JÓ TUDNI, HA NAPELEMBEN GONDOLKODUNK! III.rész

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #1211  

 

Befejező részéhez érkeztünk a napelem kisokosunknak. Lássuk milyen hasznos információhoz juthatunk még a napelemekkel kapcsolatban. Továbbra is Korda László lesz ebben segítségünkre.

Legyünk mi is részese annak a csapatnak, akik így akarják megmenteni a bolygónkat!

Veszítenek teljesítményükből a napelemek?
Az első évben kap először UV fényt, itt egy év alatt 3%-ot esik a teljesítménye. Utána beáll a lineáris öregedés, ami 0.7% (0.69%). Ha összeadjuk a 3-at és a 24x0.7-et, akkor kijön, hogy 25 év múlva 80.2% lesz a teljesítménye, ezért adja a gyártó a 80%-os teljesítménygaranciát 25 évre.

A napelem technológia mennyire népszerű a többi alternatív energiához képest?
A napelemnek az egyszerűsége az előnye a többihez képest. Hazánkban bárhol, bármekkora méretben lehet telepíteni az otthonokra és nem sok különbség van az északi és a déli területek hozama között, hiszen kis ország vagyunk. Könnyű és gyors a telepítése és megfizethető is.

Növekvő vagy csökkenő tendenciát mutat az érdeklődés a napelemes technológia iránt?
Növekvő mind a lakossági szférában és mind a vállalkozásoknál is. Az uniós direktíva is ezt diktálja, a klímavédelemnek is jót tesz és a kormány is vállalta, hogy tíz év alatt meghétszerezi a mostani napelemes kapacitásunkat.

Milyen pályázatok érhetők el magánemberként vagy vállalkozóként?
Magánemberként két lehetőség van, hogy ne kelljen nekünk fizetni a teljes összeget. Az egyik a fundamenta lakáskassza. Ott 30% állami támogatás jár a lakáscélú beruházásokra is, a napelem is ide tartozik. A másik a 0%-os lakossági pályázat, ahol csak 10% önerő kell, a többit a bankok adják fix 0%-os hitelként max. 20 évre. Úgy kell beállítani a havi törlesztést, mint amennyi a rezsiköltség és így észre sem vesszük, hogy tegnap még villanyszámlát fizettünk, holnap meg törlesztést. Amikor lejár a törlesztőnk se rezsink, se hitelünk. A rezsiből jövedelem lesz.
Vállalkozásoknak pedig mindig van kiírás eszközbeszerzésre, munkahely teremtésre és megtartásra és ezekhez mindig tartozik megújuló energia. Itt a megtérülés is kedvezőbb, mert általában 50%-os az intenzitás, így féláron lesz napelemes rendszerünk.

Megoldható-e a napelemek költöztetése?
Megoldható, csak itt mérlegelni kell. Ha eladom az ingatlanom, amin van napelem, akkor valószínű, hogy azért is veszik meg, mert van rajta napelem, ezért kisebb a rezsije az épületnek. Ha ezt leszerelem, akkor már más lesz a vételi ára vagy egyáltalán nem is lesz vételi szándék.
Fizikálisan átszerelhető, mert minden eleme roncsolásmentesen bontható, csak nem biztos, hogy megéri.

Mennyivel növelheti az ingatlan árát a napelemes rendszer?
Ezt nehéz forintálisan meghatározni. Január 1-től kötelező lesz minden használatba vételi eljárás megadásához a 25% megújuló energia használata. Itt már nem az a kérdés, hogy kell vagy nem kell hanem, hogy mekkora legyen ez. Ezzel a beruházással mindenképp növeljük az ingatlan értékét.

Milyen eszközöket működtethetünk a napelemes rendszerről?
Az otthonunkban szinte mindenre tudjuk használni az áramot. A háztartási gépek, a világítás, az elektromos tűzhely, a villanybojler, a számítógép, a telefon, minden árammal működik. De akár egy elektromos autót is tudunk vele tölteni, vagy egy infraszaunát üzemeltetni, de még a fűtést és a hűtést is meg tudjuk ezzel oldani. Itt csak a pénztárcánk és az épület adottságai szabhatnak határt.

A föld lakossága rohamosan nő, évente 1.1%-kal. 2024-ben átlépjük a 8 milliárd főt. Az energiaszükséglet is nő ezzel együtt, csak sokkal gyorsabban. 2050-re várhatóan meg fog duplázódni az energiafelhasználásunk.
Fogytán a nyersanyagkészlet és sok olyan termék van, amit csak kőolajból (festékipar, műanyagipar, gyógyszeripar, stb.) lehet előállítani. Ezek nem is fognak igazán megújulni a közeljövőben, így a mértéktelen használat esetén  a környezetre rótt terheléssel is számolni kell. Megújuló energiákkal tudunk előállítani olyan üzemanyagokat, amivel tudunk fűteni, közlekedni és óvják a környezetünket. Ezek mind kimeríthetetlen energiaforrások.
Szibériában az elmúlt időszakban +38C°-ot mértek, az Északi Sark lassan elolvad. Ahogy melegszik a bolygó, egyre több energia kell a hűtésre, amit csak villamos energiával lehet megoldani. Ehhez a legmegfelelőbb megoldás a napelem és a szélenergia. Legyünk mi is részese annak a csapatnak, akik így akarják megmenteni a bolygónkat!

 

<<< Előző rész

 


Webáruházunk kínálatából

EURENER PEPV260 napelem, polykristályos, 6diódás, 260Wp, ezüst, 1640x992x40mm NP

 

EURENER PEPV270 napelem, polykristályos, 6diódás, 270Wp, ezüst, 1640x992x40mm NP

 

FRONIUS Primo 5.0-1 inverter, beépített Wi-Fi/LAN, 5.0kW, 1fázis, 2 kat. NP

LOGO