Mitől függ a családi ház építés ára?

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1350  

 

Fontos tudni, hogy egy családi ház költségvetését rengeteg dolog befolyásolja és sokkal nehezebb egy árat mondani, mint egy új autóval kapcsolatos érdeklődés esetében, hiszen ott egy-egy típuson belül 3-4 felszereltségi szint van. De a családi ház építés esetében nem egy-egy gyártó külön márkái vannak, hanem minden tétel egyedi a rajztól a megvalósulásig.

Egy családi ház ára az alábbiaktól függ:
1.) Milyen az építési terület vízszintestől való eltérése, azaz szükséges egy geodéziai felmérés és egy szintvonalas rajz.
2.) Szükséges készíttetni egy talajmechanikai véleményt, de legalább egy talajvizsgálati jelentést. A vizsgálat az alábbi fő kérdésekre és sok más apró, de annál fontosabb kérdésre ad majd választ: Milyen az építési terület talajának minősége? Van-e talajvíz, várható-e talajsüllyedés, van-e pince, bányaterület a terület alatt, földrengésveszélyes-e a hely, homok, agyag, szikla, vagy feltöltés van a tervezett építmény alatt.
3.) Az első két pont ha elkészül, akkor tud majd egy statikus alapozási tervet készíteni, hogy sávalap, lemezalap, pont vagy cölöpalapozás szükséges és meghatározásra kerül ezek mérete és vasalása.
4.) Szükség van a felépítendő családi ház alaprajzaira, metszeteire, homlokzati és villamos- és víz gépészeti terveire, valamint a megvalósuló családi ház belső és külső műszaki paramétereinek definiálására. Fontos kérdés, hogy lesz-e hőszivattyú, napkollektor, napelem, geotermikus energia hasznosítás, esetleg válik-e otthonunkból okos-, vagy passzívház...
Szükségünk lesz víz-gáz-fűtésszerelésre, klíma- és légtech-nikai szerelésre, és persze a végül kiválasztott gépészeti rendszerünk alkotóelemire (kazán, radiátorok, felületfűtési rendszer, kandalló, HMV-tároló, bojler...) és azok telepítésére is. Nagyban befolyásolhatják még a végösszeget a hőszigetelés vastagsága/típusa, a nyílászárók minősége,  redőnyök, árnyékolók, burkolatok, szaniterek... és a sor szinte nem is ér véget. 
5.) Tudni kell, hogy be lehet-e hajtani kamionnal és teherautókkal a területre automatikusan, vagy súlykorlátozások vannak, illetve van behajtási engedély kötelezettség? Ezenkívül fontos, hogy rendelkezésre áll-e kerítés, valamint közművek a kivitelezés megkezdésekor adottak-e.
6.) A végére hagytuk, de ez a pont annyira fontos, mint az előző 5 pont együttvéve. Ki az, aki a kivitelezést el fogja végezni, azaz melyik cég építi a házunkat? Van-e élő vállalkozása, tőkéje, telephelye, irodája, bemutatóterme, felelős műszaki vezetője, tervezője, szakmunkás alkalmazottai, nem áll-e felszámolás, végrehajtás alatt, fizet-e adót, TB-t, rendelkezik-e online építési napló képességekkel? Ez azért fontos, mert garanciát kell majd vállalni az elvégzett munkára és csak tőkeerős piacképes cégek tudják ezt teljesíteni. Biztosan a faluban élő kőműves bácsi is ügyes, de képben van az összes többi munka leszervezésében és van jogosultsága arra, hogy aláírja a dokumentumokat és megfeleljen a jogszabályi körülményeknek?

Kijelenthető, hogy egy kis tőkéjű pár alkalmazottal üzemelő, iroda nélkül tevékenykedő cég és egy 100 főt alkalmazó középvállalat, mely tervezői, műszaki vezetői, titkársági apparátust is fenntartó vállalkozás ára között még azonos műszaki tartalom mellett is lehet 25-30%-os árkülönbség. De vizsgálni kell ilyenkor azt is, hogy az adott cég ad-e árgaranciát a kivitelezés időtartamára, intézi-e a hitelügyeket, engedélyeket, tervezést és rendelkezik-e felelős műszaki vezetővel és a garanciára van-e tőke fedezete. Ugyanis ezek is alapjait képezhetik az eltéréseknek.

Forrás: kp.hu

Mit nyerünk egy generálkivitelező megbízásával?

Egy építkezési projekt egyes szakaszai bonyolultnak tűnhetnek egy hétköznapi ember számára. A szakértelmet igénylő feladatokról nem is beszélve. Az ügyek intézése folyamatos utánajárással/ jelenléttel és telefonálással járhat. Amennyiben ezzel szakembert, vagy szakértő csapatot bízunk meg, úgy az ajánlattételt megelőző helyszíni felmérés után, átkezülnek tőlünk az alábbi feladatok is: projekttervek készítése, projektmenedzsment, az aktuális építési irányelvek és előírások figyelembevétele, az anyagok és a munkálatokhoz felszerelések biztosítása, a kifizetések ütemzése és a speciális alvállalkozók munkájának összehangolása is. A munka mindennapos helyszíni felügyelete biztosítja a minőségellenőrzést és a zökkenőmentes haladást. Késedelem esetén az ütemterv módosítására is sor kerülhet, nem veszítjük el hónapokra a folytatáshoz szükséges szakembert. Láthatjuk tehát, hogy a nagyobb volumenű - heteken, hónapokon át tartó munkálatnál rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak.

Forrás: sildagroup.hu

LOGO