Komoly kötelezettség vár a mesteremberekre

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #357  

 

Szeptembertől bejelentési kötelezettséggel végezhető csak a villanyszerelési, illetve vízközmű bekötési tevékenység, melyet a műszaki biztonsági hatóságnál kell megtenni. A mesterembereknek nem csak a bejelentésnek, hanem még számos feltételnek kell megfelelniük a kormányrendelet szerint.

Hatósági tiltások részletei Blog hírünkben

A Magyar Közlöny legfrissebb számából kiderül: a kormányrendelet szerint a tevékenységet egy nyomtatványon kell bejelenteni, amelyhez csatolni kell meghatározott képesítés és gyakorlati idő meglétét igazoló okiratokat. A tevékenységet csak az végezheti, aki rendelkezik legalább egymillió forint értékű felelősségbiztosítással, valamint nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.

Gazdasági társaság és egyéni cég akkor végezheti a tevékenységet, ha az azt ellátó munkavállaló rendelkezik megfelelő képesítéssel és gyakorlati idővel.

A hatóság megtiltja a tevékenység végzését, ha a szerelő (mester) nem felel meg a feltételeknek, vagy súlyosan megsértette a villany-, vízközmű bekötési, vagy csatornabekötési tevékenység végzésére vonatkozó szakmai szabályokat, amellyel az élet és testi épség veszélyeztetését okozta, vagy jelentős anyagi kárt okozott. 

Megtiltható a tevékenység végzése akkor is, ha a mester nem a felülvizsgált tervdokumentációnak, illetve nem az előírásoknak megfelelően végezte el a munkát. A tevékenységet egy év elteltével lehet újból végezni.

Forrás: hvg.hu

 

Ha villamossági / villanyszerelési termékeket keres, jó helyen jár - lámpák, LED szalagok, kapcsoló családok, izzók, feszültségvédelmi eszközök, kábelvezetési rendszerek széles választéka a Gépésznél.
LOGO