ecoTEC exclusive IoniDetect gázkészülékek a Vaillant-tól

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1295  

 

Az ecoTEC IoniDetect kondenzációs gázkészülékeket bemutató cikksorozat harmadik és egyben befejező része a legmagasabb kategóriájú „exclusive” termékkör rövid áttekintését kívánja szolgálni, amely Magyarországon már 2020. júliusában debütált.

Új Vaillant ecoTEC exclusive IonoDetect gázkészülék család

A koronavírus járvány árnyékában tavaly több olyan termékújdonság is megjelent, amely akkor sajnos nem kapott kellő publicitást: ezek közé sorolható a Vaillant márka legfelső kategóriás hőtermelő családja, az ecoTEC exclusive IoniDetect is. A megújult ecoTEC exclusive (megnevezésének jellegéből adódóan) alapvetően azoknak a vevőknek kíván alternatívát nyújtani, akik az anyagtudomány fejlődése és a rendelkezésre álló új technológiai lehetőségeknek köszönhetően további lépést kívánnak tenni a kényelmet, illetve a komfortos szemléletet, a fenntartható és intelligens megoldásokat tartalmazó újgenerációs készülékek használata felé. Azok a Vaillant termékek, amelyek mindezeket a sajátosságot magunkon hordozzák, Green iQ logót kaptak a Vaillant gyártóegységeiben, mert ezek a készülékek és megoldások már teljesítik az internet alapú technológiákkal, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos legmagasabb követelményeket. Ennek köszönhetően magas bennük az újrahasznosítható anyagok aránya, többféle gáztípussal üzemeltethetők és nagyobb melegvíz-komfortot biztosítanak.

Az ecoTEC exclusive IoniDetect gázkészülék család áttekintése
Tavaly az új ecoTEC exclusive IoniDetect készülékek kétféle fűtő (20 & 25 kW), valamint egyetlen kombi (36 kW HMV teljesítmény) változatban jelentek a hazai piacon meg. Széria-tartozék továbbra is a mérőcsonkos indító adapter (φ60/100 mm), valamint a fűtési és gázbekötő szerelvény-készlet. Természetesen az új ecoTEC exclusive család összes tagja változatlanul rozsdamentes acél primer fűtési hőcserélővel készül és megmaradt a 10 literes űrtartalmú membrános fűtési tágulási tartály is. A berendezés „motorja” az IoniDetect égésszabályozási mód, ill. a LIN-Bus kommunikációt alkalmazó fűtési szivattyú. Újdonság, hogy most már a szivattyú házán is van külön leürítési pont. Megmaradt a burkolat alatti analóg manométer, a 3-utas váltószelep pedig immáron kihúzható (javítás vagy tisztítás céljából) a szelepházból. A hidraulikus blokk felépítése és anyaghasználata ugyan átalakult az előző sorozathoz képest, de a kombi készülékek szárnykerekes áramlásérzékelője, a belépő hidegvíz szűrője a korábbiakhoz képest sokkal jobban szervizelhető. További újdonság, hogy a kombi készülék automatikus feltöltő-szeleppel rendelkezik, amely mögött intelligens szoftver-logika felügyeli a nem üzemszerű utántöltési kísérleteket.
Az exclusive sorozat vezérlőpanel szériatartozéka az opcionális relé kimenet, változás azonban, hogy a multifunkciós kártya (VR 40) már csak egy külön rendelhető „doboz” segítségével helyezhető el a hőtermelő burkolata alatt. Módosult az előlap rögzítés módja, de ezen túl is lehetőség lesz az oldalsó burkolati elemek leszerelésére is, amennyiben oldalról kedvezőbb hozzáférést kell biztosítani a berendezés egyes alkotóelemeihez. 
extraCONDENS primer fűtési hőcserélő
Az előző sorozatú ecoTEC exclusive VUW 356/5-7 kombi gázkészülékeknél mutatkozott először be ez a Magyarországon egyedülálló technikai megoldás, az extraCONDENS primer fűtési hőcserélő. Közismert tény, hogy használati melegvíz-készítés közben (főleg átfolyó rendszerű üzem esetén) a túlnyomásos működésű gázégőnek magasabb fűtési előremenő hőmérsékletet kell előállítania, mint a normál értelemben vett fűtési üzem során. Mindezt azt eredményezi, hogy HMV készítéskor alapvetően nem, vagy csak csekély mértékben tudjuk az égésterméket olyan mértékben lehűteni, hogy hasznosítható legyen annak kondenzációs hője. A párhuzamosan kötött csőspirálokból álló rozsdamentes acél hőcserélők esetén azonban lehetőség van egy „előfűtő zóna” integrálására is, amelyben a tűztér a belépő hideg víz előmelegítésére van kibővítve, mielőtt az belépne a hagyományos, lemezes hőcserélőbe.
Az átfolyó rendszerű ecoTEC exclusive VUW kombi készülékben található speciális hőcserélő tehát úgy van kialakítva, illetve elhelyezve, hogy az égéstermék hőmérséklete nagy hatásfokú kondenzációt eredményezzen a kiegészítő használati meleg vizes hőcserélőben. A primer fűtési hőcserélő természetesen profitál a plusz csőspirálokból, amelybe befolyik a hideg víz, majd ott felveszi a tűztér maradék hőenergiáját.
A kiegészítő deflektor lemez, a hőáram és a „kisegítő” hőcserélő kialakítása így egy rendkívül hatékony hőátadást eredményez, amit a kondenzációs hatás is fokoz. Ezt bizonyítja az égéstermék hőmérséklet csökkenése a készülék kilépő pontján. Amíg egy hagyományos készülékben, speciális kondenzációs hőcserélő nélkül az égéstermék hőmérséklete harmatpont felett van a HMV készítési módban (többé-kevésbé nincs kondenzációs hatás), addig az égéstermék hőmérséklete tisztán harmatpont alatt van az extraCONDENS hőcserélővel rendelkező ecoTEC exclusive VUW kombi készüléknél. Ez a hőmérséklet-különbség eredményezi a hőátadást a HMV-re és hozzávetőlegesen 10%-kal magasabb éves hatékonyság növekedést a melegvíz-készítés során.

Applikációval vezetett hidraulikus beszabályozás
Az ecoTEC exclusive IoniDetect az egyetlen készülék a piacon, amelynek integrált kommunikációra képes nagyhatékonyságú szivattyúja van (a fűtő és kombi modelleknél egyaránt). Ennek előnye: jelentősen könnyebben végezhető el a fűtési rendszer hidraulikus beszabályozása, ugyanis a teljes folyamatot a „Grundfos GO Balance“ applikációja vezeti lépésről lépésre, ami figyelembe veszi a fűtött felületek nagyságát és a fűtés nyomásveszteségét. Ennek köszönhetően a technikai beavatkozás hatékonysága még pontosabb, mint a méretezés alapján végzett hidraulikus beszabályozás és mindez a készülék saját menürendszeréből kezdeményezhető.

Fördős Norbert – termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft / Vaillant brand

LOGO