Otthonfelújítási programmal az energiatakarékosságért

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1827  

 

Számtalan 1990-nél régebben épülő ingatlanok állapota nem felel meg a mai kor energetikai követelményeinek, ami alacsonyabb komfortérzetet és magas közüzemi számlákat eredményez. Az Otthonfelújítási Program keretén belül lehetőség nyílik a fűtési- és használati melegvíz rendszerek modernizálására, aminek eredménye az energiatakarékosság, a környezetbarát működés és a komfortszint emelkedés. Mindezt kombinált kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással érhetjük el.

Otthonfelújítási Program

A Gépész 22 áruházzal rendelkezik országszerte, ahol szakértő kollégák fogadják az érdeklődőket. Széles választékban kínálunk víz-, gáz- és fűtésrendszer termékeket, kiemelten:

Kondenzációs gázkazánok
Modern és hatékony gázkazánok, amelyek jelentősen csökkenthetik fűtési költségeit.

Hőszivattyúk
Innovatív megoldások, amelyek megújuló energiát használnak otthonod fűtésére és hűtésére. 

Villanybojlerek és puffertárolók
A kényelmes otthon alapvető része a megbízható és hatékony használati melegvíz-ellátás. Széleskörű megoldásokat kínálunk arra, hogy mindig rendelkezésre álljon a szükséges melegvíz.  
 

A fenti rendszerek kialakításához szükséges további szerelvények, csövek, szabályozó egységek és egyéb kiegészítők beépítése is. Nálunk egy helyen beszerezhetsz mindent ahhoz, hogy a rendszered tökéletesen működőképes legyen.

Tervezz, újíts, élvezd! Tekintsd meg a Programban résztvevő termékeink!

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM LAKOSSÁGI ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁSOK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ 

A Hitelprogram a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetének A lakóépületek energiahatékonyságának javítására és az energiaszegénység kezelésére szolgáló pénzügyi eszköz létrehozása intézkedését valósítja meg. A Hitelprogram célja a magánberuházások ösztönzése és a magyarországi lakóépületek energiahatékonysági ágazatában a háztartások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, továbbá a lakossági szektor energiafelhasználásának csökkentése egyműveletben kombinált kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással. 

 

FONTOS TUDNIVALÓK A PROGRAMRÓL 

Az Otthonfelújítási Program az 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra terjed ki.

Támogatott tevékenységek:

Fűtéskorszerűsítés:

  • Hőtermelő: kondenzációs kazán, hőszivattyú
  • Szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje
  • Automatikus központi (hőforrás oldali) és helyi (hőleadó oldali) szabályozások kiépítés
  • Meleg vizes puffertartály létesítése

Használati melegvíz (HMV) rendszerek korszerűsítése 

Épület külső határoló elemeinek rendszerszintű (teljeskörű) hőszigetelése, födémszigetelés 

Nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje 

Legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztás csökkenést szükséges elérni az Otthonfelújítási Program keretében finanszírozott energetikai korszerűsítés eredményeként, melyet hiteles energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani 
Az elszámolható beruházási összeg maximuma: 7 millió forint. 
A finanszírozási összeg (kölcsönrész és a vissza nem térítendő támogatás együttesen): minimum bruttó 2,5 millió forint – maximum bruttó 6 millió forint. 
A vissza nem térítendő támogatás aránya a korszerűsítendő ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmének az országos átlagjövedelemhez viszonyításától függően, sávosan kerül meghatározásra 
A Hitelprogram keretében 2024. július 1-től 2025. december 31-éig lehet kölcsönkérelmet benyújtani. 
A kölcsön maximális futamideje 12 év 
A kölcsön kamata: 0% 
A támogatás felhasználását követően a hitel törlesztőrészlete 14 és 25 ezer forint közötti. 
A hitelfelvételre az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank MFB Pontjainál van lehetőség. 
A Saját forrás elvárt mértéke a Projekt elszámolható költségének minimum 14,3%-a. 
A Saját forrás a Lakástakarékpénztári számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítási összegből is teljesíthető. 
Csak a kivitelezői regisztrációs listán szereplő vállalatokkal lehet a kivitelezést elvégeztetni. 

 

KÖLCSÖNIGÉNYLŐK KÖRE 
Nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosítóval rendelkezik, magyar állampolgár, vagy legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel, vagy tartozkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának olyan állampolgára, aki tulajdoni hányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő ingatlanban. 

Amennyiben a Végső Kedvezményezett kölcsönigényléskor betöltötte vagy a kölcsön futamidejének lejáratáig betölti a 75. életévét, a kölcsönügyletbe be kell vonni egy olyan Adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel. 

A nyújtható Finanszírozási összeg megállapításakor az MFB Zrt. figyelembe veszi, hogy milyen arányban terhelhető hitellel a havi rendszeres jövedelem, mennyi lehet ehhez képest a maximális törlesztőrészlet.

 

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE 

1. Az országos átlagjövedelem 75%-ánál alacsonyabb átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás arány maximuma: 58,33%. 
Beruházás elszámolható összköltsége (100%) 7 000 000 Ft 
Saját forrás (14,3%) 1 000 000 Ft 
Finanszírozási összeg (85,7%): 6 000 000 Ft 
- ebből vissza nem térítendő támogatás (58,33%) 3 500 000 Ft 
- ebből kamatmentes kölcsön (41,67%) 2 500 000 Ft 

2. Az országos átlagjövedelem 75%-ánál magasabb, de 110%-ánál alacsonyabb átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás arány maximuma: 50%. 
Beruházás elszámolható összköltsége (100%) 7 000 000 Ft 
Saját forrás (14,3%) 1 000 000 Ft 
Finanszírozási összeg (85,7%) 6 000 000 Ft 
- ebből vissza nem térítendő támogatás (50%) 3 000 000 Ft 
- ebből kamatmentes kölcsön (50%) 3 000 000 Ft 

3. Az országos átlagjövedelem 110%-át meghaladó átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás arány maximuma: 41,67%. 
Beruházás elszámolható összköltsége (100%) 7 000 000 Ft 
Saját forrás (14,3%) 1 000 000 Ft 
Finanszírozási összeg (85,7%) 6 000 000 Ft 
- ebből vissza nem térítendő támogatás (41,67%) 2 500 000 Ft 
- ebből kamatmentes kölcsön (58,33%) 3 500 000 Ft 

Amennyiben - bármely járásban - a Kölcsönigénylő, vagy Kölcsönigénylő és Adóstársa együttes havi nettó jövedelméből számolt egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem meghaladja a 511 810 forintot, úgy a legmagasabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legalacsonyabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult. 
Amennyiben - bármely járásban - a Kölcsönigénylő, vagy Kölcsönigénylő és Adóstársa együttes havi nettó jövedelméből számolt egy főre jutó nettőó havi átlagjövedelem nem éri el a 295 275 forintot, úgy a legalacsonyabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legmagasabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult. 

A vissza nem térítendő támogatás mértékének meghatározása során figyelembe vett egy főre jutó nettó havi átlag jövedelem számítási módja a következő: Kölcsönigénylő és – amennyiben van – Adóstárs (házastárs vagy élettárs) együttes havi nettó jövedelmének és a Kölcsönigénylő és - amennyiben van – Adóstárs (házastárs vagy élettárs) és a velük egy háztartásban élő gyermekek számának hányadosa. 
Amennyiben a Projekt megvalósítását követő záró hiteles energetikai tanúsítvány alapján a primerenergia-felhasználás csökkenés eléri, illetve meghaladja a kiindulási állapothoz képesti 40%-ot, úgy a Végső Kedvezményezett által felhasználható vissza nem térítendő támogatás a fent meghatározott feltételekhez képest további, a Finanszírozási összegre vetített 5%ponttal emelkedik, egyúttal a kölcsönrész összegszerűen ugyanilyen mértékben csökken.

 

TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK 

  • Munkáltatói jövedelemigazolás 
  • Ingatlan tulajdoni lap, amin ha nincs megjelölve lakóingatlan vagy évszám, akkor használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is szükséges mellé 
  • Érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya 
  • Több tulajdonos esetén, vagy ha az igénylő csak haszonélvezeti joggal rendelkezik, tulajdonosi hozzájárulások is szükségesek. 
  • Adótartozás nemleges igazolása 

Az Otthonfelújítási Program részletes tájékoztatója >> 

 

LOGO