Vaillant electronicVED/8 – átfolyó rendszerű, elektromos vízmelegítők

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1310  

 

Az electronicVED/8 termékcsalád kizárólag a magyar piacon újdonság, mert előző verziói a szomszédos országokban kiemelkedő sikereket értek el. Ráadásul mindezt úgy, hogy egyes alkotóelemeit 20 éve technikai módosítások nélkül használja a Vaillant Csoport.

Beépített vízmennyiség korlátozó a kívánt hőmérséklet eléréséhez

Az electronicVED/8 termékcsalád kizárólag a magyar piacon újdonság, mert előző verziói a szomszédos országokban kiemelkedő sikereket értek el. Ráadásul mindezt úgy, hogy egyes alkotóelemeit 20 éve technikai módosítások nélkül használja a Vaillant Csoport.

A nemzetközi BRG Building Solutions piackutató cég évente megjelenő elemzése alapján 2019-ben a Vaillant Csoport Magyarországon piacvezető pozíciót ért el bizonyos, átfolyó rendszerű vízmelegítő berendezések esetén (miniVED elektromos, valamint a gázüzemű atmoMAG & turboMAG készülékek). Egy saját gyártású, magas minőségű termék-sorozat már félig garancia a sikerre, ezért tavaly a Vaillant Saunier Duval Kft a hazai piacon is bevezette az electronicVED/8 termékcsalád bizonyos típusait.

Az electronicVED/8 teljes termékkínálata

Az új Vaillant electronicVED generáció elektronikusan működtetett és szabályozott, átfolyó rendszerű vízmelegítőkből áll, amelyből összesen 5-féle készülékverzió alkotja a teljes termékcsaládot:

A 8. generáció bevezetésével a Vaillant Csoport elektromos üzemű, átfolyó rendszerű vízmelegítőit electronicVED pure; electronicVED pro; electronicVED; electronicVED plus; electronicVED exclusive termékkategóriákba sorolva dobta piacra (18, 21, 24 és 27 kW-os teljesítmény-kategóriákban), melyek közül Magyarországon a „pro” és „plus” típusok jelentek a tavalyi évben meg:

 

electronicVED pro (VED E xx/8 B)
Beépített vízmennyiség korlátozó a kívánt hőmérséklet eléréséhez
Forgatógomb a 3-féle teljesítmény-korlát beállításához
UV-álló műanyag (ABS) külső burkolat
A készülék kezelőfelülete áthelyezhető a berendezés felső részére is
Max. kifolyó vízhőmérséklet: 55°C

electronicVED plus (VED E xx/8 P)
Beépített vízmennyiség korlátozó a kívánt hőmérséklet eléréséhez
Szöveges kijelzés és energia-fogyasztási áttekintő funkció
UV-álló műanyag (ABS) külső burkolat
A készülék kijelzője (kezelőfelülete) áthelyezhető a berendezés felső részére is
Max. kifolyó vízhőmérséklet: 55°C

A működés ismertetése

 

Az electronicVED plus és pro készülékek fő szerkezeti alkotóelemei teljesen azonosak, így a működést a 2. ábra alapján a „plus” sorozat példáján keresztül mutatjuk be: a melegvíz csap megnyitásakor a hálózati hidegvíz a vízszűrőn (2) átfolyva az áramlásérzékelőhöz (7) jut. Az átfolyást az áramlásérzékelő méri, ennek értékét pedig elektronikus jel formájában adja át a vezérlőpanel számára (4). A vizet a fűtőegységen belül az elektromos panel által vezérelt fűtőszálak (11) melegítik fokra pontosan fel. A készülék vezérlőpanelje az előre beállított melegvíz-hőmérséklet eléréséhez szükséges teljesítményt a belépés hőmérséklet-érzékelője (A) és az áramlásérzékelő (7) által mért, valamint a kívánt melegvíz-hőmérséklet alapján határozza meg. Az elektronika ezt a kért hőmérsékletet először mindig a teljesítmény illesztésével próbálja elérni (erről visszajelzést a kilépés hőmérséklet-érzékelője (B) ad), amit a fűtőegység hidegvíz belépésénél elhelyezett vízmennyiség korlátozó támogat. Ezzel nagyobb átfolyás érhető el az alkalmazott készülék teljesítményének, illetve a kívánt kifolyó vízhőmérsékletnek függvényében, ennek mértékét azonban a vízmennyiség korlátozó behatárolja. Abban az esetben, ha túl magas a kifolyó hőmérséklet (> 90 °C), akkor a készülék lekapcsolásáról a biztonsági hőfokkorlátozó és a készülék elektromos egysége gondoskodik. Ilyenkor az újra-indulás kizárólag akkor lehetséges, ha lecsökken a kilépő vízhőmérséklet. A biztonsági kapcsoló kioldja a feszültség-ellátás érintkezőit, amikor hiba miatt a fűtőszálakhoz továbbra is elektromos áram folyik, miközben az átfolyó vízmennyiség túlságosan alacsony. Az átfolyó rendszerű elektromos vízmelegítő moduláris struktúrája elölről mindegyik alkotóelemhez könnyű hozzáférést biztosít, amely – szükség esetén – megkönnyíti a fődarabok gyors cseréjét.

Technikai eltérések az electronicVED plus készülékhez képest:

Az electronicVED pro ugyanazokból a vezérlő és alkotóelemekből áll, mint az electronicVED plus, azonban a kijelző helyett itt egy 3-állásos kapcsoló szolgál a különböző teljesítmény-értékekhez, amit a felhasználó előre megadott maximális korlátozásként használ. Ilyenkor a hidegvíz hőmérsékletétől függ az, hogy melyik beállítás jelenti a maximális korlátot. Ehhez jelzésként a megfelelő évszak (tavasz, nyár, ősz, tél) adhat támogatást, amelyből kiindulva a kezelő a mindekori fokozatot tudja kiválasztani. A működés fő funkciói teljesen azonosak az electronicVED plus készülékekkel. Az átfolyást az áramlásérzékelő méri, ennek értékét pedig elektronikus jel formájában adja át a vezérlőpanel számára (4). A vizet a fűtőegységen belül az elektromos panel által vezérelt fűtőszálak (12) melegítik fokra pontosan fel.

 

Fördős Norbert
termékmenedzser

Vaillant Saunier Duval Kft – Vaillant brand

LOGO