Új taggal bővült a Honeywell VC szelepportfólió

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #248  

 

Egyenszázalékos karakterisztikával rendelkező, szabályozós változatok A korábbról jól ismert Honeywell VC szelepportfólió új tagokkal bővült, megjelentek a VC sorozatú szelepek egyenszázalékos karakterisztikával rendelkező, szabályozós változatai is, így egyutú szabályozó szelepek, kétutú keverő- vagy osztószelepek is elérhetőek. A Honeywell Kft. magyarországi gyárában, Nagykanizsán gyártott VC típusú univerzális szelepek nyomáskiegyenlített kialakításúak, alkalmasak fűtési és hűtési körök nyitására/zárására, vagy szabályozására.

Egyenszázalékos karakterisztikával rendelkező, szabályozós változatok

VC sorozatú szelepek háztartási és kisebb közületi alkalmazásokba szerelhetők be hideg- vagy melegvíz áramlásának szabályozására, nyit/zár feladatokra.

A szelepek egyutú (kétjáratú) és kétutú (háromjáratú) kialakításban érhetőek el. A korábbról jól ismert szelep portfólió most új tagokkal bővül. Megjelentek a VC sorozatú szelepek egyenszázalékos karakterisztikával rendelkező, szabályozós változatai is, így egyutú szabályozó szelepek, kétutú keverő- vagy osztószelepek is elérhetők.

Miért érdemes az új típusokra váltani?

Az új típusok univerzálisan alkalmazhatóak, mert attól függően, hogy milyen motort szerelnek rájuk, lehetnek nyit/zár működésű zóna- vagy váltószelepek, de használhatók szabályozó szelepként is.

A szelepház minden típusnál egyforma, a szelepbetét lehet az új univerzális, vagy a csak nyit/zár feladatra alkalmas változat. Meglévő beépített szelepházba így az új szelepbetét is beépíthető, a szelepházat nem kell a csőhálózatból kibontani.

Az egyutú szelepeken az áramlási irány nincs megkötve, így az fel sincs tüntetve a szelepházon. A kétutú szelepek kétféle üzemmódban köthetőek be - ha az AB (közös) ágon lép be a közeg, akkor osztó üzemben, ha az AB ágon lép ki a közeg, akkor keverő üzemben működtethető.

Jellemzők:
- Egy- vagy kétutú kialakítás
- Belső és külső menetes kivitelek
- 24 V vagy 230 V működtetők
- Opcionális végálláskapcsoló
-  Alacsony teljesítményfelvételű működtetők, amelyek csak mozgás közben vesznek fel áramot
-  A szelepbetét gyorsan és egyszerűen cserélhető
-  A motor a szelepre egy mozdulattal felszerelhető

Szelepek műszaki adatai:
- Közeg: víz
- Üzemi nyomás: max. 20 bar
- Közeg hőmérséklet: 1…95°C
- Nyomásesés: max. 4 bar
- Zárási nyomás: 4 bar

Motorok műszaki adatai:
- Működtető feszültség: 24 Vac vagy 230 Vac
- Futásidő: 7 mp (nyit/zár motor)
                120 mp (szabályozós motor)
- Teljesítményfelvétel: 6 W (SPDT vezérlésű változat esetén csak futás közben)
- Opcionális végálláskapcsoló terhelhetősége: 1 A induktív

Az alábbi táblázatban láthatók a különböző feladatokra kialakított szelepbetétek, amelyek külön is megrendelhetőek, és bármelyik szeleptesttel kompatibilisek.

Minden motor és minden szeleptest tetszés szerint kombinálható, a motorok a szeleptestre külön szerelhetőek fel, akár a csőhálózatba való beépítést követően is. A meghajtó motorok típustól függően SPST vagy SPDT szabályozókról, cső-, illetve szobatermosztátokról is kapcsolhatóak. Az elektromos kialakítás miatt az SPDT vezérlésű motorok csak futás közben vesznek fel áramot.

A fenti táblázatban szereplő motorok mindegyike 2-pont vezérlést valósít meg, kivéve a VC6983 típusú motor, amely 3-pont vezérlésű.

A VC4013ZZ00/U és VC4013ZZ11/U motorok közötti eltérést az adja, hogy a ..00 végződésű motor 1 m-es vezetékkel, a ..11 végződésű pedig 2,5 m-es vezetékkel rendelkezik.

LOGO