Baxi kondenzációs gázkazánok működése kaszkádrendszerben

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1376  

 

A BAXI kondenzációs gázkazánok típus és méret tekintetében is jelentős választékot biztosítanak a tervezők és kivitelezők részére, azért hogy az adott műszaki elvárásokhoz a legideálisabb fűtési megoldás jöhessen létre. Korábbi cikkeinkben számos oldalról mutattuk be ezeket a készülékeket. Kevés szó esett azonban a nagyméretű lakóépületek, kommunális intézmények és ipari felhasználású objektumok gazdaságos hőellátásáról. A BAXI készülékekkel természetesen az ilyen típusú rendszerek fűtése, HMV- ellátása is lehetséges. A megoldás: a készülékek kaszkádkapcsolása és a megfelelő szabályzás kialakítása.

Nagyméretű lakóépületek fűtése Baxi kazánokkal kaszkád rendszerben.

A kazánok kaszkádkapcsolásának alkalmazásakor a szükséges fűtési teljesítményt nem egy nagyméretű kazán használatával, hanem több, kisebb teljesítményű készülék összekapcsolásával érjük el. Magától érthetődik, hogy a biztonságos és hatékony működéshez meg kell oldanunk a kazánok megfelelő hidraulikai összekapcsolását és füstgázelvezetését, továbbá biztosítanunk kell a szabályzást olyan módon, hogy kihasználhassuk a rendszerben rejlő előnyös lehetőségeket.

Kaszkád kapcsolás esetén a készülékek hidraulikusan és szabályzás tekintetében is mindig egy rendszert alkotnak. Egy egységként működnek. Az égéstermék elvezetés és levegő bevezetés szintén lehet összekapcsolt, de ez nem szükségszerű. Alkalmazható egyedi égéstermék elvezetés és levegő bevezetés az egyébként fűtési oldalon kaszkádba kapcsolt berendezések esetén.

A BAXI termékpalettáján jelenleg három olyan készülékcsalád szerepel, melyek kaszkádrendszerben üzemeltethetők:

1.  Power HT+ álló kondenzációs
     gázkazán 
2.  Duo-tec MP+ fali kondenzációs
     gázkazán 
3.  Luna Platinum+ fali kondenzációs
     gázkazán 

A fenti kazánok egyik fő jellemzője a kiemelkedően széles modulációs tartomány. Kaszkádrendszerben történő működtetés esetén ez az előny hatványozottan érvényesül, hiszen ebben az esetben a rendszer modulációs tartománya a legkisebb kazán minimális modulációs értéke és a kazánok összesített maximális teljesítménye között változhat. 

Bemutatva ezt egy példán: 16 db Duo-tec MP 1.110 típusú kazán kaszkádba kötése esetén, 80/60 C°-os hőfoklépcsőt feltételezve a rendszer modulációs tartománya 11,4 – 1632 kW közé esik. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a készülékek működése az összes üzemállapotban folyamatos, vagyis a rendszer minden pillanatban csak annyi hőenergiát termel, ami fedezi a fűtendő épület veszteségét ez pedig optimális hatásfokot és tartósan alacsony fogyasztást biztosít.

A kaszkádrendszerek nagy előnye az egy kazános alkalmazásokkal szemben a magasabb szintű üzembiztonság. Könnyen belátható, hogy egy kazán használata esetén, ha a készülék meghibásodik – a fűtési és a HMV rendszer leáll. Ezzel szemben már egy két elemből álló kaszkádrendszerben is, ha az egyik készülék valamilyen oknál fogva működésképtelenné válik a másik készülék az alapfunkciókat (temperáló fűtés, HMV előállítás) képes ellátni. Több kazán esetén pedig – amint azt számos gyakorlati példa is igazolja – egy készülék kiállását a felhasználók észre sem veszik.

A több kisméretű kazán helyszínre szállítása, telepítése lényegesen egyszerűbb, kevesebb energiát és eszközt igényel, mint ami egy nagyméretű berendezésnél adódik. Továbbá a csekélyebb össztömegből adódóan a kaszkádrendszerek olyan helyeken is használhatóak, ahol az esetleges különleges feltételek (pl.: kis terhelhetőségű födémek) miatt a nagy kazán szóba se jöhet.
A kaszkádkapcsolás ma már nem számít új megoldásnak, de forradalmasította a többkazános rendszerek üzemét. A szabályzás folyamatosan felügyeli a kazánok működését néhány egyszerű alapelv alkalmazásával:

    • a készülékek a modulációs tartományon belül üzemeljenek
    • a lehető legkevesebb kazánt használjuk egy időben
    • a berendezések lehetőség szerint közel azonos üzemórát működjenek

A kaszkádrendszerben alkalmazott készülékek élettartama így megnövekszik, az általuk biztosított éves átlagos hatásfok pedig kiemelkedően magas lesz.

Példaként a BAXI Duotec MP+ fali kondenzációs gázkazán alkalmazására nézzük a Dunavecsei Általános Iskola kazánházi rekonstrukciója során beépített és a közelmúltban átadott rendszert.

Ritkábban alkalmazzuk a BAXI Power HT+ álló kondenzációs gázkazánokat. Azonban a Budapesten található Corvin Mátyás Gimnázium kazánházi felújításán keresztül bepillantást nyerhetünk ebbe is:

Jelentős előnye a BAXI fent felsorolt kondenzációs gázkazánjainak, hogy a vezérlés része a kaszkádvezérlés. Tehát nincs szükség külön kaszkád modulra a rendszer szabályzásának kialakításához (ahogy az a kapcsolási sémákon is látható). 

A rendszer üzembehelyezése során az egyik, tetszőleges kazánt ki kell választani vezérkazánnak. A teljes kaszkád szabályozást ennek a kazánnak a vezérlése fogja ellátni. Viszont ennek van egy fontos feltétele: kapcsolatot kell létesítenünk a kazánok között. Ehhez megfelelő kommunikációs modul szükséges, amelyet minden a kaszkád rendszerben lévő kazánba be kell építeni az üzembehelyezéskor.

 

A kommunikációs modul:
BAXI OCI 345
(BAX_710440801)
Kommunikációs interfész kaszkád, vagy zóna kiterjesztések (RVS szabályzó) kiépítésére.

 

A BAXI Duo-tec MP+, BAXI Power HT+ vagy BAXI LUNA Platinum+ kazánok kaszkád alkalmazása esetén, amennyiben a szekunder oldalon több (de legfeljebb 3 db) fűtési kör van, szükséges az ún. kiegészítő szabályzómodulok használata. Ugyanis a rendszer szekunder oldalán lévő elemek (szivattyúk, keverőszelepek stb.), illetve érzékelők bekötéséhez a kazánokban nincs elegendő ki-bemeneti hely. Ezt pedig ezekkel a kiegészítő modulokkal tudjuk biztosítani.

A leggyakrabban alkalmazott ilyen elem a BAXI AVS 75.391 kiegészítő modul (BAX_710503701). Ez a termék, akárcsak a fenti készülékek vezérlése, Siemens gyártmány, mely kifejezetten a BAXI készülékekhez készül és tartalmazza a beépítéshez szükséges elemeket.

 

BAXI AVS 75.391 
kiegészítő modul 

(BAX_710503701)
A modul használatával lehetővé válik maximum 16 db gázkészülékből álló kaszkád vezérlése és egy HMV tároló töltés vezérlése.

 

A BAXI kondenzációs gázkazánok kaszkád kapcsolásának kialakításában munkatársaink készséggel nyújtanak segítséget tervező és kivitelező partnereinknek.

Kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal!

Ázsóth Tamás
műszaki tanácsadó mérnök

 

 

Webáruházunk ajánlata

 

Baxi kazánok

 

LOGO