Mit jelent a száraz fűtőbetétes bojler?

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #1653  

 

Webáruházak termék kínálatai között válogatva egyre több villanybojlernél tűnik fel, hogy "száraz fűtőbetét". De mit jelent az, hogy száraz fűtőbetét? Az elsőre is szembetűnő, hogy egy ilyen bojler drágább, mint a hagyományos fűtőszállal szerelt kivitel. Felmerül hát a kérdés, hogy jobb-e annyival, mint amennyivel drágább? Megéri-e az árkülönbség hisz mindkettő bojler típus elektromos árammal fűti a vizet? Cikkünkkel segítünk eligazodni.

Az Atlantic villanybojler jól mutat minden lakásban

A bojler lelke az elektromos fűtőbetét

Az elektromos vízmelegítő, vagy más néven villanybojler működéséhez szükség van egy elektromos fűtőszálra, mely a víz felmelegítéséért felel.

Ezek a fűtőszálak manapság két típusra oszthatók:
• száraz és
• vizes fűtőbetétre.

A különbség a vízzel történő érintkezés módjában keresendő. Míg a hagyományos bojlereknél a fűtőszál egy merülő forraló és közvetlenül érintkezik a vízzel, addig a száraz fűtőbetétben a fűtőszálat egy külső köpeny védi. A külső köpeny nem csak védi, de jelentősen meg is növeli a fűtőbetét hőátadó felületét.

Elektromos fűtőbetétek használat közben

 

Klasszikus réz fűtőszál vagy száraz fűtőbetét?

Ahhoz, hogy kellő ismeret birtokában választhassunk a két típus között és ne csak a berendezés árát vegyük alapul, fontos, hogy megértsük, mit is befolyásol pontosan a vízzel való érintkezés módja és a bojlerben lévő fűtőbetét hőátadó felületének mérete. Nézzük hát végig az egyes működési módok közben végbemenő konkrét folyamatokat:

 Hagyományos meleg víz készítés - réz fűtőszál segítségével

Mivel a réz fűtőszál közvetlenül érintkezik a vízzel, így alapvetően gyorsan képes a meleg víz előállításra. Egy új villanybojler mindig gyorsan fűti fel a vizet. Aztán ahogy telik az idő azt tapasztaljuk, hogy a folyamat egyre csak lassul. A lassulás oka a vízkő. Mivel nincs védőburkolat, a kemény víz által okozott vízkő könnyebben le is rakódik a fűtőszálon. A vízkő egyik számunkra kedvezőtlen tulajdonsága, hogy kiváló hőszigetelő. Minél vastagabb a fűtőszálon lerakódott vízkő, annál lassabban és több energia felhasználásával tudja csak a bojler a melegvizet előállítani. Ez idővel kétszeres, de akár háromszoros költséget is jelenthet a villanyszámlánkban!

Hagyományos réz fűtőbetét

 

Modern meleg víz készítés - száraz fűtőbetét segítségével

A száraz fűtőbetét elnevezéssel többféleképpen is találkozhatunk. Az úgynevezett STEATITE technológia azonos jelentéssel bír, annak magyar megfelelője tulajdonképpen a száraz fűtőbetét. Legfőbb előnye a zománcozott acélhüvelyben történő, kerámiával körülvett elektromos fűtőszál elhelyezési megoldásában rejlik. Ez a kialakítás segít elkerülni a vízzel való közvetlen érintkezést. A fűtőszál felfűtés közben végig száraz marad.

A zománcozott acélhüvellyel megnövelt, egyedülállóan nagy hőcserélő felület segít a vízkőlerakódás minimalizálásában. Ezáltal nem csak hosszabb élettartamot szavatol, hanem teljesítménycsökkenés nélkül garantálja a berendezés üzemeltetését is. Jelentős energiamegtakarítás érhető el a száraz fűtőbetétes villanybojlerekkel. Az idő múlásával egyre nagyobb a két típus közti megtakarítási különbség.

További előnye a Steatite fűtőbetéteknek, hogy karbantartása is igen egyszerű. Az esetleges fűtőelem cseréhez nem kell ugyanis leengedni a villanybojler tartályát, a készülék aljából kíhúzható a fűtőbetét. Jelentősen leegyszerűsíti és lerövidíti a szakemberek munkáját ez a technológia.

Száraz (steatite) fűtőbetét

Nagyobb ásványianyag tartalmú víznek is jobban ellenáll a STEATITE száraz fűtőbetét

Magyarország egyes területein nagyon eltérő a csapvíz minősége. Hegyes területeken, vagy a Duna mentén meglehetősen kemény a víz, nagyobb az oldott ásványianyag tartalma, kénes esetleg. Fúrt kutak vizeinél is számolni kell a nem kívánt ásványi anyagokkal. Az agreszívabb vizekre a hagyományos réz fűtőszál nagyságrendekkel érzékenyebb, mint egy száraz techcnológiás Steatite fűtőbetét. Ezeken a területeken kifejezetten ajánlott a száraz fűtőbetétes bojler használata. Sokkal kevesebb szervizre lesz szükség, a bojler tovább fog megbízhatóan működni.

Kevesebb a vízkő képződés egy Steatite bojlerben

A száraz fűtőbetétek további előnye, hogy kevesebb vízkő gyűlik össze a tartályban a működés során. Nem csak a fűtőszálra lerakodott vízkő szigetel kiválóan, de az arról leváló és a bojler alján összegyűlő is. Pár év elteltével egy hagyományos bojler űrtartalmának 30-40%-át is elfoglalhatja a vízkő. Nem elég, hogy többe kerül a felfűtés, de még mellé kevesebb meleg víz nyerhető ki a bojlerből.

 

 

Atlantic és Hajdú elektromos bojlerek

Atlantic és Hajdú elektromos bojler kínálatunkban megtalálható a Steatite fűtőelemmel rendelkező típus. Széles választék, legtöbb termék azonnal raktáron, gyors szállítással:

 

 

Atlantic elektromos bojler Steatite fűtőbetéttel Atlantic elektromos bojler száraz (steatite) fűtőbetéttel Atlantic elektromos bojler száraz (steatite) fűtőbetéttel Atlantic elektromos bojler száraz (steatite) fűtőbetéttel Hajdú elektromos bojler (száraz) szteatite fűtőbetéttel

ATLANTIC Opro+ Steatite ERP 100 literes villanybojler, 1, 5 kW

 

ATLANTIC Vertigo Steatite Essential 50 villanybojler

ATLANTIC Vertigo Steatite Essential 80 villanybojler

ATLANTIC Vertigo Steatite Essential 100 villanybojler

HAJDU Z120 SMART 120 literes villanybojler 1, 8 kW

 

Végezetül válaszunk a cikk bevezetőjében feltett kérdésre: IGEN, egyértelműen megéri egy száraz fűtőbetétes bojlert választani a hagyományos helyett. Az árkülönbség már az első év alatt bőséggel meg fog térülni. Évek alatt jelentős összeg marad a pénztárcánkban a hatékonyabb üzemeltetésnek és a kisebb szervizköltségeknek köszönhetően. Tartós, energiatakarékos és egyszerűen karbantartható bojlert keres? Válasszon száraz fűtőelemes típust kínálatunkból!

LOGO