Herz termosztatikus szelepek

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1663  

 

A kényelmes meleg minden helyiségben nagyon fontos számunkra. A HERZ termosztatikus szelepek a helyiség hőmérsékletét közvetlenül az egyes radiátorokon szabályozzák. A HERZ termosztátfejbe épített folyadékérzékelő reagál a közvetlen környezeti hőmérséklet bármilyen változására. A HERZ termosztatikus szeleppel való kölcsönhatás automatikusan működik. A szelep a hőigénytől függően nyit vagy zár. A helyiség hőmérséklete így folyamatosan megfelel a beállított komfortértéknek.

Energiamegtakarítás Herz termosztatikus szelepekkel

Energiamegtakarítás
A HERZ termosztatikus szelepek óvják a környezetet és a fűtési költségeinket. Kidobhatjuk a pénzünket az ablakon, vagy a Herz precíz vezérlésének köszönhetően csökkenthetjük a fűtési rendszerünk energiafogyasztását. A környezeti hőmérséklettől függően, és figyelembe véve a külső hőhatásokat, a HERZ termosztatikus szelepek külső energia nélkül szabályozzák a helyiség hőmérsékletét. A rendkívül érzékeny HERZ hidroszenzor a legkisebb hőmérséklet-különbségre is reagál – még mielőtt ezt mi magunk észlelnénk. 
A pontos szabályozás csökkenti a melegvizes fűtési rendszerek energiafogyasztását.

Működés
Amennyiben olyan termosztatikus szelepeket szeretne, amely valóban megfelel a legmagasabb követelményeknek a technológia, a kényelem és az esztétika tekintetében, akkor a Herz cég termékei jelentik a legjobb választást. 
Manapság időnk nagy részét zárt térben töltjük. A fűtési rendszerekben a termosztatikus szelepeknek egyre jelentősebb szerep jut, ami nem is csoda, hiszen ez a berendezés
• méri a helyiség hőmérsékletét,
• összehasonlítja azt a beállított értékkel,
• a szelep állásával kompenzálja az esetleges eltérést, így a kívánt helyiség-hőmérséklet állandó marad.

Érthető, hogy e feladatok ellátása minőségi szabályozót igényel, nem csupán egy egyszerű szerelvényt. Mivel a folyamat során a szelep vezérlőelemként szolgál, a méretezés igen nagy figyelmet követel, nemcsak a csatlakozási méretet, hanem a katalógusban szereplő adatokat is figyelembe kell venni. Legfőképp arra kell ügyelni, hogy a termosztatikus szelep és az érzékelő (termosztatikus fej) egy egységet alkosson. Az egy ágon található fűtőtestek beszabályozásának biztosításához a termosztatikus szelepeket előre be kell állítani. Ha ez nem történik meg, akkor a kevesebb teljesítményt igénylő, ill. a kedvezőbb fekvésű fűtőtestek túl sok vizet kapnak. Emiatt a termosztatikus szelepeknek állandóan zárniuk kell, ami csökkenti a szabályozási tartományt. Az előbeállítással megadhatjuk a maximális térfogatáramot, így akadályozva meg, hogy túl sok/kevés víz áramoljon a fűtőtestekbe => teljes szabályozási tartományú működés.

 

Termosztatikus szelepek kiválasztása új rendszerek esetén
A fűtőtestszelepek kiválasztásánál a műszaki (térfogatáram, nyomáskülönbség) és az építészeti adottságokat (falmélyedések, mellvédek, távolságok) kell figyelembe venni. A szelepméretezése mindig a fűtőtest által igényelt vízáram alapján történik. Ezen érték (l/h vagy m³/h) ismeretében kell tanulmányozni az érvényes méretezési diagramot, amelynek másik tengelyén a nyomáscsökkenés van feltüntetve. A nyomásesés 4-10 kPa legyen. Kevert rendszerek (termosztatikus és kézi szelepek) esetében a méretezést a minimális nyomáscsökkenés alapján kell végezni, vagy megfelelően be kell állítani a kézi szelepeket. 

 

Meglévő rendszerek átalakítása termosztatikus szelepekkel
Ha a szelepeket termosztatikus fejekkel szereljük fel, akkor ügyelni kell arra, hogy azok csak akkor működnek megfelelően, ha a működési tartománya több mint 2 K. Tehát, 18°C-nál a szelep teljesen nyitva van, 22°C-nál pedig teljesen zárva. A szelepemelkedés kb. 2 mm, amit a táguló közeg (pl. alkohol) valósít meg. E szerint 20°C helyiség-hőmérséklet esetén a szelep a névleges térfogatáram mellett félig nyitott. A megfelelő szabályozás biztosításához viszonylag magas ellenállási értékekre van szükség. A fűtőkört olyan szeleptényezőjű szeleppel kell szerelni, tervezni, hogy xp=2 K legyen, így a termosztatikus fejek alkalmazása esetén nem kell szabályozni az ági ellenállásokat. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor az arányos működési tartomány nagyobb lesz, és még a legjobb termosztatikus fej sem lesz képes megfelelően ellátni szabályozási funkcióját. Csupán a termosztatikus fejek alkalmazásával nem lehet javítani egy fűtési rendszer hidraulikus egyensúlyát. Adott esetben túláramszelepek illetve nyomáskülönbség-szabályozók felszerelése is szükségessé válik.

Ezért javasolt:
• valamennyi termosztatikus fejjel felszerelhető szelepet a kv 2 K értékre méretezni
• a többletnyomást a beállítható visszatérő szelepen vagy kettős beállítású termosztatikus szelepen keresztül kiegyenlíteni

 

Meglévő rendszerek átszerelése
Kézi szelepek termosztatikus szelepekre való cseréjekor figyelembe kell venni, hogy a kézi szelepek maximális myomásvesztesége kb. 1 kPa. Alacsony szivattyúnyomású kisebb rendszereknél tehát alacsony nyomásveszteségű, illetve nagyobb kvs-értékű szelepet kell választani. Ugyanez vonatkozik a klasszikus alsó csatlakozású egycsöves rendszerekre, amelyekhez speciális szelepek lettek kifejlesztve. Nagyobb és főként újabb rendszerek esetében a termosztatikus szelepek kb. 30%-kal csökkentik a keringtetett vízmennyiséget, így kockázat nélkül kb. 4 kPa szelep miatti nyomásveszteséggel lehet számolni. A kiegészítő 3-4 kPa nyomáskülönbséget a szivattyú állítja elő azáltal, hogy kevesebb vizet áramoltat. Részleges átalakításnál (termosztatikus szelepek és kézi szelepek) a minimális nyomáscsökkenéssel kell számolni, vagy a kézi szelepeket a rendszerhez igazítva kell beállítani.

 

Hiszterézis
Hiszterézisnek nevezik azt a hőmérsékletkülönbséget, amely a termosztatikus szelep belső tehetetlenségének leküzdéséhez szükséges. A belső tehetetlenség elsősorban a súrlódásra vezethető vissza. A hiszterézis mérhető, az EN 215 szabvány szerint nem haladhatja meg az 1°C-ot. Minél kisebb ez az érték, a szabályozószelep annál pontosabban működik. Fontos: kizárólag az EN 215 szabványnak megfelelő termosztatikus szelepeket alkalmazzon. Ha a fűtőtest felső része meleg, az alsó része hideg, akkor a termosztatikus szelep megfelelően szabályoz.

 

Megjegyzések
Különösen felújítások után problémát okoz a hideg radiátorok megjelenése.
Amennyiben a radiátor hideg és a helyiség hőmérséklete is alacsonyabbnak bizonyul a tervezettnél, akkor kérjük szakember segítségét. Légtelenedési problémák, mechanikus meghibásodások, hidraulikai problémák is állhatnak ugyanis a háttérben. Amennyiben a radiátor meleg, viszont a helyiség hőmérséklete alacsonyabb a tervezettnél, akkor szintén hidraulikai vagy kiválasztási probléma állhat a háttérben.

És a legfontosabb, minden termosztatikus szelep forgalmazásához hazánkban:

A 275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet értelmében – a Kormányrendelet 7.§-ában felsoroltak kivételével – egy építési termék egy építménybe akkor építhető be, ha a termék teljesítményét teljesítménnyilatkozat igazolja. A Kormányrendelet 5.§-a szerint a teljesítménnyilatkozat kiállítható:

• harmonizált európai szabvány (hEN) alapján, vagy
• kiadott Európai Műszaki Értékelés (ETA) alapján, vagy
• lejáratáig érvényes Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) vagy Európai Műszaki Engedély (ETA) alapján, vagy
• nem harmonizált európai szabvány, nemzetközi szabvány vagy magyar szabvány, amely alapján a tervezett felhasználás
  szempontjából lényeges alapvető termékjellemzők, azok vizsgálatának és értékelésének módszerei, valamint a
  teljesítményállandóság értékelésének és ellenőrzésének a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet
  V. melléklete szerinti rendszere meghatározható, vagy
• kiadott Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) alapján

 

Marosi Balázs
HERZ Armatúra Hungária Kft.
herz-hu.com

 

Tovább Herz termékeinkre >>>

LOGO