Luna Classic - kényelem és energiatakarékosság

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1496  

 

A BAXI kis teljesítményű kondenzációs gázkazán kínálata évek óta nem változott, hiszen a készülékek magas minősége és megbízhatósága elismert a hazai és a nemzetközi piacokon. A műszaki fejlődés azonban folyamatos és a BAXI elérkezettnek látta az időt, hogy megújítsa a termékeinek kínálatát.

A BAXI Luna Classic a sikeres és népszerű Prime készülékek helyét veszi át a termékpalettán.

A BAXI Luna Classic az első készülékcsalád ebben a sorban, mely új formát és műszaki tartalmat ad a belépő szintű kondenzációs gázkazánoknak.

A BAXI Luna Classic a sikeres és népszerű Prime készülékek helyét veszi át a termékpalettán. A fejlesztés során A BDR Thermea Csoport és a BAXI mérnökei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy felmérjék a kazánokat használó és forgalmazó kivitelezők, szervizpartnerek és kereskedők véleményét a jelenlegi szériáról. Az információk birtokában az volt a cél, hogy a BAXI Luna Classic vigye tovább a Prime pozitív tulajdonságait és javítsa az esetleges negatívumokat. Lássuk, milyen sikerrel jártak.

A BAXI Luna Classic az ún. basic termékkategóriába tartozik, vagyis egy egyszerű, praktikus, jól használható kondenzációs gázkazán, amelyet kisebb családi házak, társasházi lakások, esetleg kis méretű közösségi épületek fűtésére és használati melegvíz ellátására ajánlunk. Várhatóan sok esetben meglévő kazánok cseréje esetén használják majd – ahogyan tapasztalataink szerint elődjét a Prime-ot is. Ahhoz, hogy a kivitelezés ilyen esetben is egyszerű legyen, szükséges a kis befoglaló méret: 700x395x285 mm. Ez az ultrakompakt kialakítás biztosítja, hogy a készülék nagysága nem korlátozza az alkalmazás lehetőségeit.

A BAXI Luna Classic modulációs tartománya, ahogy az a belépő szintű készülékek esetén általános: 1 : 5. Ez annyit jelent, hogy a 24 kW maximális teljesítményű kombi készülék 4,8 és 24 kW között képes fokozatmentesen szabályozni a teljesítményét. Ezzel a kazán megfelelően működhet alacsony hőigényű épületek esetében is, illetve az átmeneti (őszi, tavaszi) időszakokban úgy, hogy közben a felhasználók HMV-komfort igényeit is képes kiszolgálni. 
A folyamatos működés további előnyöket biztosít: kisebb lesz a kazán vesztesége, illetve a ki-be kapcsolások számának csökkenésével nő az élettartama.

A BAXI Luna Classic számos műszaki újdonságot tartalmaz. Az úgynevezett B-Blocks technológiának köszönhetően megújult a levegő-gáz keverőegység és teljesen új primer hőcserélő került alkalmazásra. A BAXI továbbra is nemesacél hőcserélőt alkalmaz, de ezekben a kazánokban már a VALMEX által gyártott elemek találhatók. A hőcserélő az égéstérből, a kondenzációs részből és egy szilícium kerámiával védett szigetelt fémtárcsából áll, amely elválasztja a két területet. Jellemzője, hogy egy egyszerű, ovális, nagy keresztmetszetű rozsdamentes acél tekercsen alapul. Az egyspirálos hőcserélős technológia számos előnnyel rendelkezik: a nagyobb áramlási felület miatt, kevésbé érzékeny a szennyeződésekre, a kevesebb alkatrész csökkenti a gyártási hibák lehetőségét, nagy hatékonyságot és megbízhatóságot garantál.

A BAXI természetesen figyelemmel kísér minden olyan globális változást és lehetőséget, amely a fűtéstechnikában történik és reagál ezekre. A klímasemleges gazdaság megteremtésének egyik lehetséges lépése a földgáz részbeni kiváltása hidrogénre. Előrehaladott kutatások és gyakorlati kísérletek folynak ebben a témában nemzetközi szinten, de Magyarországon is. Elemzők szerint a részben vagy teljes egészben hidrogénnel üzemelő kazánok legalább akkora hatást gyakorolnak majd a piacra, mint a hőszivattyúk megjelenése. A technológia még kezdeti fázisban jár, de most kell megtenni az első lépéseket. Ennek megfelelően a BAXI új fejlesztésű készülékeinek mindegyike – így a BAXI Luna Classic is – alkalmas arra, hogy legfeljebb 20 %-os hidrogén arányú földgáz-hidrogén keverékkel üzemeljen.

Újdonság a BAXI Luna Classic esetében, hogy visszatért a belépő kategória fűtőkészülékei esetén a hagyományos ún. „Baxis” csonkkiosztás. Mivel a beépített váltószelep az előremenő ágba került, megtaláljuk a két szokásos előremenő csatlakozást: fűtési előremenő és HMV irányban. Viszont visszatérő oldalon csak egy csatlakozási lehetőség van. Ennek megfelelően a fűtési és a HMV visszatérő vezetéket a kazánba történő belépés előtt kell közösíteni, ahogy az a mellékelt ábrán is látszik.

A BAXI Luna Classic fejlesztése során számos pozitív visszajelzés érkezett az előd, a BAXI Prime kialakítására és tulajdonságaira vonatkozólag. Ezeket a jellemzőket értelemszerűen igyekeztek megtartani, sőt továbbfejleszteni. Így a BAXI Luna Classic készülékek is rendelkeznek beépített füstgáz csappantyúval. Bár a készüléken belüli elhelyezése kicsit megváltozott – a gáz-levegő keverő egység belső részében kapott helyet – funkciója nem megmaradt. Megakadályozza az esetleges füstgáz visszaáramlást és ezáltal ideálisan alkalmazhatóvá teszi a BAXI Luna Classic készülékeket gyűjtőkéményes rendszerek esetén, ahol a külső füstgáz visszacsapó szelep elhelyezése nem mindig megoldható.

A BAXI Luna Classic is mint minden BAXI készülék tartalmazza a 60/100 mm-es füstgáz indító idomot. De ezeknél a készülékeknél lehetőség van ennek a lecserélésére – akárcsak a Prime esetén volt – szétválasztott indítóidomra (cikkszám: BAX_A7765931), vagy pedig könyök indítóidomra (cikkszám: BAX_A7765794).

A beépített időjárás követő szabályzás természetesen része a készülék vezérlésének. A megszokott és minden BAXI kazánnál alkalmazott QAC 34 külső hőmérsékletérzékelő (cikkszám: BAX_710487301) opcionálisan csatlakoztatható. Használatával elősegítjük a kondenzációs kazán ideális működését. Folyamatosan a külső hőmérséklettől függő (egy általunk beállított és a fűtendő épület fizikai paramétereire jellemző fűtési jelleggörbe alapján) ideálisan alacsony előremenő és visszatérő víz hőmérséklet biztosítható – megfelelő viszonyokat teremtve ezzel a kondenzációs kazán energiatakarékosan fog működni.

Manapság kiemelt fontosságú, hogy a gázkészülékek a lehető leghatékonyabban és a legkisebb környezetterheléssel működjenek. A BAXI Luna Classic ezen a téren is kiválóan teljesít. Szezonális helyiségfűtési hatásfoka 94%, ami ebben a kategóriában kiemelkedőnek mondható.
Valamint az NOx kibocsátási értékei 30%-kal csökkentek a megelőző kazánsorozathoz képest.

A BAXI Luna Classic fűtőkészülékek egy (BAXI Luna Classic 1.24), a kombi készülékek pedig két (BAXI Luna Classic 24, BAXI Luna Classic 28) változatban kerülnek az üzletekbe.

 

Ázsóth Tamás
termékmenedzser
műszaki tanácsadó mérnök

 

 

Webáruházunk ajánlata

 

BAXI Luna Classic 24 kondenzációs kombi kazán

 

LOGO