Mekkora elektromos kazán kell?

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1632  

 

Az elmúlt fél évben jelentős változások történtek a lakossági fogyasztóknak biztosított energiaárakban. A földgáz és a villamos energia csak egy meghatározott mértékig vehető igénybe az ún. rezsicsökkentett áron. A határ feletti, a mindenkori versenypiaci költségeket tükröző árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozza meg rendeletében.

Bosch, Kospel, Sanier Duval

A szabályozás változása nagyon sok fogyasztót késztetett arra, hogy átgondolja fogyasztási szokásait (pl. a fűtés, illetve melegvíz-előállítás terén), továbbá megfontolja, hogy a lehetőségeihez mérten változtasson háza, lakása épületgépészeti és elektromos rendszerein. Sokakban felmerült az elektromos kazán alkalmazásának lehetősége. Az alábbiakban megpróbálunk segíteni a döntésben. Bemutatjuk az elektromos kazánok általános jellemzőit, használatuk előnyeit (és esetleges buktatóit), valamint tanácsot adunk a megfelelő termék kiválasztásával kapcsolatban.

 

Az elektromos kazán működési elve

Az elektromos kazán az adott fűtési rendszer egyik legfontosabb eleme, hiszen biztosítja azt a hőt, amellyel a fűtési rendszerben keringő vizet felmelegítjük. A megfelelően magas hőmérsékletű vízzel tudjuk fűteni a radiátorokat, a padlófűtésünket, falfűtésünket, illetve igény szerint megoldható akár a használati melegvíz-előállítás is.

Az elektromos kazán egy kompakt fűtési berendezés. Ez annyit jelent, hogy nemcsak a hőcserélőben lévő, kívánt teljesítményű elektromos fűtőpatront tartalmazza, hanem minden olyan elemet, amely a fűtési rendszer működtetéséhez szükséges: keringtető szivattyú, légtelenítő, biztonsági szelep, tágulási tartály, hő- és nyomásmérő, áramláskapcsoló, vezérlés, stb. Így ideális esetben az elektromos kazán kevés kiegészítővel egyszerűen beilleszthető akár meglévő fűtési rendszerekbe is.

Kospel elektromos kazán üzemeltetése napelemes rendszerrel

Az elektromos kazán előnyei:

• egyszerű rendszer kiépítés, hosszú élettartam
• alacsony beruházási költség
• a telepítés során nincs szükség azokra az engedélyekre, amelyek pl. egy gázkazán esetén kötelezőek
• környezetbarát fűtési megoldás - elektromos működési módjának köszönhetően ugyanis nem keletkezik égéstermék, az
  nem kerül a környezetbe
• kedvező karbantartási költségek
• alacsony zajszint
• jól és hatékonyan alkalmazható kiegészítő hőforrásként - például szilárd tüzelésű rendszerek mellé
• amennyiben megfelelő kiegészítő elemekkel kerül a rendszerbe - váltószelep, indirekt tároló - nem csak fűtésre, hanem
  használati melegvíz-előállítására is alkalmas

 

Hogyan határozzuk meg a kazán teljesítményét?

Az elektromos kazán által előállított hőmennyiség fogja pótolni azt a hőt, amely az épület határoló szerkezetein keresztül (falak, ablakok, ajtók, födémek, stb.) kiáramlik a hideg külső térbe. Ennek pontos meghatározás egy számítással, az ún. hőszükséglet számítással történik. Ezzel figyelembe vesszük a ház méretét, a falak-, ablakok-, ajtók-, födémek állapotát és szigeteltségét, hogy mekkora a kívánt belső hőmérséklet, továbbá az épület fekvését és még számos más tényezőt.

A számítás elvégzését – különösen elektromos kazánok telepítése esetén – javasoljuk (pl. online kalkulátor segítségével), de az előzetes döntés megkönnyítéséhez egy jól megalapozott teljesítmény becslés is megfelelő. Például egy beruházás, építkezés előkészítésekor még elegendő, ha kielégítő pontossággal meg tudjuk adni mekkora lesz várhatóan a hőszükségletet.

Ezekben az esetekben az épület (családi ház, lakás, irodaház...) alapterületére vonatkoztatva végezhetünk egy egyszerű számítást. Az épület, helyiség fűtött alapterületét meg tudjuk határozni és ezt kell szorozni egy viszonyszámmal, amely a ház állapotára utal:

               régi épület (nem felújított):                                      120 W/m2

               régi épület (felújított):                                               80 W/m2

               új épület:                                                                  50 W/m2

Tehát ezek alapján egy 120 m2 alapterületű új építésű ház minimálisan egy 120*50= 6000 W = 6 kW-os teljesítményű elektromos kazánt igényel.

A fenti értékeket mind a fűtő berendezések, mind a radiátorok előzetes kiválasztásánál használhatóak, de a pontos számítás elvégzéséhez mindenképp kérjük ki épületgépész szakember segítségét.

Mire kell figyelni elektromos kazán telepítésekor?

Fontos tény az elektromos kazánnal kapcsolatban, hogy bár működése nagyon hatékony, jelentős elektromos fogyasztónak számít. Sőt elmondhatjuk, hogy a legtöbb esetben az elektromos kazán a háztartás legnagyobb teljesítményű elektromos fogyasztója lesz. Ebből adódik a telepítés előtti legfontosabb teendő: ellenőrizni, illetve szakemberrel ellenőriztetni kell, hogy az elektromos hálózat megfelelő-e és elbírja-e azt a plusz terhelést, mekkora az a plusz terhelés, ami az elektromos kazán üzemeltetésével jár? Van-e esetleg szükség bővítésre?

Elektromos hálózat bővítés

 

Az eltérő kW teljesítmények hogyan befolyásolják az áramfelvételt?

Példaként egy egyfázisú 6 kW teljesítményű Kospel elektromos kazán áramfelvétele 26 A, míg egy háromfázisú 12 kW teljesítményű Kospel elektromos kazán áramfelvétele 3*17,3 A.

A készülék cseréje előtt érdemes kalkulálni, fontos, hogy pontosan kiszámoljuk a gáz- vagy az elektromos berendezés lesz-e a gazdaságosabb!

A másik megfontolásra érdemes dolog is a készülékek relatív nagy elektromos teljesítményből adódik: az üzemeltetési költségek magasabbak lehetnek, mint egyéb hőtermelő berendezések esetén (hőszivattyú, gázkazán). Nagyon sok esetben az elektromos kazánt gázkazán kiváltására kívánjuk felhasználni, kazáncsere előtt viszont mindenképp érdemes egyedileg megvizsgálni, hogy melyik megoldás lehet a gazdaságosabb.

Gazdaságos fűtés Baxi gázkazánnal

Jelenleg az energiafogyasztás mértékétől függően több áram és földgáz tarifa van jelen a piacon, ez pedig fokozott körültekintést igényel. Viszont ismételten meg kell jegyezni, hogy az elektromos kazán beruházási és karbantartási költségek terén jóval kedvezőbb adatokkal szolgál, mint az egyéb energiafajtával történő megvalósítás. Ugyanakkor hosszú a készülék élettartama, gyakorlatilag alig igényel karbantartást, és nincs semmilyen – költséggel és időráfordítással járó – időszakos hatósági vizsgálat sem.

 

Melyik elektromos kazánt válasszam?

Webáruházunkban megtalálhatóak a BoschKospel és Saunier Duval elektromos kazánjai. 4-24 kW-os teljesítmény, egyszerű telepítés, kompakt méret, mely a gyártóink által forgalmazott elektromos kazánokat jellemzi.

Bosch Tronic Heat elektromos kazán 4-24 kW-ig terjedő teljesítmény változatokban

Ha bizonytalan, vagy műszaki tanácsra van szüksége akár a készülékekkel, akár azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudja meglévő fűtési rendszerébe illeszteni az elektromos kazánt, kérjük keresse munkatársainkat!

LOGO