Otthon és építész iroda lett a romos cementgyárból

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #418  

 

Lenyűgöző épületet álmodott meg és hozott létre egy egykori cementgyárból Ricardo Bofill spanyol építész, aki 1973-ban vette meg a Barcelona közelében található, romos épületkomplexumot, mely egy 30 silóból, földalatti járatokból és hatalmas géptermekből álló ipari létesítmény része volt, mára környezettudatos gyönyörű létesítmény a felújítások eredményeként.

Ez aztán az újrahasznosítás!

Az épületkomplexum Bofill otthona és építészirodájának főhadiszállása is egyben, de az óriási belmagasságú terek többek között egy nagy könyvtárnak, egy vetítő teremnek, tárgyalóknak, irodáknak, sőt még egy kiállító- és konferenciaterem is otthont adnak. Az építész tervei alapján az elhagyatott cementgyár az évek során szépen lassan egy ámulatba ejtő, a környezettudatos építészetet szem előtt tartó épületté formálódott, amely a La fábrica nevet kapta. Az építész 500 négyzetméteres, háromszintes otthont alakított ki magának, melyet eukaliptusz, pálma, ciprus és olajfák árnyékolnak. A nagyszabású terv megvalósítása évekbe telt, csak a bontási munkálatok másfél éven át tartottak, s ezután kezdődhetett el a belső terek kialakítása és a hatalmas épület lakhatóvá tétele.
A hosszú évek felújítási munkájának eredményeként egy egészen egyedülálló, különleges épület jött létre, ahol rendszeresen különféle kulturális események kapnak helyet.

Ez aztán az újrahasznosítás - cementgyárból gyönyörű környezet! 

Forrás: erdekesvilag.hu

LOGO