Bruttó elszámolás váltja a szaldót

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1294  

 

Eddig ezeknél a rendszereknél szaldós elszámolás volt, ami azt jelenti, hogy az egy év alatt termelt napelemes energiát (kWh) ugyanekkora mennyiségben jóváírták a számlánkon. Ha tehát a napelemünk termelt 4.000 kWh-t és a fogyasztásunk is 4.000 kWh volt, akkor csak a havi alapdíjat kellett fizetni (közel 200 Ft), villanyszámlánk nem volt. Ha a napelem kevesebbet termelt, akkor a különbözet volt a villanyszámlánk. Ha pedig többet termelt, akkor a különbözetet kifizette a szolgáltató, csak nem jó áron. Ezért mondjuk mindig, hogy a várható éves fogyasztásra méretezzük a rendszerünket, mert így térül meg a legrövidebb idő alatt a pénzünk. Ez most meg fog változni egy uniós szabály miatt.

Júliustól változik a napelem energia elszámolás módja

A szolgáltató átvette a termelt energiát magasabb áron, mint a piaci ár és még állami vagy uniós támogatást is kaptunk mellé. Ez kettős támogatásnak minősül, ami nem megengedett az uniós jogrendszerben.

Július 01-től bruttó elszámolás váltja a szaldósat:
„A villamosenergia-kereskedő a felhasználó kérésére olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.”
„A villamosenergia-kereskedő a 2024. január 1. napját követően létesített háztartási méretű kiserőmű és villamosenergia-tároló esetén kizárólag olyan elszámolást alkalmazhat, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.”

Ettől az évtől kezdődően bevezetik a bruttó elszámolást minden olyan napelemes pályázatnál, amiben valamilyen támogatás is elérhető.
Ez lehet uniós vagy hazai pályázat. Elsőként a januártól elérhető lakossági 50-50%-os „A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról” szóló pályázatnál lesz ez alkalmazva. Ezt a törvényt 2024.01.01-től viszont már minden napelemes beruházásra bevezetik, függetlenül a finanszírozás módjától.
Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.
Egy engedélyeztetési folyamat 3 hónap körül van. A szolgáltatók eddig is le voltak terhelve, így már kicsi az esélye annak, hogy valaki még beleeshet a régi szaldós elszámolásba.

Akkor vége a napelemes rendszereknek?
Nem!
Egy jól méretezett napelemes rendszernél 40-50% azonnal felhasználásra kerül az épületben, a többire vonatkozik csak a bruttó elszámolás, ami visszatáplálásra kerül. Annak a mértéke még nem ismert, hogy milyen értéken számolja a szolgáltató, de ha megnézzük hogy közel fele ingyen van és a másik felének lesz valamekkora része kedvezőtlenebb, akkor összeségében az lesz a végeredmény, hogy így is megéri, csak a megtérülésünk fog egy kicsivel több lenni.

Ami fontos még, hogy ezek a törvények visszamenőleg nem lesznek hatályosak, csak az új telepítésekre vonatkoznak.
Tehát ha szeretnénk csökkenteni a rezsinket, akkor nyugodtan szereljünk fel napelemet a háztetőnkre.

Forrás:
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet módosítása

LOGO