Villámcsapás védelem - fontosabb, mint hinné

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #332  

 

A villámoknak van a tűznél kevésbé „látványos”, de azért sok bosszúságot (és kárt) okozó hatása is: a túlfeszültség, amely elsősorban az egyre szaporodó elektronikus eszközökre jelent veszélyt.

Intézkedések a túlfeszültség ellen

Mi az oka a villámcsapás károk növekedésének?

Egyre nagyobb számban használunk úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos eszközöket (pl. számítógép, házimozi, LCD/LED/plazma TV, riasztó), amelyek sokkal érzékenyebbek a közelben becsapódó villámok által előidézett feszültséglökésekre (villámcsapás másodlagos hatásai).

A túlfeszültség védelem elsősorban azzal valósul meg, hogy a gyártók olyan készülékeket gyártanak, amelyek képesek ellenállni ezeknek a hatásoknak. A túlfeszültségekkel szembeni védettségről mindig tájékozódjunk a készülék kezelési leírásából.

A külső villámvédelem (villámhárító) sajnos nem védi meg készülékeinket a túlfeszültség romboló hatásaitól. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint villám- és túlfeszültség-védelem nélkül nem lehet biztonságosan üzemeltetni korszerű elektronikus berendezéseinket!


Hogyan védhetjük meg értékes műszaki készülékeinket a villámcsapások másodlagos hatásaitól?

Nyaralás, hosszabb távollét, illetve vihar idején áramtalanítsuk berendezéseinket: húzzuk ki a konnektorból a televíziót, Hi-Fi-t, házimozit, mosógépet. A TV-t és a házimozi berendezést az antennahálózatról is válasszuk le, a számítógépről pedig minden bemenő vezetéket (pl. hálózati kábel) távolítsunk el! Azonban háztartási készülékek jelentős része – a kazántól a mosogatógépig – nem választható le így a hálózatról, más részüktől – pl. telekommunikációs és számítástechnikai eszközöktől, vagyon-védelmi rendszerektől – pedig folyamatos működést várunk el, ezért nem szívesen szakítjuk meg vezetékes hálózati kapcsolatukat akkor sem, ha erre elméletileg lenne lehetőségünk.

Amennyiben hosszabb távú megoldásban gondolkozunk, és vihar idején is biztonságosan szeretnénk használni készülékeinket, akkor úgynevezett túlfeszültség védelemmel ellátott aljzatokkal, illetve villámvédelemmel ellátorr elosztókon keresztül csatlakoztassuk eszközeinket a hálózatokhoz. Ezeket ma már a legtöbb nagyáruházban vagy műszaki üzletben néhány ezer forintért beszerezhetjük. Érdemes olyan védőeszközt választanunk, amelynél lehetőség van jelvezetékek (pl. antenna, telefon) csatlakoztatására is.
 

Építkezés vagy felújítás alkalmával szakember bevonásával gondoskodjunk a villamoshálózat és jelvezetékeinek többlépcsős túlfeszültség védelem ellátásáról. Ezzel már a becsatlakozási pontokon (pl. villanyóra) megakadályozhatjuk a több száz, vagy akár több ezer voltos túlfeszültség továbbterjedését, és komoly károktól óvhatjuk meg otthonunkat! A helyi védelem kiépítéséről a készülékek, illetve az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Lakásunkat zárakkal, kerítésekkel és rácsokkal védjük a nem kívánt látogatóktól. Tegyünk erőfeszítéseket készülékeink és elektronikusan tárolt – nehezen, vagy sok esetben pótolhatatlan – adataink, emlékeink megóvása érdekében is!
 

A védendő eszköz érzékenysége:

Érzékenység szintje Készülékek Védelmi szint
Kevésbé érzékeny Motor, fűtőkészülék > 2,5 kV
Érzékeny Háztartási elektromos készülék, világítás > 1,5-2,5 kV
Nagyon érzékeny Számítógép, Hi-fi berendezés > 1,5 kV

Forrás: aegon.hu

LOGO