Bemutatkozik az ecoTEC plus IoniDetect gázkészülék család

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1282  

 

Jelen cikk megírásakor még nem volt Magyarországon kereskedelmi forgalomban az új ecoTEC plus IoniDetect termékcsalád, azonban a Gépész Magazin 2021/02-es kiadásának folytatásaként az alábbiakban erről a kondenzációs hőtermelő családról adunk átfogóbb áttekintést.

Vaillant ecoTEC plus IoniDetect gázkészülék család

A kondenzációs fali hőtermelők közül mindig is az ecoTEC plus kínálta a legszélesebb termékpalettát, amelyeknél idén a „lakossági szegmens” hőtermelői újulnak meg. A változás oka, hogy ebben a kategóriában 2013. októberében volt utoljára kínálat-váltás, másrészt a közeljövő gázipari kihívásai, a növekvő piaci igények, valamint a konkurens márkák kínálta technikai megoldások szükségessé tették a „frissítést” a felső kategóriás ecoTEC plus hőtermelők esetén is.

A legfőbb újdonságokat és egyes sajátosságokat az előző blogcikkben részletesebben bemutattuk már, így ez a cikk jellemzően még mélyebb betekintést ad a hőtermelők belső felépítésébe, valamint az alkalmazható hőközponti kialakításokról is.

Az ecoTEC Plus IoniDetect gázkészülék család áttekintése
2021-ben az új ecoTEC plus IoniDetect készülékek 4 fűtő (20; 25; 30 & 35 kW), valamint három kombi (26; 32; 36 kW HMV teljesítmény) változatban jelennek meg a hazai piacon. Szériatartozék továbbra is a mérőcsonkos indító adapter (φ60/100 mm), valamint a fűtési és gázbekötő szerelvénykészlet. Természetesen a Vaillant új ecoTEC plus családjának összes tagja változatlanul rozsdamentes acél primer fűtési hőcserélővel készül és megmaradt a 10 literes űrtartalmú membrános fűtési tágulási tartály is. A berendezés „motorja” az IoniDetect égésszabályozási mód, ill. a LIN-Bus kommunikációt alkalmazó fűtési szivattyú. Újdonság, hogy most már a szivattyú házán is van külön leürítési pont. Megmaradt a burkolat alatti analóg manométer, a 3-utas váltószelep pedig immáron már kihúzható (javítás vagy tisztítás céljából) a szelepházból. A hidraulikus blokk felépítése és anyaghasználata ugyan átalakult az előző sorozathoz képest, de a kombi készülékek szárnykerekes áramlásérzékelője, a belépő hidegvíz szűrője a korábbiaknál sokkal jobban szervizelhető. További újdonság, hogy a kombi készülék automatikus feltöltő-szeleppel rendelkezik, amely mögött intelligens szoftver-logika felügyeli a nem üzemszerű utántöltési kísérleteket. A „plus” sorozat vezérlőpanelje továbbra is tartalmaz opcionális relé kimenetet, változás azonban, hogy a multifunkciós kártya (VR 40) már csak egy külön rendelhető „doboz” segítségével helyezhető el a hőtermelő burkolata alatt. Módosult az előlap rögzítés módja, de ezen túl is lehetőség lesz az oldalsó burkolati elemek leszerelésére is, amennyiben oldalról kedvezőbb hozzáférést kell biztosítani a berendezés egyes alkotóelemeihez.

Kombináció a fali HMV tárolókkal
Tavasszal megújulnak a falra szerelhető uniSTOR VIH Q 75 és actoSTOR VIH QL 75 melegvíz-tárolók is, ami lényegében csupán egy „ráncfelvarrás”: a belső csőspirállal ellátott, indirekt fűtésű HMV tárolónál mindössze csak annyi a változás, hogy a burkolatról eltűnt a márkajelzés, valamint teljesen sík lett az eddig domború előlap. Ezzel szemben a belső felépítés, a műszaki jellemzők, ill. a csatlakozó csonkok kiosztása (és természetesen a befoglaló méretek is) változatlanok maradtak. Mindezek alapján ez a fali HMV tároló továbbra is összeköthető bármelyik ecoTEC kondenzációs fűtő (VU) készülékkel, opcióban a gyári csőbekötő készlettel, a hőtermelő mögé felszerelhető távtartó kerettel (azonos síkba hozás) és a dizájn takaróelemekkel.

A kombi (VUW) ecoTEC plus IoniDetect készülékek HMV hozama tovább emelhető a rétegtöltésű actoSTOR VIH QL 75/2 B fali melegvíz-tárolóval. Ennél a terméknél azonban már nem csak a dizájn lett más: a jobb- vagy baloldali elhelyezés rétegtöltő szivattyúkészlete is teljesen átalakult: bronzházas és fordulatszám-szabályozott szivattyú, NTC-vel támogatott hőmérséklet-felügyelet, valamint ugyanaz a töltési elv, amit a Vaillant márka évek óta használ az ecoCOMPACT kondenzációs hőközpontok esetén. Sok esetben előfordul az, hogy egy háztartás először csak átfolyó rendszerű kombi készüléket vásárol. Ennek oka lehet anyagi természetű vagy az alacsony felhasználói szám (pl.: fiatal házaspár, először csak gyermek(ek) nélkül). A magasabb HMV komfort iránti igényhez azonban manapság már nem szükséges a meglévő hőtermelőt lecserélni (adott esetben fűtő készülékké átalakítani), hanem csak felszerelni az actoSTOR VIH QL 75/2 B tárolót (a megfelelő rétegtöltő szivattyú-készlettel együtt) és az így létrehozott „fali hőközpont” sokkal jobb melegvíz-szolgáltatás biztosítására lesz képes, mint egy hagyományos, álló HMV tároló (indirekt fűtéssel, belső csőspirállal).
A magasabb HMV komfort gyorsabb rendelkezésre állást, rövidebb felfűtési időt és magasabb tartós melegvíz-hozamot jelent (az opcionális és esztétikus megoldásokról, valamint az alacsonyabb karbantartási igényekről nem is beszélve).

Fördős Norbert – termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft / Vaillant brand

LOGO