Milyen bojlert vegyek? Segítünk dönteni!

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #1783  

 

A villanybojlerek új fénykorukat élik napjainkban. Legalább annyira népszerű megoldást jelentenek a meleg víz előállításra, mint 20-25 évvel ezelőtt. A természetes elhasználódás, csere igény is segített az új térhódításban, de ettől jóval többről van szó.

Atlantic szögletes villanybojlerek bármilyen környezetbe

Az elektromos áram mint megújuló zöld energia sokat nyom a latba. A fenntarthatóság és az ellátás biztonsága olyan értékek lettek, melyek nem hagyhatók figyelmen kívül. Ennyi azonban még nem lenne elég a sikerhez. Komoly gyártói innovációk történtek a bojlerek terén, melyek az energiatakarékosságot célozták meg, méghozzá látványos eredményekkel. Mindezek együttes hatása teszi újra oly népszerűvé a bojlereket.

Nézzük melyek a legjobb villanybojlerek napjainkban

Villanybojlert gyártani jó minőségben nem egyszerű feladat. A tartályt legyártani, a tartály zománcozást magas minőségben elkészíteni és az új ErP szabványoknak megfelelni költséges és komoly kihívás egy gyártó számára. Évtizedek alatt ki is koptak azok az üzemek amelyek nem voltak képesek megújulni. Napjainkban pár meghatározó gyár fedi le termékeivel a vásárlói igényeket.

HAJDU bojler - a megoldás első blikkre

Hazai piacon legmeghatározóbb egyértelműen a HAJDU. A tradicionális magyar gyártó nem csak megtudott maradni a piacon, de komoly termékfejlesztéseket is véghez tudtak vinni. Megtartották hagyományos "Z" szériájukat, melyből a 80 literes és 120 literes bojlerek napjainkban is a legkelendőbbek közé tartoznak. Anyaghasználat és tartósság tekintetében az egyik legjobb választás a "Z" széria.

A HAJDU Z120 villanybojlert napjainkban is sokan választják

Gondoltak azonban a kisebb pénztárcával rendelkező vásárló rétegre is. Aquastic bojlereik a szerényebb, de tartós megoldást kereső vásárlók igényeire koncentrálnak, meglehetősen nagy sikerrel.

Smart - okosbojler és szögletes bojler is megjelent a gyártó kínálatában. Meleg vizet HAJDU bojlerrel előállítani ma ugyanolyan jó megoldás, mint régen.

Dobogós helyen az Ariston bojler

A gyártó Ariston Velis szögletes bojlerével valósággal berobbant nem csak a magyar piacra, de Európa szerte minden országba. Hatalmas siker lett a "kocka" bojler. Nem csak függőleges, de vízszintes elhelyezhetősége csak tovább egyengette sikerét. Ami annyira új és szokatlan volt még 8-10 évvel ezelőtt az mára természetessé vált. A szögletes bojler minden gyártó kínálatába bekerült és több-kevesebb sikerrel szép eladásokat is produkálnak belőle.

Innováció terén az Ariston kiemelkedő. Az okos villanybojler is, mely igazodik a napi víz használathoz az ő gyártósoraikról gördült le elsőként. Zárt rendszerű konyhai kis bojlereik a legnépszerűbbek, melyek közt szintén számos az energiatakarékos újítás.

 

Ariston Velis elektromos vízmelegítő vízszintesen elhelyezve is kiválóan teszi a dolgát

Az Atlantic villanybojler nálunk is kiérdemli a sikert

A francia elegancia és a luxus minőség tökéletes összhangját kevesen tudják nem észre venni. Stílus ami, soha nem megy ki a divatból, gondoljunk csak a Prada, Dior, vagy Catrier letisztult eleganciára, a Dom Perignon luxus életet szimbolizáló tökéletes minőségére, vagy az idő múlásával dacoló, üdeséget és fiatalságot sugárzó, mindig makulátlan Sophie Marceau-ra. Szerencsére a franciák nem álltak meg a divat iparnál, ezt az életérzést és minőséget az ország újra iparosításakor más területeken is szorgalmazták. Így kerülhetett be az Atlantic márka is (a számos egyedülálló know-how-nak köszönhetően) az ismeretlenségből szép lassan a köztudatba. Francia debütálását követően, Nyugat- és Kelet-Európában, Közel-Keleten, Afrikában, Dél-Amerikában és még az ázsiai-csendes-óceáni térségben is elterjedt. Hozzávetőleg 5 éve pedig a hazai piacon is egyre nagyobb részesedésre tesz szert. A gyártó termékfejlesztései fókuszába az uralkodó energiák tartós jólétre való átalakítását helyezte, valóban versenyképes termékeket létrehozva mind a villanybojler, mind a hőszivattyú piacon. 

Atlantic Vertigo Steatite szögletes villanybojler fekvő elhelyezéssel

Szögletes Vertigo bojlereik a legszebb és legjobb minőségű bojlerek közé tartoznak. Az Essential villanybojlerek a legkeskenyebbek a szögletes bojlerek közül, igazi prémium termék kategóriát képviselnek. A száraz fűtőbetétes bojlerben alkalmazott STEATITE technológiája kiemeli a versenytársak közül az Atlantic márkát. A száraz fűtőbetét ugyanis nagyobb felületen érintkezik a melegvízzel, így hatékonyabban és gyorsabban melegíti fel azt. A vízkő nem tud közvetlenül a fűtőbetét felületén kialakulni, így nem szigeteli le azt, amely jelentős energiamegtakarítást eredményez. Azoknak pedig, akik „okos működéssel” szeretnék még tovább könnyíteni mindennapjaikat, az Atlantic Vertigo Steatite Wi-Fi villanybojlerek kínálnak (távoli elérésüknek köszönhetően) tökéletes megoldást.

 

 

Miért pont villanybojlert ne lehetne kapni BOSCH márkanév alatt?

A világszinten ismert gyártó jól érez rá a piaci igényekre és meg is lovagolja azokat rendszerint. Ennek köszönhetően jelentek meg pár évvel ezelőtt BOSCH márkanévvel villanybojlerek a boltok polcain. A BOSCH név garancia a termék minőségére, a kiváló termék támogatásra és a szerviz szolgáltatásra.

 

CONCEPT kombi villanybojler - komplex megoldás a HMV-előállításra

A Concept Neptun kombi vízmelegítő ötvözi az elektromos bojlerek és az indirekt tárolók előnyeit. Fűtési szezonban a kazán által készített fűtési vízzel állítja elő a használati melegvizet, fűtési szezonon kívül pedig a beépített elektromos fűtőszál segítségével. A termék többféle kivitelben elérhető méret illetve a bekötés irányának függvényében.

A legismertebb gyártók után jöjjenek a legfontosabb szempontok a választásnál

A villanybojler kapacitása vagy térfogata - melyik mit jelent?

Az űrtartalom 80 literes, de a kapacitás 100 liter. Hogy is van ez? Az nem kérdés, hogy űrtartalommal minden tárolós vízmelegítő rendelkezik. Kapacitással is! Ahogy elkezdjük kihasználni a bojlerből a meleg vizet, a termosztát bekapcsol. Amíg folyatjuk a vizet a bojler közben újra termeli azt részben, ezt hívjuk kapacitásnak. Induláskor 80 liter meleg víz áll rendelkezésre, de használat közben még termelődik 20 liter. Így van az, hogy a Velis 100 bojler az 80 literes valójában. A nevében mindig a villanybojler kapacitását jelölik.

Dupla tartály és fűtőszál egy bojlerben

Smart ”okosbojler” - szokásainkhoz igazítva

A smart funkcióknak köszönhetően a vízmelegítő megtanulja a felhasználói szokásokat, azaz, hogy mikor használjuk rendszeresen a melegvizet. Ennek köszönhetően akkor és annyi melegvizet készít, amennyi éppen szükséges. Az okos funkcióval akár 14%-os energiamegtakarítás érhető el. Éjszakai áram esetén azonban nem jó választás, tartós áramtalanítás esetén ugyanis a bojler memóriájában tárolt felhasználási adatok törlődnek.

Smart funkció magyarázó ábra

Energiatakarékos tippek - amikre nem gondoltál

Csak akkora villanybojlert vegyünk amekkora kell

A szemléltetés kedvéért essünk túlzásba. Egy 200 l-es bojler nem lesz energiatakarékos 2 fő számára akkor sem, ha okos funkciókkal és száraz fűtőbetéttel van felvértezve. A felfűtési energia és a hőntartási veszteség sokkal nagyobb lesz, mintha egy 80 l-es klasszikus bojlert vennénk. Ráadásul semmi extra tudománya nincs, csak nagyobb helyet foglal.

Ajánlott villanybojler űrtartalom a használó személyek száma szerint

Ne tegyük a bojlert hideg helyiségbe

Egy készülék sem igazán szereti a túlzott hideget. A hőntartási veszteség egy fontos szempont az energiatakarékosságnál. Hiába van a vízmelegítő jól leszigetelve / felel meg a szigorú ErP szabványak ha hideg a helyiségben tároljuk. Többször kell ugyanis „feleslegesen” utánfűtenie.

Minél közelebb annál jobb

Fontos szempont, hogy a villanybojler a lehető legközelebb legyen elhelyezve a vízvételi helyhez. Belátható, hogy hiába a sok takarékos funkció, ha 10-15 méterről érkezik a melegvíz. Jó megoldás lehet az is, ha külön bojlert teszünk a távoli vízvételi ponthoz. Akár egy kis méretű 10 literes bojler formájában, mely jellemzően pl. egy kézmosóhoz kell.

Termosztátos csaptelep

a vezetékben lévő víznyomás és a vízhőmérséklet ingadozásainak kiegyenlítésére. Nem is gondolnánk milyen sokat spórolhatunk egy jó csaptelep választással. A termosztátos csaptelepek abszolút előnye, hogy a tartják az előre beállított hőfokot. Ha változik a víznyomás (pl., mert mosogatnak a konyhában) azt a csaptelep azonnal lereagálja, igazodva a megváltozott körülményekhez. A gyors hőfokbeállítás és a hőmérséklettartás miatt nem kell tekergetni, állítgatni a csapot fürdés közben, nem folyik el a melegvíz feleslegesen.

Fontos a rendszer karbantartás, hiszen azzal további energiát spórolhatunk

Egy 120 l-es villanybojler évente több kilónyi vízkövet termel. Ez a vízkő a bojler alján lerakódik és leszigeteli a fűtőszálat. Érdemes 1, de max. 2 évente a készüléket karbantartani, a vízkövet eltávolíttatni. Így nem csak a felfűtés lesz gyorsabb és olcsóbb, de a teljes űrtartalom is újra rendelkezésre fog állni. Tippünk: Egy száraz fűtőbetétes bojler kevesebb karbantartást igényel. Jelentősen kisebb a vízkőlerakódás egy ilyen bojlerben.

Végezetül válaszunk a címben feltett kérdésre

Neves és ismert gyártók termékkínálatából válasszunk. Vegyük figyelembe a valós szükségletet, ne méretezzük túl a bojlert. Ha sokat tartózkodunk otthon, sokszor használjuk a melegvizet és éjszakai áramunk van akkor nem lesz jó a kis űrtartalmú és okosbojler.

Aki szinte csak aludni jár haza, annak kiváló választás lehet egy smart funkcióval felvértezett készülék. Ha nagy a család és sokan használják, akkor a lehető legnagyobb űrtartalmú Steatite bojlert ildomos választani.

Manapság komoly beruházás már egy elektromos vízmelegítő is. A megfelelő készülék kiválasztásánal legyünk körültekintőek. Mielőtt lecsapunk egy akciós árra, gondoljuk át a hosszú távú üzemeletés költségeit. Az akciós áron megspórolt összeg többszörösét fizethetjük ki pár hónap alatt, ha csak az ár alapján választunk.

Milyen bojlert vegyek - terméklista

LOGO