Baxi Power HT+ - nagyteljesítményű kondenzációs álló gázkazánok

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1293  

 

A BAXI termékek jelentős szerepet játszanak a nagy teljesítményű gázkazánok hazai piacán. Ebben a szegmensben ma már elsősorban a falra szerelhető változattal találkozhatunk. Azonban a BAXI termékpalettáján megtalálhatók ennek a teljesítménykategóriának az álló kazánjai is. Erről a sorozatról, a BAXI Power HT+ készülékekről méltatlanul kevés szó esik. Pedig fontos, hogy jobban megismerkedjünk ezekkel a robosztus kialakítású, 50-250 kW közötti egységteljesítménnyel rendelkező kondenzációs gázkazánokkal.

Baxi Power HT+ álló kondenzációs kazán kaszkádkapcsolási lehetőséggel

A sorozat tervezése és létrehozása során az alapot az akkor már hosszabb ideje elérhető és elismerten kiváló minőségű fali gázkazánok szolgáltatták (BAXI Duo-tec MP+). De természetesen számos változtatásra is szükség volt az álló kivitel célszerű kialakítása miatt.

A BAXI Power HT+ készülékek ugyanannak a rozsdamentes acél primer hőcserélőnek az alkalmazásával készülnek, amelyet a BAXI Duo-tec MP+ esetében megismerhettünk és amelynek tartósságát az elmúlt 10 év alatt megtapasztalhattuk. Ennek megfelelően az elérhető teljesítménysor a következő: 50 kW, 70 kW, 90kW, 110 kW, 130kW, 150kW, 200kW, 250kW. Mivel a kazánok tömegét – lévén szó álló kivitelről - nem korlátozza az, hogy célszerűen falra vagy állványra szerelhetőek legyenek, így lehetőség nyílt még nagyobb egységteljesítmény (200 kW, 250 kW) bevezetésére.

A BAXI Power HT+ készülékek a jelenleg legfejlettebb Siemens LMS 14 szabályzással vannak ellátva (akárcsak a fali változat). Ez biztosítja a kazánok kifinomult, gazdaságos működését akkor is, ha csak egy kazánt alkalmazunk, de lehetőséget biztosít számunkra, hogy akár 16 db készüléket kaszkádkapcsolásban üzemeltessünk. Ezen a módon a BAXI Power HT+ alkalmassá válik akár több száz kW hőigényű építmények hőellátására is. A szabályozás kialakítása és logikája kiemelten felhasználóbarát. A jól áttekinthető, nagyméretű digitális kijelző háttérvilágítással rendelkezik, mely még kényelmesebbé teszi a használatot. Csatlakoztathatunk a készülékhez vezetékes vagy vezeték nélküli távvezérlőt, illetve számos kiegészítő modult, amik használatával az egészen bonyolult fűtési rendszerek vezérlésére is képesek leszünk.

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy minden BAXI Power HT+ készülék szabályzása tartalmazza a kaszkádvezérlést. Kaszkád kapcsolás esetén minden kazánba be kell illeszteni 1-1 db BAXI OCI 345 kommunikációs modult (BAX_710440801). Ez biztosítja a kapcsolatot a készülékek között, a teljes rendszer szabályzását pedig a vezérkazán végzi (vezérkazánként bármelyik tetszőlegesen választott egység működhet).

Ugyancsak a BAXI Power HT+ széleskörű alkalmazását segíti, hogy a kazánok széles modulációs tartománnyal rendelkeznek: az 50-110 kW-os tartományban a modulációs tartomány 1:9, a 150-250 kW-os tartományban a modulációs tartomány 1:5.
Példaként a 110 kW maximális teljesítményű modell (50/30 °C fűtési előremenő/visszatérő víz hőmérséklet) modulációs tartományának alsó értéke 12,4 kW.
A folyamatos működés így szinte minden üzemállapotban biztosítható és ez a tény ugyanazokkal az előnyökkel jár, mint az alacsonyabb teljesítménykategóriáknál:
hosszabb lesz az az időszak amikor a kazán a leggazdaságosabban üzemel, csökken a sugárzási és készenléti vesztesége, valamint a ki-be kapcsolások számának csökkenésével nő az élettartama.

Jelentős különbség viszont a BAXI Duo-tec MP+ és a BAXI Power HT+ készülékek között az, hogy a BAXI Power HT+ kazánok nem tartalmazzák a primer keringtetőszivattyút. A szivattyú típusának és méretének meghatározása tervezési feladat, melyhez a figyelembe kell venni a teljesítményt, a kazánellenállást és a beépített egyéb elemek (pl. hőcserélő) ellenállását. De igény esetén természetesen a Gépész szakemberei a megfelelő szivattyú kiválasztásában is segítséget nyújtanak a partnereknek.

Ázsóth Tamás
termékmenedzser,
műszaki tanácsadó mérnök

LOGO