Mesterséges napfényt csináltak LED-ek segítségével

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #242  

 

Az emberi agyat és a kamerákat is megtéveszti egy új technológia. Úgy tűnik, mintha igazi napfényt (természetes fényt) látnánk. Egy olasz cég által fejlesztett megoldás LED-eket és nanorészecskéket használ, és ezek segítségével a természetben is működő Rayleigh-(fény) szórást utánozza le.

LED világítás természetes fényként

Az eredményt természetes kék égnek és a nap által sugárzott meleg fénynek érzékeli az ember, a helyszíni beszámolók szerint a valóságban még élethűbb a hatás, mint a fotókon.

A technológia alkalmazása egyelőre igencsak drága, de ha elterjed és olcsóbb lesz, több területen is komoly hatása lehet.

A felhőkarcolók mellett a föld alatti mélyépítésű tornyok is népszerűvé válhatnak, ezek elterjedését ugyanis eddig az is akadályozta, hogy a földszintnél mélyebben lévő emeletekre már biztosan nem jut semmilyen természetes fény (természetesnek ható fény). Szintén jól jöhet a hatalmas plázákban lévő ablak nélküli üzletekben, metrómegállókban, illetve minden más ablak nélküli helyszínen.

Érdekesség, hogy a technológia három kivitelben is elérhető, az ablakok szimulálhatnak a trópusi, mediterrán és északi nappalokat is.

Forrás: hvg.hu

LOGO