Csökkentsük villanyszámlánkat fűtési szivattyúnk cseréjével!

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1661  

 

A villamos energia árának emelkedése az ipari szektoron túl már a lakossági szektort is nagyban érinti. Magyarország Kormánya úgy határozott, hogy amennyiben egy háztartás havi szinten több, mint 210 kWh villamosenergiát használ, akkor az afelett elfogyasztott energiamennyiség nem jogosult a kedvezményes, rezsicsökkentett díjszabásra. Ez az intézkedés a lakosság jórészét érinti, mellyel jelentősen megnövekedhet a villanyszámlája.

Villanyszámla csökkentés Wilo szivattyúval

Sokakban merül fel a kérdés: Hogyan lehet a fogyasztást csökkenteni? Valószínűleg egy laikus család, elsőként nem a gépészeti helyiségben üzemelő szivattyúk cseréjében látja az egyik lehetséges megoldást. Azonban a fűtési és hűtési rendszer szivattyúinak energiafogyasztása egy családi ház energiafogyasztásának fontos hányadát képezheti, ezért érdemes elgondolkodni felülvizsgálatukon. A 2013. előtt forgalmazott lakossági szivattyúk jelentősen rosszabb hatásfokúak és állandó fordulatszámúak voltak, így függetlenül attól, hogy azt a rendszer megkívánta volna, azok maximális terhelésen üzemeltek.

Tehát szabályozás hiányában minden körülmények között nagyjából 60-100 W teljesítményfelvétellel működtek. Az EuP/ErP 2013 641/2009/EK Európai Uniós energiahatékonyságról szóló rendelet szerint, 2013 után csak fordulatszámszabályozott, nagyhatásfokú villanymotorral szerelt szivattyút lehet telepíteni lakossági fűtési-hűtési rendszerekbe.

A rendelet célja a szivattyúk energiafogyasztásának csökkentése. A szabályozott szivattyúk képesek a fűtési-hűtési rendszerek változó igényeihez igazítani működésüket, mindezt többféle szabályozási lehetőséggel (pl.: állandó vagy változó nyomásra szabályozással). Az alkalmazkodási készség azt eredményezi, hogy csökkentett fordulatszám mellett működnek a fűtési idény kb. 95 százalékában.

Egy hagyományos állandó fordulatú Wilo Star-RS 25/6, és egy korszerű, állandó mágneses motorral rendelkező fordulatszám-szabályozott fűtési szivattyú a Yonos Pico1.0 25/1-6 energiafogyasztásának összehasonlításakor jelentős megtakarítás jelentkezik. 10 éves üzemidő számítása esetén kb. 400-600 ezer Ft megtakarítás érhető el – fűtési rendszer és időjárás függvényében.

A jelenlegi piaci árakat tekintve ez a beruházás nagyjából 3-4 év alatt megtérül a jelenlegi villamosenergia árak mellett, így a további időszak villamosenergia megtakarítása a lakossági felhasználók kasszájában marad. A leírtak alapján tehát érdemes-e körülnézni a gépészeti helyiségben energiamegtakarítást remélve? Szerintem igen!

 

 

Weis Ádám
Wilo Magyarország Kft.

 

Tovább Wilo szivattyú kínálatunkra >>>

LOGO