Ingyenes víz, villany és gáz bekötés

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #308  

 

Egy átlagos méretű családi ház vagy üzlethelyiség akár több mint egymillió forintot is megtakaríthat azzal, hogy a kormány mérsékli, illetve díjmentessé teszi az eljárási díjakat (gázellátás, ivóvízvezeték és szennyvízvezeték bekötése... röviden közmű csatlakozás) – jelentette be a 2017. július 1-jén életbe lépő változást Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

2017. július 1-től újabb eljárás változás

Ingyenes lesz a családok és a kkv-k számára a közműcsatlakozás, vagyis nem kell fizetniük a villany, az ivóvízvezeték és a szennyvízvezeték, valamint a gáz bekötéséért.

Meghatározott fogyasztási mértékig díjmentes lesz a közműcsatlakozás. Vagyis azok számára lesz ingyenes a szolgáltatás, akik a legfeljebb óránként 4 köbméteres és a legfeljebb 32 amperes fogyasztásmérők beszerelését, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötését kérik. Ezek elegendőek egy átlagos méretű családi ház ellátásához.

Nemcsak a csatlakozási alapdíjakat és a fogyasztásmérő díját engedik el, hanem gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is díjmentesen építi ki, ami teljesen új szabály – hangsúlyozta az államtitkár. A víziközmű-szektorban a közműfejlesztési hozzájárulás, a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed.

A díjmentes bekötés kedvezménye nemcsak az új építésű, hanem a lakóingatlan vagy az üzlethelyiség átalakításakor is igénybe vehető – hangsúlyozta.

Ezzel az intézkedéssel (közművek ingyenes bekötése) a családok újabb jelentős segítséget kapnak az otthonteremtéshez, és a hatályba lépő intézkedések javítják a hazai kkv szektor versenyképességét is - tette hozzá.

Forrás: origo.hu

LOGO