III. Szakmai Nemzeti Fórum

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #40  

 

Az MGVE és a GOE rendezésében, október 5-én megtartott gázipari konferencián érdekegyeztető és ütköztető vitának adtak teret és helyet, hogy a magyar piacon továbbra is jelen lévő sok téves információt eloszlathassák, és újra egyeztethessék a rendeletben foglalt kivételeket, továbbá az olyan nyitott kérdéseket, mint pl. társasházi gyűjtőkémények sorsa.

A gázipari konferencia összefoglalója

Ezért az idei évben a III. Szakmai Nemzeti Fórum keretein belül kiemelt figyelmet fordítottak a kéménygyártó és forgalmazó cégekre és szakmai szervezeteikre is. A magyar gáz- és kéményseprőipar valamennyi szereplőjét bevonva egy felvezető tematikus előadás hangzott el, melyet moderált szakmai tájékoztató követett, figyelembe véve az időközben beérkezett szakmai kérdéseket, véleményeket, javaslatokat.

A gyakran hallott panaszok mellett olyan műszaki megoldási javaslatok is elhangoztak (GOE, MGVE), melyek a hazai kb. 92 ezer darab gyűjtőkémény (legalább 2/3-a üzemel) felújítását szolgálják, kitérve a 2015. szeptember 26-án életbelépett energiahatékonysági rendelet korlátozásaira is.

Versits Tamás felhívta a figyelmet a rendeletnek arra a hiányosságára, hogy míg a gyűjtőkéményekre csatlakoztatott B1 típusú, huzatmegszakítóval üzemelő fűtőkazánokra enyhébb követelményt ír elő, nem tesz kivételt az elmúlt években felújított gyűjtőkéményes rendszerekben gyakran alkalmazott, ún. turbós kazánok esetében. Annak ellenére, hogy ezek nem teljesítik a szigorú energiahatékonysági szintet, sokkal biztonságosabbak és jobb hatásfokkal üzemelnek, mint a B1 típusúak. A gázipari konferencia megállapításai szerint meglévő gyűjtőkéményeket kisebb költségekkel lehet alkalmassá tenni a turbós kazános üzemre, mint a nedves füstgázzal üzemelő kondenzációs üzemre. Az előadók megvalósult példákon mutatták be a javasolt megoldásokat. Többen voltak azon a véleményen, hogy a jövő az újgenerációs, túlnyomásos gyűjtőkéményeké.

Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy a fő problémát nem a műszaki megoldások hiánya, hanem azok aránytalanul nagy költsége okozza, amit a hazai társasházakban lakó családok döntő többsége nem képes kifizetni. A műszakilag rugalmasnak tekinthető és lényegesen olcsóbb, oldalfali kivezetéssel szerelt kazánok telepítését az OTÉK gyakorlatilag tiltja, holott a szakmai szervezetek évek óta próbálják a túl szigorú tiltás enyhítését elérni az illetékes minisztériumoknál – ahogyan azt az itthon is harmonizált EU-szabványok is ajánlják. Az előadók egységes álláspontja, hogy a gyűjtőkémények megfelelő felújítása állami támogatás nélkül nem sikerülhet.


Forrás: mgve.hu / villox.hu

LOGO