Ellenőrizni fogják a klímaszerelést

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #326  

 

Vége annak az időnek, amikor bárki bárhol, bárkitől vásárolhatott klímaberendezést, bárkivel felszereltethette, majd üzemeltethette kedvére, és akár a hűtőközeget is kiengedhette a levegőbe. Szabályok eddig is voltak, de most már be is tartatják őket. Ha valaki azt gondolja, a klíma készülékek vásárlása egyszerű feladat – bemegyünk egy áruházba, vagy egy keresünk egy webshopot számítógépünkön, veszünk (rendelünk) egy berendezést, és majd valakivel felszereltetjük –, az tévedésben van. Ma már a barkácsáruházak is betartják, -tartatják a szabályokat.

Szigorított vásárlási feltételek a klímaszerelésnél

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímagáz Adatbázist hozott létre

A fluortartalmú üvegházhatású gázok nyilvántartására. A projekt célja, hogy a globális klímavédelmi törekvésekkel összhangban csökkenjen Magyarország fluortartalmú üvegházhatású gáz kibocsátása, és ezen keresztül mérséklődjenek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai. A Klímagáz Adatbázis fejlesztésével a fluortartalmú üvegházhatású gázok kibocsátása és az érintett vállalkozások tevékenységei nyomon követhetőek lesznek, megvalósítva ezzel az európai uniós előírásoknak való megfelelést. A projekt eredményeként megteremtődnek a klímagáz kereskedelem piaci kifehérítésének feltételei.

Például egy split klíma (légkondicionáló) forgalomba hozója a szabályok szerint a vásárlónak köteles írásban tájékoztatást adni a berendezés-specifikusan képesített, telepítésre jogosult vállalkozások partneri hálózatáról. Ez azt jelenti, hogy ha valaki bemegy egy áruházba légkondicionálót vásárolni, akkor az eladónak fel kell kínálnia egy listát, amely tartalmazza a képesítéssel rendelkező vállalkozók, vállalkozások névsorát. Ebből a vásárló kiválaszthatja a számára szimpatikusat, akivel elvégeztetheti a szerelői teendőket.

A kereskedő kötelezett arra, hogy ha valakinek előtöltött klímaberendezést ad el, a készülék, a szerelő, beüzemelő (aki jelen esetben itt csak képesített vállalkozás lehet) adatait a vásárlást követő 8 munkanapon belül a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság adatbázisában rögzítse. Ha végfelhasználó számára, kereskedelmi célból értékesít egy üzlet nem hermetikusan zárt, hűtőköri szerelést igénylő hűtőberendezést, köteles a végfelhasználótól olyan eredeti, cégjegyzékszerűen kiállított tanúsítvány bemutatását kérni, amely igazolja, hogy a képesített vállalkozás vállal felelősséget a berendezés telepítésére.

A három szereplő a végfelhasználó, a kereskedő, és a kettő között áll a szerelő. A vásárló a megfelelő képesítésekkel és engedélyekkel rendelkező szerelőhöz fordul, és jelzi neki vásárlási szándékét. A szerelő a nyilvántartásban regisztrálja a készüléket, és igazolja a leendő vásárlónak, hogy ő fogja felszerelni a klímaberendezést (a szabályok értelmében).

Ezt a papírt kell a végfelhasználónak átadni, aki a kereskedőtől megvásárolhatja ennek birtokában a klímaberendezést. A képesített vállalkozás által kiállított tanúsítvány hiányában a kereskedő nem adhatja át a készüléket! A végén a forgalmazónak is kötelessége az adatlapon tanúsítani, hogy az értékesítés megtörtént, és az adatbázisba feltölteni, az értékesített termék vagy berendezés megnevezését, típusszámát, azonosítóját. Később a szerelő ugyanebben az adatbázisban tanúsítja, hogy a telepítést is elvégezte. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság életre keltésével és a szabályozás szigorításával a tapasztalatok szerint visszaszorulóban van a feketemunka. Egyre többen regisztrálnak, szerzik meg a képesítéseket, hogy legálisan tudják végezni tevékenységüket.

Forrás: ezermester.hu

LOGO