és családunk egészségének megóvása érde

A klímák ugyan nem a külső levegőt szívják be és hűtik le, hanem a belső térben lévő levegőt keringetik, de ebben az esetben is fontos a beépített szűrő hatékonysága, karbantartása. Ha kikapcsoljuk a hűtési/fűtési üzemmódot, és csak a ventilátorát működtetjük, akkor a berendezést tulajdonképpen légszűrőként is lehet használni. Vannak, akik UV-s légtisztító beszerelésével próbálkoztak semlegesíteni a vírust, azonban ennek a berendezésnek nagy a helyigénye, az utólagos beszerelése nehézkes, illetve figyelni kell arra, hogy az ultraibolya sugarak ne jussanak ki a helyiségbe, ugyanis a nem látható kategóriába esik és a szemet is képes károsítani.
A levegőben lévő szennyeződés lehet szilárd vagy gáz. Előbbi keletkezésére példa az autók által felvert por; a vegyestüzelésű kazánok által kibocsátott, továbbá a zöldhulladék égetésekor keletkező füstgázban lévő szennyezőanyagok, például korom; illetve a szálló pollen. Mindezek ellen védeni kell a lakóterünket és a szellőztetőkészüléket is. Téli időszakban egyes területeken, ahol hosszabb időre meg tud ülni a füstgáz, a szmog, érdemes lehet aktív szenes szűrőt beépíteni, mely drágább az egyszerűbb társaihoz képest, azonban ez a filter képes a szagokat semlegesíteni, viszont nem alkalmas a szilárd részecskék megszűrésére. Bizonyos esetekben érdemes akár többlépcsős szűrést alkalmazni a megfelelő eredmény elérése érdekében. A régi szabvány (EN 779) szerint megkülönböztetünk durva (G1-G4) és finom (F5-F9) porszűrőket, továbbá HEPA és ULPA szűrőket. Az új szabvány (MSZ EN ISO 16890:2017) szerint létezik az ePM1; ePM2,5; ePM10 és amik még az utóbbi feltételt sem teljesítik, azok a durva porszűrők. A jelölésnél az „e” betű az angol „efficiency”, azaz hatékonyság rövidítése, míg a szám azt mutatja meg, hogy hány mikrométernél kisebb részecskék minimum 50%-át képes kiszűrni.

Az, hogy a lakóterünket miért kell védeni, egyértelmű: saját és családunk egészségének megóvása érdekében. „A WHO globális, és az EEA európai kutatásai szerint a légszennyezettségből adódó egészségkárosodás globális probléma, a magas szállóportartalom a felső légutakat, a tüdőt, a keringési rendszert, a szívet és a húgyúti rendszert támadja, jellemzően rákos megbetegedések formájában. Különösen veszélyesek az ultrafinom (PM1) részecskék, mert ezek a tüdőhólyagocskákon keresztül egyenesen a véráramba jutnak. Sokszor ezek a részecskék súlyosan rákkeltő anyagokból állnak össze. Számos szakirodalmi kutatás egybehangzó eredménye, hogy a rossz levegőminőség jelenleg az egészséget veszélyeztető legnagyobb probléma!” [1]

Ahogy a fűtési rendszerek esetében a legtöbb gázkazán és szivattyú elé kötelező beépíteni valamilyen, lehetőleg mágneses szűrőt, úgy a szellőztetőrendszer egyes elemeit is védeni kell. Hővisszanyerős szellőztetés esetén a hőcserélő lamellái között, ha lerakódik a por, az valószínűleg ott is marad, hiszen annyira kis légrés van két lemez között, hogy elfogadható tisztaságúra is csak nagy nehézségek árán lehet kitakarítani. A gépben lévő forgó elemeket: csapágy, ventilátorlapát is megtámadja a finom por, ami megnövekedett kopást, kiegyensúlyozatlanságot, és így, nagyobb áramfelvételt, hatásfokbeli csökkenést tapasztalhatunk. De nem csak magában a szellőztető gépben, hanem az azon túli elemekben is megtapadhat a por, például a csővezetékben, aminek a tisztítása problémás.

Belátható, hogy a szűrő egy hosszú távú befektetés, hiszen, hosszabb élettartam várható a szellőztetőgép forgó alkatrészeinek, tisztábbak maradnak a rendszerelemek, ezért kevesebb karbantartásra van szükség, és végül a legfontosabb, hosszabb élettartam várható a lakótérben élők számára. Az is könnyen belátható, ha hagyományos módszerrel juttatjuk be lakóterünkbe a friss levegőt, például ablaknyitásos módszerrel, akkor az alábbi képen látható por - amit egy Aereco Global PX 800 FW hővisszanyerős gépe fél év alatt „gyűjtött össze” – lakáson belül talál magának helyet akár a polcokon, akár a bent élő személyek testében.

 

Fél év használat után a hővisszanyerős gép frisslevegő ágába épített, régi szabvány szerinti F7-es, új szabvány szerinti ePM1 60%-os szűrője.

A jó hatásfok, és egészségünk megőrzése céljából érdemes a szűrőket negyedévente ellenőrizni, illetve a környezettől függően fél-egy évente – ha tisztítható, akkor – tisztítani, vagy cserélni.

Szeker Balázs, Termékfelelős - Légtechnika
Ép-Gépész Holding Kft. - Szido Kft.

Felhasznált forrás: [1] Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika szaklap XXI. évfolyam, 3. szám 2020. március #00202. légtechnika szabványok: Tóth István.


Webáruházunk ajánlata

AERECO GLOBAL LP 450 FW hővisszanyerős légkezelő, lapos, 50-450m3/h

AERECO MURAL PX 450 FW hővisszanyerős légkezelő, oldalsó csonkos, 50-450m3/h

AERECO CASA P400 T ECO hővisszanyerős készülék, kompakt, felső csonkos, 50-400m3/h

AERECO CASA P300 T ECO hővisszanyerős készülék, kompakt, felső csonkos, 50-300m3/h

LOGO