Madarak és kisállatok a kéményben

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #354  

 

A kéménytulajdonosok körében gyakori kérdés: „Mit keres a mókus / madár a kéményemben és miként távolítsam el onnan? Hasonló a probléma, ha például zajos madarat, denevért, bosszantó mosómedvét, pórul járt sündisznót, vagy macskát, esetleg méh- illetve darázsfészket találunk a kürtőben.

Hívja az állatmentő szolgálatot!

A kéménybe jutott állatok kimentése (mókus/madár) sürgős feladat, mert a szűk járatba esve vergődnek, rémisztő hangokat hallatnak, és ha néhány napon belül nem sikerül kijutniuk az égéstermék-elvezető járatból, szomjan halnak, vagy olyan sérüléseket szenvednek, amelyekbe belepusztulnak. A kéményben maradó tetemek szűkítik a füstelvezető járatot, zavarják a kürtőben lévő áramlást, rosszabb esetben teljesen eltömítik azt. Mindezzel fokozzák a füstgáz visszaáramlásának, ily módon a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélyét. A bekötésekbe szorulva, vagy a kazánba jutva tűzveszélyt okoznak. Szélsőséges esetben a tüzelőberendezés és a hozzá tartozó kéményrendszer teljes cseréjével lehet csak elhárítani az így kialakuló problémát.

Az állatok kimentése nem kéményseprőipari feladat. A kéményjáratba szorult, de még élő állat kimenekítésére minden esetben az állatmentő szolgálat, vagy természetvédelmi őr segítségét kell kérni. Attól függően, hogy milyen kisállat jutott a kéménybe, más és más a mentés technikája. Amit mindenképpen érdemes kipróbálni: kinyitni a kéményajtót, hátha saját erejéből sikerül kimenekülnie a bajba jutott jószágnak. Minden más esetben hívjunk állatmentő szakembert.

Forrás: kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

LOGO