Bosch CC 8000 az ipari kazánok rendszerszintű szabályozója

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1301  

 

A mai hőtermelő berendezésektől elvárás, hogy a kazán biztonságtechnikai, működtetési funkcióján túl a fűtési rendszer vezérlését is biztosítsa. Ezért a kazángyártók fűtőberendezéseikhez a fűtési körök vezérlésére is képes szabályozó készülékeket kínálnak. A kazángyártói szabályozók előnye, hogy a hőleadói oldal vezérlését a kazán üzem optimalizálásának figyelembevételével oldják meg. Így van ez a Boschnál is. A főként lakossági berendezésekhez kínált NSC szabályozó család több fűtőkör vezérlésére is képes, de ezt a szabályozót elsősorban nem ipari (kazánházi) környezetre tervezték, és a kazánok távoli elérhetőségéhez kevés adatot biztosítanak a professzionális felhasználónak, üzemeltetőnek.

Bosch CC 8000 kazán szabályozó család

Az állókazánok és a kaszkádos falikazán rendszerek szabályozója CC 8000 
Egy- vagy több kazános rendszerekhez, bármilyen méretű és típusú Bosch kazánok kazánházi szabályozója. Kommunikációképes úgy a fali, mint a saját égős álló, illetve blokkégős kazánjainkkal. A falikazánok EMS rendszerét és az állókazánok SAFe égővezérlő rendszerét felismeri, így mind a kazán típusát, mind pedig teljesítményét látja. Ennek előnyét főként a többkazános rendszerek esetén élvezhetjük, mert a szabályozó FM-CM kaszkád modulja a hőigényhez igazodóan választja ki az egyes fűtőkészülékek teljesítményét, illetve a szükséges kazánok számát, biztosítva egyúttal a kazánt kímélő hosszú üzemidőket a sűrű ki- és bekapcsolásokkal szemben. A kaszkád modulon többféle stratégiát programozhatunk. A soros és párhuzamos léptetésen túl teljesítmény korlátozás, és külső hőmérséklet szerinti teljesítmény meghatározása is lehetséges.

 

A modulációs égőket 0 - 10 V vagy akár 4 - 20 mA-en vezérli. A kazánköri szivattyúk modulációjával beállítja a kazán pillanatnyi teljesítményének megfelelő tömegáramot.
Füstgázkaszkádos rendszereknél a motoros füstgázcsappantyúk elzárásával megakadályozza a nem kívánatos füstgáz visszaáramlást. 
A szabályozó egy 7 colos, színes, éritőképernyős displayt kapott. A grafikai megjelenés könnyen felismerhető hidraulikai sémákat mutat, külön-külön a hőtermelői oldalra, és az egyes fűtési körökre.
Az üzemállapotok, a kazánok, szivattyúk működése és a mért hőmérsékletek azonnal ellenőrizhetők. A fűtésszabályozás kapcsolási időpontjai, a parancsolt hőmérsékletek, az okostelefonon már megszokott módon állíthatók.

 

Alapfunkcióban egy keverőszelepes fűtési kör és a használati melegvíztermelés szabályozását végzi. Azonban a korábbi szabályozók modulos felépítését megtartva a vezérlés az adott feladathoz konfigurálható. Így akár 16 fűtési kör működtetése és 16 db fali, vagy 4 db állókazán léptetése is biztosítható.
Lehetőség van bármilyen külső hőigény 0 - 10 V-on keresztüli fogadására, és ugyancsak 0 - 10 V-on igény továbbítására is képes.

 

A kazánok biztonsági funkcióit az FM-SI modul látja el. A modul 5 különböző hibát tud megkülönböztetni (pl. max. vagy  min. nyomáshatárolás; vízhiány; nyomástartó hibája), melyek a képernyőn megjelennek és a hibaüzenetek konkrétan nevesítve kerülnek továbbításra. De mindezeken felül még egy külső reteszelési lehetőség is adott.
A szabályozó alapkivitelben biztosítja az internetes elérhetőséget. Egy router és egy regisztráció segítségével távoli elérhetőséget biztosít, további szoftver telepítési igénye nélkül.
Elérhető PC / Laptop; Tablet vagy okostelefonról. A kijelző “tükrözésével” 1:1-ben a CC 8000–es szabályozó kijelzője jelenik meg, ugyanúgy biztosítva az ellenőrzés, de a beavatkozás lehetőségét is.

 

Épületfelügyeleti rendszer csatlakozáshoz az alapkivitelben elérhető Modbus TCP/IP mellett a leggyakrabban használt BMS szabványok is elérhetők: BACnetIP; Modbus RTU; LON; KNX.

 

A Bosch CC 8000 szabályozó család számtalan jövőbe mutató előnyt kínál mind az üzemeltető, mind pedig a kivitelező szakemberek számára.
Ezeket összegezve:

• Könnyen áttekinthető, programozható grafikus kijelzőfelület
• Moduláris koncepció
• Közvetlen modulációs égő és szivattyú vezérlés
• 0 - 10 V vezérlés fogadása és küldése
• Internetes távoli felügyelet
• Egyszerű épületfelügyeleti csatlakozás

 

Új szabályozóinkat az állókazánjainkhoz kizárólagosan, míg a falikazános kaszkád rendszereinkhez is nagy előszeretettel ajánljuk. Így már most számos referenciával rendelkezünk a hazai piacon is.

Robert Bosch Kft.
- Termotechnika üzletág
Zalai Ottó - műszaki tanácsadó

LOGO