Új taggal bővült a BAXI Luna Duo-Tec E gázkazán család

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1266  

 

A BAXI egyik legsikeresebb kis teljesítményű kondenzációs gázkazáncsaládja a BAXI Luna Duo-tec E sorozat. Ez a típus és közvetlen elődjei immár 10 éve vannak jelen a hazai piacon. Megbízhatóságukkal, rugalmas működésükkel és kiváló műszaki hátterükkel méltán nyerték el a kivitelezők, végfelhasználók és a szervizpartnerek elismerését.

Megjelent a Baxi Luna Duo-Tec E gázkazán család legnagyobb teljesítményű fűtő készüléke

A fűtő és kombi készülékek eddig is szinte minden teljesítmény kategóriában elérhetők voltak, de a partnereink igényeinek még jobb kiszolgálása érdekében az elmúlt hónapokban megjelent a sorozat legnagyobb teljesítményű fűtő készüléke a BAXI Luna Duo-tec 1.32 E.

Az elmúlt 10 év rendkívül sok változást hozott az Európai Unió és ennek következtében természetesen Magyarország gázkazán piacán. Elég csak a néhány évvel ezelőtt életbe lépett ún. ERP-s rendeletek bevezetésére gondolni. Ezek alapjában változtatták meg azt, hogy milyen műszaki tartalommal rendelkező gázkazánok értékesíthetők és építhetők be épületeinkbe. Még nagyobb teret nyertek a kondenzációs gázkészülékek és kiszorultak a hagyományos kéményes és ún. turbós kazánok.

A BAXI már korábban elkötelezte magát a lehető legjobb minőségű kondenzációs kazánok előállítása mellett, a fenti tendencia csak megerősítette ebben. Jó példája ennek a Luna Duo-tec E sorozat, melynek közvetlen elődje 10 évvel ezelőtt jelent meg. Kétszer történt azóta jelentősebb változtatás a készülékcsalád műszaki tartalmán (többek között a fentebb hivatkozott ERP rendeletek következtében), de az alapkoncepció nem változott: olyan magas minőségű kondenzációs gázkazán előállítása volt a cél, amely messzemenőkig figyelembe veszi mind a végfelhasználók, mind a kivitelezők és szervizpartnerek igényeit és ezeket kiemelkedő műszaki színvonalon szolgálja ki.

A Luna Duo-tec E készülékek egyik legfontosabb és legszembeötlőbb jellemzője a széles, 1:7 arányú modulációs tartomány
Ez annyit jelent, hogy példaként tekintve a 24 kW maximális teljesítményű fűtőkészülék 3,4 és 24 kW között képes fokozatmentesen szabályozni a teljesítményét. Ezzel a kazán megfelelően működhet alacsony hőigényű épületek esetében is, illetve az átmeneti (őszi, tavaszi) időszakokban. A folyamatos működés további előnyöket biztosít: kisebb lesz a kazán vesztesége, illetve a ki-be kapcsolások számának csökkenésével nő az élettartama.

Egy ilyen széles modulációs tartománnyal rendelkező készülék ideális üzemeltetéséhez elengedhetetlen az időjáráskövető szabályzás. Természetesen a Luna Duo-tec E készülékek ennek alapján működnek. Aktiválásához csak egy megfelelően bekötött (es megfelelően elhelyezett) külső hőmérséklet-érzékelő (QAC34) szükséges. Tovább fokozható a rendszer hatékonysága a Luna Duo-tec E kazánokhoz kifejlesztett saját vezetékes (710 433 601) vagy vezeték nélküli (710 543 201) termosztátok használatával.

A Luna Duo-tec E család minden tagja GAC (Gas Adaptive Control) folyamatos gázszabályzással rendelkezik. Jól tudjuk, hogy a kondenzációs kazánok működésénél különösen fontos a gázhoz bevezetett égési levegő aránya. Ez az ún. légfelesleg tényező, melynek értéke jelentősen befolyásolja a kondenzáció hatásfokát. A hagyományos gázszeleppel rendelkező kondenzációs kazánoknál ezt, a gyártó által megadott értéket beüzemeléskor, illetve karbantartáskor tudjuk beállítani. Amikor egy adott gázminőségre megfelelően beállított kondenzációs kazánt más minőségű (akár alacsonyabb, akár magasabb fűtőértékű) gázzal üzemeltetünk, az égés minősége és ebből következően a hatásfok is romlik. Ezeknél a korábbi készülékeknél nincs lehetőség a működés alatt a gázminőség ellenőrzésére és az után állításra.

A GAC szabályzással rendelkező BAXI készülékek más elven működnek. A gáz elégése során keletkező ionizációs áram és az elégetett földgáz fűtőértéke között szigorú fizikai összefüggés van. A kazánok szabályzója érzékeli az ionizációs áram nagyságát (ezen keresztül, közvetve a gáz minőségét) és úgy szabályozza a beáramló levegő és gáz mennyiségét, hogy a légfelesleg tényező folyamatosan optimális legyen. Ezzel a szabályozási móddal minden pillanatban elérhetjük a legmagasabb hatásfokot, így a készülék éves átlagos hatásfoka is maximális lehet.

A Luna Duo-tec E sorozatban továbbra is megtalálhatók a korábbi készülékek esetében bevált részegységek. A kazánok Giannoni nemesacél primer hőcserélővel rendelkeznek, mely ellenáll a magas hőmérsékletnek és a kondenzáció során keletkező agresszív anyagoknak. 
A hőcserélőt új szigetelő burkolattal látták el, ami 15%-kal csökkenti a sugárzási veszteséget és fokozott hangszigetelést biztosít. A készülékek beépített modulációs, az ERP követelményeknek megfelelő keringtetőszivattyúval rendelkeznek, továbbá tartalmazzák a fűtési tágulási tartályt, melynek űrtartalma 28kW teljesítményig 8l, 28kW teljesítmény felett 10l. 

Fontos megjegyezni, hogy ellentétben számos hasonló kategóriájú készülékkel a Luna Duo-tec E sorozat tagjai sárgarézből készült hidraulikus szerelvénycsoporttal rendelkeznek. 
A kazáncsalád megújításának fontos állomása volt, a ma már szinte elengedhetetlen ún. wi-fi termosztát kifejlesztése. A MAGO termosztátok biztosítják a távoli elérhetőséget és számos más funkciót (melyekről egy korábbi írásban olvashattak). A jelenlegi három típus közül a MAGO BAX_7652303 jelzésű típusa csatolható minden BAXI Luna Duo-tec E és Duo-tec Compact készülékhez.

 

MAGO
programozható modulációs szobatermosztát 
beépített Wi-Fi csatlakozási lehetőséggel


 

765 230 3 - Duo-Tec és Duo-Tec E típusokhoz

Az okostelefonos alkalmazás segítségével akár több BAXI MAGO termosztáthoz is lehet csatlakozni egyidőben. Egy termosztát egy fűtési kört kezel, de egy termosztáthoz bármennyi okostelefon csatlakoztatható és egy okostelefon is bármennyi termosztáttal együtt tud működni.

 

 

Végül egy nagyon fontos újdonság: új taggal bővült a sorozat. A BAXI Luna Duo-tec 1.32 E fűtőkészülék rendelkezik a fent felsorolt műszaki paraméterekkel és magas teljesítményével nagyszerű választás lehet nagy alapterületű családi házak, vagy kisebb területű közintézmények fűtésének és használati meleg víz ellátásának biztosítására.

A kazáncsalád minden tagja elérhető üzleteinkben, illetve webshopunkban.

Ázsóth Tamás
termékmenedzser,
műszaki tanácsadó mérnök


Webáruházunk ajánlata

Baxi Luna Duo-Tec E gázkazán család

 

LOGO