Lakásfelújítási láz:kiderült, mennyien igényelték már a támogatást és a kölcsönt

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1370  

 

26 ezer család igényelte eddig az otthonfelújítási támogatást, közülük 13 ezer kapta már meg a Magyar Államkincstártól - tudta meg a Portfolio. Az igénylések összege 42 milliárd, a megítélt támogatásoké 23 milliárd forintnál jár. A kamattámogatott otthonfelújítási hitelből 24 milliárd forintot igényeltek eddig, az igénylő családok száma ez alapján 4500 és 5000 között lehet.

Otthonfelújítási támogatás

A Portfolio.hu kérdezte meg Novák Katalin családügyi miniszter kommunikációs főosztályát az otthonfelújítási támogatás eddigi igénybevételéről, melyre az alábbi válaszok érkeztek:

• Darabszám: a támogatás bevezetése óta (2021. január 1.) 2021. augusztus 9-ig bezárólag 25 672 db kérelmet fogadott
  be, és ebből 13 372 db kérelmet hagyott jóvá a Magyar Államkincstár.
• Érték: a befogadott kérelmek teljes összege 42,3 milliárd Forint, az eddig megítélt támogatások teljes összege 22,6
  milliárd forint.
• Átlagösszeg: az igényelt átlagösszeg 1,6 millió, a megítélt támogatások átlagösszege 1,7 millió forint.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása a Portfolionak elküldött tájékoztatása szerint az elutasítás okai jellemzően a következők:
• az igénylőnek – vagy együttes igénylés esetén valamelyik félnek – az igénylés időpontjában köztartozása volt
• az igénylő vagy a támogatásra jogosító gyermek állandó lakóhelye nem a felújított ingatlanban van, illetve, ha a benyújtást
  megelőző egy éven túl került a tulajdonukba a lakás, nincs egy éve, hogy bejelentkeztek
• az ingatlan fő rendeltetése a tulajdoni lap szerint nem lakás (hanem pl. beépítetlen terület)
• nincs meg a megfelelő tulajdoni hányad
• a kérelem benyújtásakor a gyermek már betöltötte a 25. életévét
• nem megfelelően teljesítik a hiánypótlást

Egy MTI-nek kiadott közlemény szerint a fentiek mellett 24 milliárd Forint értékben igényelték a február 1-jei bevezetés óta a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönt a bankoknál. Az MTI-vel azt is közölte a családügyi miniszter, hogy már 184 ezer család otthonhoz jutását segítette a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK).

A kormány 2015-ben vezette be a CSOK-ot, az otthonteremtési program részeként 2021 januárjától az új építésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökkent, a CSOK-kal új otthont vásárlók pedig vissza is igényelhetik az ÁFA-t - emlékeztetett a miniszter.

Hozzátette: csökkentek a közjegyzői díjak, a CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentesek, többgenerációs otthonok kialakítására - az új lakás építése, vásárlása után járó CSOK összegének megfelelő - nagyobb támogatás igényelhető, valamint bevezették az Otthonfelújítási támogatást, amelyhez kedvezményes - maximum 6 millió Forint - otthonfelújítási kölcsön vehető fel. A közlemény szerint a kormány célja az otthonteremtési támogatások fenntartása és bővítése, hogy a gyermekes családok saját tulajdonú otthonban nevelhessék gyermekeiket.

Forrás: portfolio.hu

LOGO