myVAILLANT connect: lehetséges kombinációk (1. rész)

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1657  

 

Az idősebb szervizes szakemberek egy része szkeptikus, illetve vonakodik az okostelefonos applikációval történő távszabályozási megoldások kapcsán, ellenben a mai fiatal generáció számára természetes, hogy a fűtési rendszerek esetén ez a funkció egyáltalán nem újdonság.

myVAILLANT connect kommunikációs eszköz

Az EU egyik lehetséges terve, hogy rövid időn belül (2025-től) kötelezővé teszi az energiafogyasztás monitorozását és optimalizálását a fűtési hőtermelők esetén. Amennyiben ez az elképzelés hatályba lép, az internetes hozzáférés átjárója a berendezések szerves része vagy kötelező tartozéka lesz. Egyes szakemberek „félelme” alapvetően nem az eszköz miatt van (mert gyakran ők maguk is valamilyen okos berendezést használnak), hanem az internetes technológiák (IoT) sajátosságaiból adódóan. Ez teljesen érthető: a gyakorlottabb telepítőket is időnként megtréfálja egy tűzfal, a nem megfelelő routerbeállítás vagy a különböző titkosítási folyamatok.

Mindezektől függetlenül a Vaillant Csoport tavaly létrehozta és azóta is fejleszti a myVAILLANT connect (VR 940f) kommunikációs eszközt, amely 2023-tól a hazai felhasználók számára is elérhetővé vált. Változás a jelenlegi sensoNET (VR 921) átjáróhoz képest, hogy ez az egység Vaillant márkajelzésű rendszerszabályozó nélkül is képes alapvető funkciók ellátására. Az opciók alkalmazása azonban még korlátozott, amit az 1. ábrán és az alábbiakban ismertetünk.

A myVAILLANT connect (VR 940f) kommunikációs egység ma és a jövőben is csak egy 2,4 GHz-es WLAN hálózaton üzemeltethető, ezért ez a készülék LAN kábellel nem köthető be a helyi routerbe. Hosszabb távon ez az átjáró kompatibilis lesz a Vaillant gyártmányú hőszivattyúkkal is, jelenleg azonban az eszköz csak gázkészülékekkel működtethető.

A csomagolás szállítási terjedelme úgynevezett „Y-kábelt” és a hálózati bekötés adapterét is tartalmazza, így megszűnik az a cikkszám-differencia, amire ma ügyelni kell a sensoNET típusok esetén. A másik fontos sajátosság, hogy a myVAILLANT connect (VR 940f) csak a myVAILLANT alkalmazással futtatható (iOS / Android operációs rendszerek alatt) a csatlakoztatott szabályozótól függetlenül. Jelen cikk megírásakor ezek az alábbi típusok lehetnek:

sensoROOM pure (VRT 50/2): programóra nélküli és vezetékes bekötést igénylő, 2022-ben bevezetett egyszerű modulációs szobatermosztát. A myVAILLANT App által időprogramozás is lehetséges.

ÚJ! sensoROOM (VRT 51f): szintén programóra nélküli, de vezetékes bekötést nem igénylő, 2023-ban megjelent egyszerű modulációs szobatermosztát, ami csak a myVAILLANT connect kommunikációs egységgel együtt működőképes. A myVAILLANT App alkalmazással lehetőség van az időprogramozásra. Ez a szabályozó kombináció hivatott leváltani a 2016-tól elérhető eRELAX okostermosztát készüléket.

sensoHOME (VRT 380/2 vagy VRT 380/2 f): programozható, vezetékes (VRT 380/2) és bekötést nem igénylő (VRT 380/2 f) változatban. Ez a termékcsalád egy 2020-ban bevezetett, rendkívül népszerű (érintőgombos kezelésű) modulációs szobatermosztát. 
Bármelyik szabályozó kombinációt választjuk, a sensoHOME típusok esetén természetesen lehetőség van a külsőhőmérséklet-érzékelő bekötésre, ellenben az egyszerű sensoROOM (pure) használatakor az internetes meteorológiai adatok szolgálnak támpontként (a telepítési hely megadása és beazonosítása után). A myVAILLANT App jelenleg csak 1 fűtőkör / 1 zóna vezérlésére képes, kizárólag a fentiekben felsorolt szabályozó típusokkal.

Opcionális tartozékok
A myVAILLANT connect (VR 940f) kommunikációs egység megjelenésével szükségessé vált az alábbi, külön rendelhető tartozékok megjelenése is:
•  VRA 42: tápfeszültség kártya azokhoz a régebbi, eBUS kommunikációra képes készülékekhez, amelyek nem rendelkeznek CIM modullal. A VRA 42 egy olyan beépíthető kártya, amely táp- és buszfeszültséget biztosít a hőtermelő számára. 
• „H”-tartó: a sensoNET (VR 921) kommunikációs egységeknél ez a gyári csomagolás része, de a myVAILLANT connect esetén nem. Használata a Vaillant rádiófrekvenciás szabályozók és a VR 940f kommunikációs egység együttes használatakor szükséges, de csak ecoTEC IoniDetect készülékekhez (amelyek már integrált CIM modult tartalmaznak).

 

Fördős Norbert – termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft/Vaillant brand

LOGO