Lomok a ház körül: így lesz a gondból öröm

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #419  

 

Az FKF Nonprofit Zrt. 2016 nyarán két új Szemléletformáló és Újrahasználati Központot (SZÚK) nyitott meg a fővárosban. Az egyik a XV. kerületben, a másik a XVIII. kerületben működik. A központok három fő feladatot látnak el: szelektív hulladékgyűjtő udvar funkció, újrahasználati funkció, szemléletformáló funkció.

Szemléletformáló és Újrahasználati Központok Budapesten

A fővárosiaknak nem sok lehetősége volt eddig, ha környezetbarát módon szerettek volna megszabadulni a háztartásukban felgyülemlett, számukra már felesleges vagy megunt használati tárgyaktól (nincs mit szépíteni, lomoktól). Az is nehézséget okozott, hogy a jó állapotban lévő holmiknak olyan új gazdát találjanak, aki rászorultsága miatt nagyra értékeli azt. Megvárhatták az évenként egyszeri ingyenes lomtalanítást, ami egyben bosszankodással is járt, hiszen ez a Fővárosi Közterületfenntartók legnagyobb igyekezete ellenére minden évben komoly felfordulással jár. A rendetlenség egyik fő oka pedig éppen az, hogy a lomok között rengeteg olyan tárgy található, ami még komoly használati értékkel bír, aminek kibányászására egy komplett társadalmi réteg szerveződött.

A SZÚK-ok céljai között szerepel alternatíva nyújtása a lomtalanítással szemben a még használható állapotban lévő tárgyakra (hulladékcsökkentés), az illegális hulladéklerakás visszaszorítása, a használt tárgyak kreatív módon történő újrahasználatának ösztönzése, a nevelési-oktatási intézmények szemléletformáló tevékenységének támogatása, valamint a pedagógusok továbbképzése is, hogy minél hamarabb bekövetkezhessen az általános szemléltelváltás a témában.
A lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvar nem újdonság Budapest lakossága számára, a két új telephely megnyitása óta már a város 17 pontján működnek ilyen szakképzett személyzet felügyeletével működő hulladékátvevő helyek, ahol a lakosok elhelyezhetik az anyagfajtánként elkülönítetten gyűjtött csomagolási (papír, műanyag, üveg és fém), veszélyes és speciális kezelést igénylő (pl.: fénycsövek és világítótestek, szárazelemek, akkumulátorok, fáradt olaj, elektromos, elektronikai) hulladékokat.

Magyarországon még újdonságnak számít viszont az Európában már elterjedt reuse centerek (újrahasználati központok) koncepciója, amely valós környezeti és társadalmi problémára keres és talál megoldást. Az FKF Non-profit Zrt. úttörő szerepet vállalt az ilyen típusú létesítmények magyarországi meghonosításában a Szemléletformáló és Újrahasználati Központok létesítésével.
A kezdeti tapasztalatok igen kedvezőek. A központokban jó minőségű bútorok és egyéb használati tárgyak jelennek meg, és a lakosság előszeretettel vásárol. 

A SZÚK további sikereihez nagymértékben fog hozzájárulni az a folyamatban lévő számítógépes fejlesztés, mely naprakész, valós idejű adatokat biztosít majd  az érdeklődök számára (www.fkf.hu/szuk).
A teljes raktárkészlet mellett helyi elérhetőséggel, fényképekkel, darabszámokkal, cikkszámokkal és bruttó raktározási díjakkal fog teljes körű információt biztosítani minden kedves érdeklődő számára. Ezen felül a központba látogatók egy helyi terminálon is megtekinthetik mindkét raktár kínálatát. 

Forrás: ingreen.hu

LOGO