Kondenzációs gázkazánok kiválasztási szempontjai

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1325  

 

Immár hagyományosnak mondható, hogy az emelt oldalszámú kiadványunkban a kazánokat vesszük górcső alá. Ennek fényében nézzük át az új típusú kondenzációs kazánoknál milyen szempontokat kell figyelembe vennünk.

Bosch kondenzációs kazánok

Design
A legújabb fejlesztésű kazánok olyan külső megjelenéssel rendelkeznek, hogy már nem szükséges a pincében „elrejteni” őket, hanem az épületünk egyik központi elemévé, ékkövévé válhat. A lekerekített sarkok és a karcálló titánium üveg előlap futurisztikus megjelenést kölcsönöz a készülékeknek. A készülék előlapján található gombokkal könnyedén elérhetők/módosíthatók a legfontosabb beállítások.

Moduláció
Az új fejlesztésű készülékek modulációs tartománya egyre magasabb, akár 1:8 illetve 1:10 értékű is lehet, melynek köszönhetően a készülék szezonális helyiségfűtési hatásfoka akár 94% is lehet. Így időjáráskövető szabályzó alkalmazásával a rendszer már az A+ energiahatékonysági osztályba sorolható. A széles modulációs tartomány eredményeként a 30 kW maximális teljesítményű (HMV üzemmód) készülék akár 3 kW-ig képes lemodulálni, így kiválóan alkalmazkodik az átmeneti időszakban előforduló alacsony hőigényekhez, illetve azonos előremenő vízhőmérséklet mellett a füstgáz kilépő hőmérséklet is alacsonyabb részterhelés esetén.
Az előző tényezők növelik a készülék hatásfokát és csökkentik a gázfogyasztást. A káros anyag kibocsátás szempontjából is előnyös a részterheléses üzemállapot, hiszen ilyenkor a fajlagosan kibocsátott CO, NOx mennyisége lényegesen alacsonyabb, mint névleges teljesítménynél. Részterhelés esetén az alacsonyabb víz/gáz/levegő térfogatáramoknak köszönhetően a ventilátor és a szivattyú fordulatszáma is alacsonyabb, ezáltal csökken a villamos energiafelhasználás és a készülék által kibocsátott zaj is.

Szabályzási lehetőségek
Számos termosztát érhető el a piacon, melynek kiválasztása rend-kívül fontos a fűtési rendszer működése, illetve a felhasználó igényeinek történő megfelelése céljából. A nagyobb gyártók szoba-termosztátjai minden esetben a készülékkel együtt teszteltek-/fejlesztettek, ezáltal biztosítva a tökéletes működést. Az elérhető széles portfólió, amely okostelefonról távvezérelhető típusokat is tartalmaz a készülék modulációját és a szobahőmérséklet minél pontosabb értéken történő tartását biztosítják.

Helyszükséglet és szervizelhetőség
A gyártók széles portfóliójában különböző szélességű (400-440 mm), mélységű (300-370 mm) és magasságú (710-850 mm) készülékek megtalálhatók a minél szélesebb felhasználó igények kielégítése céljából. A egyes készülékek levehető oldalpanelekkel rendelkeznek a könnyebb szervizelhetőség érdekében. A kis oldaltávolságú készülékek szűk helyekre is felszerelhetők. Fontos, hogy a készülékek belső kialakítása rendezett, jól áttekinthető legyen. A szakemberek könnyedén hozzáférhetnek az elektromos csatlakozási pontokhoz (24/230 V).

Összefoglalás
Széles moduláció, halk működés, alacsony károsanyag kibocsátás, hosszabb égéstermék elvezetési lehetőségek, gyártó által biztosított termosztát portfólió, magas hatásfok, illetve a design a legmeghatározóbb egy kazánvásárlás során.

 

LOGO