Megújult ecoTEC gázkészülék családok: exclusive & plus IoniDetect

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1267  

 

Magyarországon tavaly jelent meg a frankfurti 2019-es ISH nemzetközi szakkiállítás egyik jelentős Vaillant termékújdonsága, az ecoTEC exclusive IoniDetect készülékcsalád, mint a tradicionális német márka kondenzációs fali hőtermelőinek zászlóshajója. Még nagyobb figyelmet azonban a szélesebb körben évtizedek óta elterjedt „plus” verzió kap 2021-ben, ugyanis mindig ez a termékkör kínálta a legnagyobb választékot az ecoTEC palettán.

A Vaillant gázüzemű kondenzációs hőtermelői a legmagasabb szintű fűtési- és melegvíz-komfortot nyújtják. 1995 óta folyamatosan történtek továbbfejlesztések a több millió eladott készülék esetén már bevált technikai megoldásokon. Ennek köszönhető a Vaillant márkanév védjegye: a hatékonyság, biztonság, hosszú élettartam és a rendszerszemlélet. Ebben a tekintetben a legújabb ecoTEC exclusive & plus gázkészülékek is újabb mérföldköveket állítanak fel.

 

 

Új égésszabályozás (IoniDetect) & Lin Bus Kommunikáció
Az új ecoTEC készülék-generáció szíve a speciális IoniDetect égésszabályozás. Az önmagát adaptáló égőrendszer automatikusan felismeri a gáztípusokat és kiegyenlíti a gázminőség ingadozásait. Az égés minőségének folyamatos felügyelete lehetővé teszi az égési folyamatok alaposabb és részletesebb megítélését. Manapság a földgáz-ellátás forrása, annak minősége viszonylag stabil. A készülék teljes élettartama alatt nem, vagy csak minimális mértékben történik bármilyen beállítás a gázarmatúrán a hatékony égés biztosítására. A jövőben azonban nagy valószínűség szerint változni fog a hálózatból elérhető gáz típusa, illetve annak minősége. A gázellátás változása és a potenciális minőségbéli különbségek mellett mindez valószínűleg hatással lesz készülékeink hatékonyságára, fogyasztására, illetve károsanyag kibocsátására is. Mindezek alapján a cél: megbirkózni a jövő gáztípusaival és azok minőségének váltakozásával, miközben továbbra is hatékony, tiszta és biztonságos égést garantálunk a fogyasztás növekedése nélkül. Ehhez az IoniDetect égésszabályozás esetén a mért lángminőség változást arra használjuk, hogy felügyelhessük a megfelelő gáz/levegő keveréket, így biztosítva folyamatosan az optimális égést.

 

Az új ecoTEC készülékekbe épített fűtési szivattyú már LIN Bus kommunikációra képes, amelynek köszönhetően részletesebb információszint érhető el a készülék kijelzőjén az alaposabb diagnosztikai és karbantartási műveletek érdekében. Ezen kívül a LIN Bus kommunikáció révén tovább javítható a szivattyú konstans ΔP szabályozása: gyors reagálás a hidraulikus rendszer nyomásváltozásaira anélkül, hogy ezzel befolyásoljuk a hőleadók fűtővizének térfogatáramát. A LIN Bus egyben csökkenti az áramlási zajokat is a fűtési rendszerben, de javítja a szabályozási minőséget és a reakcióidőket.

 

 

Új, lapos dizájn & megújult kezelőfelület
A korábban (szinte védjegyként) megszokott, domború előlap helyett az új ecoTEC készülékek elülső burkolata teljesen sík lett. Az ívelt előlap forma már nem végfelhasználói követelmény, valamint a sík felületek miatt egyes termékek jól kombinálhatók és könnyen integrálhatók az otthoni környezetbe. További érv még, hogy a lapos kialakítású előlap az új kijelző számára is előnyös, időtlen megjelenésű, illetve egyszerűen illeszkedik bármilyen lakótér kialakításhoz.

 

Az új ecoTEC készülékek esetén már nincs eltakarva a kezelőfelület, így semmi se marad elrejtve: csak az látható, amit a készülék szolgáltat. Az integrált érintőgombos kijelzőnek köszönhetően jelentősen javult a kezelhetőség, könnyebben értelmezhetőek és használhatók a belső funkciók, a kezelő pedig interaktív kommunikációt folytathat a készülékkel. Nem szükséges többé adott esetben szabályozót beépíteni a hőtermelő kezelőfelületébe, valamint csak egyetlen kezelőfelületet igényel az interakció. A 2020-ban bevezetett "senso" szabályozók, valamint a megújult ecoTEC készülékek összehangolt megjelenése és kezelési koncepciója még gyorsabbá teszi a telepítést és a működtetést.

 

A hőtermelő távolról történő opcionális távszabályozása, ill. a kívánt üzemmódok és hőmérsékletek beállítása az új szabályozó-generációval és az ingyenes sensoAPP alkalmazással sokkal könnyebben elvégezhető. A sensoNET a Vaillant legújabb, egyszerűen telepíthető internetes átjárója: amennyiben ezt a sensoCOMFORT rendszerszabályozóval kombináljuk, a sensoNET egység hozzáférést biztosít a Vaillant sensoAPP alkalmazásához, amellyel könnyen távvezérelhető a gázkészülék. A sensoNET (VR 921) egyszerűen felhelyezhető & beköthető a gázkészülékbe a végfelhasználó vagy a szakember által. Nincs szükség a hőtermelő burkolatának megnyitására, a telepítés nem igényel semmilyen eszközt. Az új ecoTEC exclusive & plus IoniDetect gázkészülékek részletesebb bemutatása egy következő cikkben lesz olvasható.

1. ábra: IoniDetect égésszabályozás az
új ecoTEC készülékeknél

2. ábra: Magyarázó szövegekkel,
érintő-gombos kezelőelemekkel ellátott
készülék kijelző-felület

3. ábra: CIM (Customer Interface Modul) az opcionális kiegészítők egyszerű bekötéséhez

 

Fördős Norbert – termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft / Vaillant brand

LOGO