Megjelentek a lakásfelújítási kölcsön részletei

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1265  

 

Rendeletben is megjelentek a lakásfelújítási kölcsön részletei, a december 22-én éjjel közzétett dokumentum további részleteket tisztáz a kamattámogatással igényelhető hatmillió forintos lakásfelújítási kölcsönnel kapcsolatban. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, illetve azt is, hogy a lakásfelújítási támogatás hogyan kombinálható a tetőtér beépítéssel.

Összefoglaltuk a lakásfelújítási kölcsön legfontosabb tudnivalóit

A Magyar Közlöny 2020. évi 287. számában jelentek meg a lakásfelújítási kölcsön részletszabályai. Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én említette először, hogy a lakásfelújítási támogatás mellett elérhető lesz a lakásfelújítási kölcsön is, amely azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnának belevágni egy lakásfelújításba. A 22-ei rendeletben a támogatással kapcsolatban is megjelent néhány változás, emellett Novák Katalin a támogatás és a CSOK keretein belül igényelhető tetőtér-beépítés kombinálhatóságáról is beszélt január 2-án a közösségi oldalán közzétett videóban. 
 

Mit tudunk a lakásfelújítási hitelről?
Azt eddig is tudni lehetett, hogy a lakásfelújítási hitelnél a maximálisan felvehető hitelösszeg hatmillió forint, a futamidő és ezzel együtt a kamattámogatás hossza pedig maximum tíz év lehet. Az ügyleti kamat a kamattámogatás ideje alatt nem haladhatja meg a 3 %-ot.
 

A rendelet alapján az új információk közé tartozik, hogy 
Az igényelhető kölcsön jelzáloghitel, vagyis az igényléshez ingatlanfedezet bevonására is szükség lesz
 A hitelintézet az igénylőnek nem számíthat fel előtörlesztési díjat vagy más egyéb költséget
• lakásfelújítási támogatásból történő előtörlesztés után a bank tíz napon belül újraszámolja a havi törlesztőrészletet
  (változatlan futamidő mellett), és tájékoztatja az igénylőt az új összegről
 

Ha nem tud elszámolni az igénylő, vissza kell fizetni a kamattámogatást
A lakásfelújítási kölcsön - a CSOK hitelhez hasonlóan - egy kamattámogatott kölcsön, ahol meghatározott esetekben akár el is veszítheti a jogosultságot a támogatott személy, és vissza kell fizetnie a kamattámogatást. 

• Ha a támogatott személy nem mutatja be a kijelölt határidőre a számlákat
• Ha a kincstár által megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön összegének
  25 százalékát (hatmillió forintos hitel esetén ez másfél millió forint)
• Ha az otthonfelújítási kölcsönből megvalósított felújítással kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla
  kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül az államkincstár nem állítja ki
  a támogatói okiratot (például mert szabálytalanságot talál),  akkor a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett
  kamattámogatást pedig egy összegben vissza kell fizetni

Kivétel a fentiek alól, ha a hiteligénylés során fennálló kamattámogatásra való jogosultságot azért veszíti el az igénylő, mert a 12. hetét betöltött magzat időközben elhalt vagy a megszületett gyermek még a lakásfelújítási támogatás igénylése előtt elhalálozott.

A hitel részletei:
• A maximális hitelösszeg 6 millió forint 
• A maximális futamidő 10 év
• A lakásfelújítási hitel 2021. február 1-től igényelhető
• Az otthonfelújítási kölcsön jelzálog alapú
• Ingatlanfedezet szükséges hozzá
• A bank jelzálogjogot jegyez be a támogatott ingatlanra
• A kölcsön kamata: 3%
• A kamat fix
• Az állami kamattámogatás a teljes futamidő alatt biztosított
• A lakásfelújítási támogatásból történő előtörlesztés díjmentes
• A lakásfelújítási támogatás 2022. december 31-ig igényelhető

Az otthonfelújítási kölcsön feltételei
Novák Katalin december 22-én tette közzé közösségi oldalán az információt, hogy az otthonfelújítási kölcsönre is érvényesíthető lesz a jelzáloghitel csökkentés, mely a második, valamint további gyermekek után igényelhető támogatás. A második gyermek születése után egy, a harmadik gyermek születése után pedig négy millió forintot vállal át az állam a támogatott fennálló jelzáloghitel-tartozásból.
Az otthonfelújítási kölcsön február 1-jétől érhető el a családok számára, tehát egy hónappal a támogatás indulása után vehetik igénybe először. A maximálisan igényelhető hitelösszeg 6 millió forint, az ügyleti kamat nem haladhatja meg a 3 %-ot, a futamidő pedig legfeljebb 10 év lehet. 
 

Hogyan történik az igénylés?
A lakásfelújítási kölcsönt a hitelintézetekben lehet felvenni. Az igénylés során a bank nemcsak a hitelképességet fogja vizsgálni, hanem azt is, hogy az igénylő megfelel-e a lakásfelújítási támogatás feltételeinek. Tehát, hasonlóan a babaváró hitel igényléséhez, egy időpontban két feltételrendszernek kell megfelelni: a hitelképességre vonatkozó feltételeknek, valamint a már ismert lakásfelújítási támogatásra vonatkozó feltételeknek. Ha valaki nem felel meg a támogatás feltételeinek, a lakásfelújítási kölcsönt sem fogja megkapni. 
A hitel folyósításától számítva 1 éve lesz a családnak arra, hogy elvégezze a felújítást és gyűjtse a számlákat, mielőtt beadja az igénylést a lakásfelújítási támogatásra az államkincstárhoz. Azok, akik igénybe veszik a kölcsönt, leghamarabb március 1-jén tudják benyújtani az otthonfelújítási támogatásra az igénylést.
Amikor az igénylő beadja a szükséges dokumentumokat az államkincstár felé, ott még egyszer megvizsgálják, hogy a támogatás igénylésének időpontjában is megfelel-e a feltételeknek. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön és a támogatás igénylésének az időpontjában is teljesíteni kell a támogatás feltételeit ahhoz, hogy ki lehessen használni az állami támogatást.

Mennyit kell fizetni a támogatás folyósítása után?
Novák Katalin tájékoztatása alapján a havi törlesztőrészlet a támogatás folyósítása után körülbelül 30 ezer forint lesz egy család számára. A bank360.hu számításai szerint ez abban az esetben alakulhat így, ha a család a hiteligényléstől számított 1-2 hónapon belül igénybe veszi a támogatást is. Ha viszont közel 1 év telik el a hitel folyósítása és támogatásból történő előtörlesztés között, akkor az igénylő közel 1 évig magasabb, körülbelül 58 ezer forintos havi törlesztőrészletet fizet. 1 év után azonban, az előtörlesztést követően az alacsonyabb tőketartozás miatt már csak 26-27 ezer forintot kell fizetnie havonta.

Bővebben: Magyar Közlöny
2020 évi 287.számú kormányrendelet

Kormányrendelet megtekintése ITT

Forrás: internet

 

Amennyiben az Ön ingatlanán fűtéssel (pl. kazáncsere) hűtéssel (pl. klíma telepítés) kapcsolatos kiépítésre, felújításra, vagy hőszivattyús, napelemes rendszer kiépítésére van szüksége, ezek kiválasztását bízza műszaki tanácsadó kollégánikra. 
Keressen minket!

 

Webáruházunk ajánlata

 

ATLANTIC vízmelegítők BAXI gázkazánok Napelem, inverter ATLANTIC, BAXI hőszivattyúk
LOGO