Magyar fejlesztésű napelemes tetőcserép

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #422  

 

A Terrán Futuron nevű tetőcseréppel a tető a ház aktív szereplőjévé válik, a BME-vel közösen fejlesztett terméket jövőre dobhatják piacra. A magyar innováció eredményeként létrejött terméket itthon fogják gyártani. A cserepek a tesztek szerint ugyanúgy teljesítenek, mint a napelemek, esztétikailag viszont többet nyújthatnak.

Magyarországon gyártják majd a Terrán Futuron tetőcserepet
Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME). Az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba - jelentette be Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.


A fotovoltaikus rendszerekkel ellátott cserepek a napsugárzás energiáját villamos energiává alakítják. A tervek szerint a terméket Magyarországon fogják gyártani, de Nyugat-Európában is értékesítenék. „Az építőiparnak hatalmas a környezetre gyakorolt hatása, ezt komolyan szem előtt tartva fejlesztjük a Terrán Futuron termékünket. Az új Terrán know-how hatással lehet az iparág innovációs irányaira” – mondta az ügyvezető igazgató.


Már másfél éve tart a jelentős kutatás-fejlesztés.
A hazai vállalat szakemberei 2017 óta Bólyban működtetik a napelemes tesztrendszert, a kutatás-fejlesztés másfél éve tart. A rendszert speciális szenzorokkal szerelték fel, online méri és naplózza a teljesítményt, üzembe helyezése óta leállás nélkül működik.  A Terrán Futuron tetőcseréppel felszerelt próbatetőre az új rendszer mellett hagyományos napelemeket is raktak, körülbelül ugyanazzal az elvárt teljesítménnyel. Az egész nyár során folyó mérésekből kiderült, a Terrán szolárcserepek ugyanolyan teljesítményt nyújtottak, mint a régi panelek és az időjárás viszontagságait is gond nélkül bírták. Egy tetőhöz nagyjából 200-300 ilyen cserepet kell felhelyezni a háztartás villamos energia szükségletének biztosításához. A fejlesztéshez további tesztrendszereket építenek, a fejlesztési költségek jelentősek.
Mizsei János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanára elmondta: a fejlesztés folyamatos, az egyetem elektronikus eszközök tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata a mérnöki tudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosítja a folyamathoz.


Együtt fontos az esztétika és a gazdaságosság - Terrán Fururon, a tökéletes megoldás
A Futuron tetőcserép által alkalmazott technológiai és tudományos megoldások nem újak, az innováció a szolárcserép gazdaságossá tételében van. A Terrán úgy látja, hogy el tudja találni a tömeggyártás és a technológiai integráció egy olyan keresztmetszetét, ahol a már meglevő magyarországi, romániai, szerb és horvát piacvezetői státuszát kihasználva gyorsan tömegtermelésbe kezdhet.
A napelemek szokásos kékes-feketés színvilágától is elszakadhatnak majd az új termék használói. Gódi többször is hangsúlyozta, hogy az esztétikai szempontok is fontosak voltak az új iránynál. Elmondta, a nagyobb, panel típusú napelemek hasznosak ugyan, de elronthatják egy ház összhangját. Ezért, ha a tömegtermelésben megfelelő igény mutatkozik, a tetőcserepek hagyományos színeiben is gyártani fogják a Futuront.
Más szempontból is fontos, hogy gazdaságos legyen az otthoni napenergia-termelés. A Magyarországon működő, úgynevezett szanálási rendszeren belül, melyben a fel nem használt napenergiát az állam írja jóvá, integrálni lehetne az okostetőket. Ha a tető passzív védőelemből valóban aktív, intelligens számítógép-vezérelt részesévé válna a háztartásnak akkor alapjaiban lehetne megváltoztatni a magyar piac hozzáállását a napenergiához - derült ki az előadók szavaiból.

Forrás: magyarepitok.hu

LOGO