Kondenzációs kazán működése

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1630  

 

A kondenzációs elven működő gázkazán napjainkban a fűtéstechnika legfejlettebb termékei közé tartozik. A fosszilis energiahordozókat felhasználó berendezések közül a legnagyobb mértékben hasznosítja a fűtőanyag energiatartalmát, a legkevésbé terheli a környezetünket, ennek megfelelően a kondenzációs kazán működése kiemelkedően gazdaságos és környezetbarát.

Energiahatékony kondenzációs kazánok otthona fűtésére

Hagyományos vagy kondenzációs kazán? Melyik a jobb?

2016 előtt új gázkazán vásárlásakor még komoly fejtörést okozhatott, hogy hagyományos vagy kondenzációs gázkazánt válasszon a kedves vevő. Természetesen a kondenzációs kazánok a jobbak, de kaptunk segítséget is a döntéshez. A dilemmát az Európai Unió rendeletei oldották fel. A 2016-ban hatályba lépő ún. ERP szabályok többek között előírták, hogy milyen minimális szezonális helyiségfűtési hatásfokkal kell rendelkeznie az EU piacain forgalmazható gázkazánoknak
(86 %). Ezt pedig gyakorlatilag csak a kondenzációs kazán teljesíti. 

 

Kondenzációs kazánt vásárolni energiatudatos és környezetbarát

A kondenzációs kazánok a hagyományos gázkazánokhoz viszonyítva 20%, a régebbi kazánokhoz, illetve a konvektorokhoz viszonyítva akár 30%-os energiamegtakarítást is elérhetnek. Így mindamellett, hogy energiát és ezzel pénzt spórolunk, csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat is. Az Európai Unió épp emiatt vezette be a fent említett jogszabályt, hogy ösztönözze az unió polgárait a környezettudatos tervezésre.

 

A kondenzációs kazán kompakt méretének köszönhetően könnyű az elhelyezése

 

 

Miért takarékosabb a kondenzációs kazán, mint a hagyományos gázkazánok?

Hogyan lehetséges, hogy a kondenzációs kazán működése sokkal gazdaságosabb? Sokszor felmerül a kérdés, hogy fordulhat elő, hogy ugyanolyan komfortérzet mellett ennyivel kevesebb energiát használunk fel. A válasz a kondenzációs kazánok működési elvében keresendő.

 

A kazán működési elve

Alapvetően a gázkazánok a földgáz elégetéséből nyerik a hőt: a földgáz nagyobb részt metánból áll (CH4), ami egyesül a levegő oxigénjével (O2) – majd a reakció során nagy mennyiségű, magas hőmérsékletű hő, égéstermékként pedig széndioxid (CO2) és víz (H2O) keletkezik: 

CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O + hő

Az égési folyamat során keletkezett hőt a fűtési rendszer hasznosítja, majd a kéményen vagy az egyéb égéstermék elvezető rendszeren keresztül távozik az égéstermék. A különbség a kondenzációs gázkazán és a hagyományos gázkazán között a távozó égéstermék hőmérséklete.

 

A hagyományos kazánok működési elve

Hagyományos gázkazánok esetén a távozó égéstermék hőmérséklete 140-150 C°. Az égéstermékkel együtt nagy mennyiségű, magas energiatartalmú vízgőz is távozik. Ez a vízgőz a kémény falán belülről lecsapódva agresszív, savas kémhatású párát képez. Így a benne lévő hőenergia elvész, illetve a kémény anyagát is károsítja.

A kondenzációs kazán működési elve

Ezzel ellentétben a kondenzációs kazán kialakítása lehetővé teszi, hogy az égéstermékben lévő, magas energiatartalmú vízgőz átadja a párolgáshőjét, az úgynevezett rejtett hőjét a rendszerben keringő fűtővíznek. Mindezt úgy éri el, hogy a füstgázt a kazánba visszatérő alacsony hőmérsékletű fűtővíz segítségével le hűti egészen arra a hőfokra, ahol az égéstermékben lévő, gőz halmazállapotú víz kicsapódik. Ezt úgy hívjuk, hogy kondenzáció, innen a kondenzációs gázkazán név.

Magunk is tapasztalhatjuk, hogy vízforralásnál a víz hőmérséklete addig nő, amíg eléri a forráspontot. Annál a pontnál viszont a hőmérséklet növekedése megáll és az energia a víz elpárologtatására fordítódik. Földgáz esetén ez a rejtett hőből adódó energiatöbblet 11%!

A kondenzációs kazán felépítése

Ezért gazdaságos a kondenzációs kazán működése

Tehát a kondenzációs kazán alacsony hőmérsékleten, sokkal kisebb veszteséggel működik, mint egy hagyományos kazán, ami által sokkal több energiát hasznosít, mint elődje. Továbbá a hagyományos kazánnal ellentétben a kondenzációs kazán képes arra, hogy felhasználja a keletkező égéstermék vízgőz tartalmának az energiáját, emiatt a kondenzációs kazán akár 30%-kal kevesebb földgázt fogyaszthat a hagyományos kazánhoz viszonyítva. Összegezve ezért annyira gazdaságos a kondenzációs kazán működése.

 

A kondenzációs gázkazán 20-30 %-kal kevesebb földgázt fogyaszt a hagyományos gázkazánhoz képest

 

 

Ideális körülmények a kondenzációs gázkazánok működéséhez

 

Miért nem jó, ha a kondenzációs kazán nagy teljesítménnyel fűt? 

Fontos, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk a kondenzációs kazán működéséhez. Ha a kondenzációs kazán nagy teljesítménnyel fűt, akkor magas hőmérsékletű lesz a keletkező égéstermék és nem tud lecsapódni a készüléken belül a pára. Emiatt a kondenzációs kazán hagyományos kazánként fog működni, de aggodalomra ekkor sincs ok, mert a hatásfoka ettől még nem rosszabb, mint egy hagyományos kazánnak.

 

Minél alacsonyabb a fűtővíz hőmérséklete annál jobb

Ez bizonyos szintig igaz természetesen. Az ideális körülmények megteremtéséhez célszerűbb alacsony hőmérsékletű fűtési rendszert alkalmazni, ami nagy hőleadó felülettel rendelkezik. Erre megfelelő a falfűtés, a padlófűtés, vagy a helyesen méretezett radiátoros fűtés időjáráskövető szabályzás használata mellett. Így elérhető, hogy a kondenzációs kazán megfelelően alacsony előremenő hőmérséklettel üzemeljen a működési időszak döntő részében.

 

Folyamatosan csepeg? Az a jó!

A kondenzáció megfelelő működését egyszerű módon lehet ellenőrizni. Ha a kazán működése során az elvezető csövön folyamatosan csepeg a kondenzvíz, akkor a kondenzációs kazán jól működik.

 

Kondenzációs kazán padlófűtéssel kombinálva

 

 

Kondenzátum - a kondenzációs kazán mellékterméke

 

A kondenzátum elvezetése

A kondenzációs kazán telepítésekor gondoskodni kell a keletkező kondenzátum megfelelő elvezetéséről. Egy átlagos kondenzációs kazán óránként akár 2-3 m3 földgázt is fogyaszthat, ez óránként 3-4 l kondenzátumot jelent (1 m3 gáz elégetése során, ideális esetben akár 1,5 l kondenzvíz is keletkezik). Minden kondenzációs kazán tartalmaz kondenzvíz szifont, ezen keresztül a készülék szakszerűen beköthető a csatornahálózatba.

Amennyiben a kondenzációs kazán a csatornahálózat szintje alatt van elhelyezve - például a pincében - akkor gondot okozhat a kondenzátum elvezetése. Ezt a problémát egy kis teljesítményű, speciálisan erre a célra készített kondenzátemelő szivattyúval könnyen orvosolhatjuk.

A kondenzátum károsítja a csatornahálózatot?

Felmerülhet a kérdés, hogy nem károsítja-e a csatornahálózatot a belevezetett kondenzvíz. Nos, az valóban igaz, hogy a keletkező kondenzátum enyhén savas kémhatású, de mivel a mennyisége csekély a háztartási szennyvízhez viszonyítva és a csatornahálózatba egyébként is általában lúgos anyagok kerülnek, ezek semlegesítik. A szennyvíz-lefolyó csöveknél pedig ma már szinte kizárólag műanyag csöveket alkalmaznak, amelyek savállók, így azok károsodásától sem kell tartani.

A kondenzációs kazán mellékterméke a kondenzvíz

A kondenzvíz károsítja a kazán alkatrészeit?

Természetesen a savas kémhatású kondenzvíz a kazán alkatrészeit is károsíthatja. Ezért a kondenzációs kazánok azon elemei, amelyek érintkezhetnek a kondenzátummal rozsdamentes acélból vagy megfelelő műanyagból készülnek.

 

 

 

Kondenzációs gázkazán égéstermék elvezetése

Miben hasonlít a turbós és a kondenzációs kazánok égéstermék elvezető rendszere?

A kondenzációs kazán esetén a keletkező égéstermék elvezetés elve hasonló a hagyományos, turbós kazán égéstermék elvezetéséhez, azaz a készülék füstgáz ventillátort tartalmaz, amely a célszerűen kialakított égéstermék elvezető rendszeren keresztül a külső térből szívja a friss levegőt és a füstgázt szintén a külső térbe juttatja. De nem használható ugyanaz a rendszer a kondenzációs kazánokhoz, mint a hagyományos kazánokhoz. A hagyományos turbós kazánok égéstermék elvezető rendszere ún. Alu/Alu rendszer, ahol mindkét cső alumíniumból készült.

 

Milyen anyagból készül a kondenzációs kazán kéménye?

A kondenzációs kazánok égéstermék elvezető rendszere azonban ún. Alu/Pps rendszer, ahol a külső cső alumíniumból készült, de a belső cső – amely a távozó füstgázzal és a keletkező kondenzátummal érintkezik – egyfajta műanyagból, polipropilénből készült. Ez ellenáll az agresszív anyagoknak és mivel kondenzációs kazán esetén a maximális füstgáz hőmérséklet 80 C°, hőállósági problémák sem jelentkezhetnek.

A kondenzációs kazán égéstermékének kivezetéséhez bélelt kémény szükséges

 

 

 

A kondenzációs kazánok szabályzása

A kondenzációs kazánok ideális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő szabályzás alkalmazása. Ez általában időjárás követő szabályzást jelent. A kazánhoz csatlakoztatjuk a hozzá kompatibilis külső hőmérséklet érzékelőt és ebben az esetben a szabályozott kondenzációs kazán egy általunk meghatározott függvény (a fűtési jelleggörbe) szerint folyamatosan és automatikusan változtatja a fűtési előremenő víz hőmérsékletét, a külső hőmérséklet alapján. Ha kint alacsonyabb a hőmérséklet, magas hőmérsékletű előremenő vizet állít elő, ha a külső hőmérséklet növekszik, alacsony hőmérsékletű előremenő vizet állít elő.

Kondenzációs kazán időjárás követő szabályzással
Időjárás követő szabályzás használatával elérhetjük, hogy a rendszer folyamatosan a legalacsonyabb hőmérsékleten üzemeljen, biztosítva így az optimális működési feltételeket és a lehető legnagyobb energia megtakarítást, ugyanis a kondenzációs kazánok – működési elvükből adódóan - részterhelésen és alacsony fűtési hőmérsékleten üzemelnek a legmagasabb hatásfokkal.

 

LOGO