MI A HELYZET A KONVEKTOROKKAL?

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #283  

Félő, hogy a kondenzációs fűtéstechnikára való áttérés, a konvektorokat is magával sodorja. Pedig nem kéne ennek így lennie, mert a helyi fűtésnek sok esetben megvan a létjogosultsága, és ma már rendelkezésre állnak az előírásoknak megfelelő, modern fűtőberendezések is.

Modern fűtés, előírások, merre tovább az útvesztőben?

Továbbra is vannak olyan lakástípusok, melyek fűtésére a konvektor a leggazdaságosabb, illetve amelyeknek a régi, konvektoros fűtését gazdaságos lenne központi kazánosra lecserélni.

A konvektort eredetileg is a kis lakások, garzonok fűtésére találták ki. Ezeknek a hőigénye eleve olyan kicsi, hogy olyan kis teljesítményű kazánok szinte nincsenek is. Egy alaposan túlméretezett kazán visszafojtott működtetése pedig árt a kazánnak és a pénztárcának egyaránt.

Egy korszerűtlen konvektor lecserélésének igenis alternatívája lehet egy modern típusra történő csere is. Helytelen és nagyon általánosító az a kijelentés, hogy a gázkonvektoros fűtés elavult.

Az EU előírások számolnak a lokális fűtőberendezések rugalmasságával elérhető megtakarításokkal is, amely alapján egy gázkonvektor is elérheti az A energiahatékonysági besorolást. Lényegében a lokális fűtés rugalmassága jelenti a konkurenciát a kondenzációs technikával elérhető 11% megtakarításnak. A kondenzációs kazánokkal elérhető további 20-25%-os energia-megtakarítást eredményező megoldások a gázkonvektorok esetében is megvalósíthatók, ami elsősorban megfelelő égési levegőmennyiség és hőmérséklet-szabályozást jelent. Egy szokásos kondenzációs gázkazán, amely nincs kombinálva megújuló energiát hasznosító egységgel, nem lehet jobb A besorolásúnál, ahogy egy gázkonvektor sem lehet jobb besorolású, ha nem hasznosít megújuló energiát. Az EU szabályozás szerint, egy rugalmas, jó hatásfokú lokális fűtés is lehet korszerű, ugyanolyan besorolású, mint egy központi fűtő berendezés. A helyes megközelítés ebből következően az, hogy a gázkonvektorok között ugyanúgy találhatók a rossz hatásfokú, elavult és új, korszerű, kifejezetten gazdaságos készülékek, mint ahogy a gázkazánok esetében is jelentős különbség van például egy negyvenéves és egy új gázkazán energiatakarékossága között. Kevesen tudják például, hogy a hagyományos külső-fali gázkonvektorok hatásfoka általában jobb, mint a hagyományos, nyílt égésterű gázkazánoké. Hibás megközelítés az, ha abból indulunk ki, hogy minden épületet a teljes fűtési szezonban miden helyiségre kiterjedően és folyamatosan kell fűtenünk. Az egyedi fűtéseknek ebből a megfontolásból jelentősége lehet.

EU-s szabályok

A gázüzemű lokális fűtőberendezésekre vonatkozó, 2015-ben hatályba lépett 1186/2015/EU és a 1188/2015/EU rendeletekben foglalt követelmények egy lépésben szigorodnak 2018. január elsején. 2018. január elsejétől tehát a Magyarországon igen nagy számban használt gázkonvektorokra (3,3 millió darab van használatban) nemcsak a fokozott energiahatékonysági, címkézési, de a szigorúbb NOx-kibocsátási feltételek is életbe lépnek, természetesen csak az újonnan, főleg a készülékcserék céljából forgalomba hozott berendezések esetében.

Az előírások közül az NOx-kibocsátásra vonatkozó 130 mg/kWh előírást lesz a legnehezebb a gyártóknak teljesíteniük, mert többek között a nyugati gázégő-gyártóknak is az az álláspontja, hogy ezt a feltételt a gázkonvektorokban szinte általánosan használt rozsdamentes lemezégőcsövekkel nem lehet teljesíteni. De a fejlesztések haladnak, és biztos, hogy lesz 2018-tól is olyan gázkonvektor, amit meg lehet vásárolni és be lehet építeni.

Lehet, hogy lesznek-e ebben a termék-körben is – a 2015. szeptember 26-ai gázkazános váltáshoz hasonlóan – át-meneti nemzeti szabályok, azaz hogy forgalomba hozni, vásárolni, beépíteni vagy beüzemelni nem lehet majd attól az időponttól a régi készülékeket. Reméljük, mihamarabb kiderül…

Forrás: ezermester.hu

LOGO