Jégakkut csinál a falból az új magyar vakolat

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #233  

 

Egy speciális tulajdonságokkal rendelkező építőanyagot dobott piacra a Lasselsberger-Knauf. A magyar cég legújabb fejlesztése egy olyan halmazállapot váltó vakolat, amelynek segítségével kánikula idején, egyéb eszközök használata nélkül is tartósan alacsonyan lehet tartani az épületek belső hőmérsékletét.

Tartósan alacsony hőmérséklet otthonában még kánikulában is!

Egy falnak sokféle követelménynek kell eleget tennie, ezek közül az egyik legfontosabb a hővédelem, amelynek mértékét a szerkezet hőszigetelő és hőtároló képessége szabja meg. A jó hőtároló képességű fal (jelen esetben a Lasselsberger-Knauf által fejleszett halmazállapot váltó vakolat, már-már jégakku) mérsékli a hőingadozást: télen lassítja az épületből kifelé tartó hőáramlást, nyáron pedig elnyeli a nappali meleget, így késlelteti a belső terek felmelegedését.

Egyre nagyobb szerepe lehet az épüle-tek passzív hőszabályozásában és a hőség elleni védekezésben azoknak az úgynevezett látens hőtároló képességű (halmazállapot váltó vagy fázisváltó) anyagoknak, amelyek építészeti felhasználására már a múlt század közepe óta folynak kísérletek. Ezek az anyagok azért érdemelnek figyelmet, mert szilárd és folyékony halmazállapotuk között hatalmas a tárolt, látens energiakülönbség.
A látens hőtároló képességű anyagok építészeti jelentősége éppen abban rejlik, hogy olvadásuk során rengeteg hőt vonnak el környezetükből.

Vagyis ha sikerülne ilyen anyagokból nagy mennyiséget elhelyezni egy épületen belül, akkor a külső hőmérséklet emelkedésekor a belső helyiségek hőmérséklete egészen addig nem haladná meg az adott anyag olvadáspontját, amíg az olvadás tart.

A veszprémi székhelyű Lasselsberger-Knauf 2008 óta kutatja, hogyan lehet halmazállapot váltó anyagot keverni beltéri vakolatokba úgy, hogy a lehető legnagyobb hőtárolási kapacitást érjék el, miközben a termék kellően szilárd marad. Összehasonlító méréseket is végeztek budapesti mintalakásokban; a bevakolt helyiségekben a nyári hóna-pokban átlagosan több fokkal volt hűvösebb, és a hőmérséklet is csak néhány alkalommal haladta meg rövid időre a 26 fokot.

Az új beltéri vakolat késlelteti a belső terek felmelegedését.
Hőtárolás szempontjából a felszíntől számított első 3 centiméter az igazán aktív, vagyis a halmazállapot váltó anyagot ilyen vastagságban érdemes elhelyezni a belső helyiségekben. A Thermo Comfort nevű beltéri vakolatot kétféle változatban, 23 és 26 fokos olvadási küszöbértékre beállítva árulják. A termék egy centiméteres vastagság mellett négyzetméterenként 60-70 Wh hőenergia tárolására képes.

Az éjszakai órákban, amikor a levegő hőmérséklete ismét lehűl, egyszerű szellőztetéssel állítható vissza az adalékanyag szilárd halmazállapota, így a folyamat másnap kezdődhet elölről. Mivel a fagyással és olvadással járó térfogatváltozás a kapszulák belsejében zajlik, a vakolatban nem keletkezik belső feszültség, vagyis nincs repedésveszély.
A cég telephelyén mintaházikók vannak felállítva. A termékkel vakolt szerkezet belsejében egész nyáron több fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet, mint hagyományos vakolattal bevont társában.

A halmazállapot váltó anyagok (mondhatni jégakku) felhasználásának lehetőségei túlmutatnak az építészet keretein. Az orvostudomány területén már most szélesebb körben alkalmazzák, a szervátültetéseknél használt szállítódobozok és tárolóedények hőmérsékletének biztonságos szabályozása csak az egyik példa erre. A technológia ezen felül a speciális védőruházatok előállításánál, az űrkutatásban vagy az elektronikában is hosszú évek óta fontos szerepet játszik.

Forrás: index.hu

LOGO