BAXI Duo-Tec MP+ gázkazánok

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #438  

 

A BAXI gázkazánok folyamatos fejlesztése természetesen kiterjed a nagyteljesítményű kazánok szegmensére is, hiszen az egyre gazdaságosabb működés, megbízhatóság, kifinomult vezérlés ezen a területen különösen nagy hangsúlyt kap. A következőkben a fenti tulajdonságok mindegyikével rendelkező Baxi Duo-tec MP+ kazáncsalád jellemzőit és beépítési lehetőségeit ismertetjük.

Nagyteljesítményű gázkazánok a Baxitól

A BAXI mindig is rendkívül fontosnak tartotta, hogy a lehető legtöbb felhasználói igényt képes legyen kielégíteni. A LUNA HT RESIDENTIAL kazánok jelentős sikereket értek el a közepes és nagy teljesítményigényű épületek hőellátásában. De a folyamatos innováció lehetővé tette, hogy egy olyan új kazáncsaládot hozzanak létre, amely megtartva elődje erényeit, számos olyan tulajdonsággal, jellemzővel rendelkezik, ami szokatlan ebben a kategóriában: ez a kazáncsalád a DUO-TEC MP+.

A sorozat tervezése és létrehozása során az egyik legfontosabb szempont a gazdaságosság volt. Ezért a BAXI hasonló filozófiát követett, mint a kisebb teljesítményű gázkazán esetén, vagyis a kazán a lehető legszélesebb modulációs tartománnyal rendelkeznek: a DUO-TEC MP+ modulációs tartománya 1:9. Ez annyit jelent, hogy a készülékek a maximális teljesítményük kilenced részéig képesek folyamatos láng modulációval csökkenteni a teljesítményüket. Számszerűsítve a 110 kW maximális teljesítményű modell (50/30 C° fűtési előremenő/visszatérő víz hőmérséklet) modulációs tartományának alsó értéke 12,4 kW. A folyamatos működés így szinte minden üzemállapotban biztosítható és ez a tény ugyanazokkal az előnyökkel jár, mint az alacsonyabb teljesítménykategóriáknál: hosszabb lesz az az időszak amikor a kazán a leggazdaságosabban üzemel, csökken a sugárzási és készenléti vesztesége, valamint a ki-be kapcsolások számának csökkenésével nő az élettartama.

A DUO-TEC MP+ gázkazánok – ebben a kategóriában nem megszokott módon – tartalmazzák a beépített modulációs keringtető szivattyút és a 4 baros biztonsági szelepet. (Az MP rövidítés a megnevezésben a modulációs szivattyú angol nevére utal: MP = Modulation Pump). A tágulási tartály nem került beépítésre, hiszen a tágulási tartályok mérete nem a kazán teljesítményének, hanem a fűtési rendszer fizikai tulajdonságainak függvénye, méretezése pedig tervezői feladat.

A kazánok hőcserélője és maga a burkolat is új hő és hangszigetelést kapott – ezzel elérték a sugárzási veszteség mintegy 15%-os csökkenését, valamint a szinte zajtalan működést. A DUO-TEC MP+ gázkazánok külső mérete és hidraulikus csatlakozásai megegyeznek a LUNA HT RESIDENTIAL jellemzőivel, biztosítva esetleges kazáncsere esetén a gyors, hatékony, a csővezeték átalakítása nélküli szerelés lehetőségét. Méreteiből és nagy teljesítményéből adódóan a gázkazánok tömege is jelentős. Ezt a telepítés során fokozottan figyelembe kell venni és szükség esetén - ha a falak statikailag alkalmatlanok a teher viselésére - célszerűen kialakított állványokat alkalmazni.

A LUNA DUO-TEC MP+ gázkazánok a jelenleg legfejlettebb Siemens LMS 14 szabályzással vannak ellátva. Ez biztosítja a gázkazánok kifinomult, gazdaságos működését akkor is, ha csak egy kazánt alkalmazunk, de lehetőséget biztosít számunkra, hogy akár 16 db kazánt kaszkádkapcsolásban üzemeltessünk. Ezen a módon a LUNA DUO-TEC MP+ kondenzációs kazán alkalmassá válik akár több száz kW hőigényű építmények hőellátására is.


A szabályozás kialakítása és logikája kiemelten felhasználóbarát. A jól áttekinthető, nagyméretű digitális kijelző háttérvilágítással rendelkezik, mely még kényelmesebbé teszi a használatot. Csatlakoztathatunk a készülékhez vezetékes, illetve vezeték nélküli távvezérlőt, illetve számos kiegészítő modult, amik használatával az egészen bonyolult fűtési rendszerek vezérlésére is képesek leszünk.

A LUNA DUO-TEC MP kondenzációs gázkazánokhoz – hasonlóan a korábbi modellekhez – rendelkezésre állnak a hidraulikus összekötő egységek, melyek alkalmazása több kazán esetén jelentősen lerövidíti a szerelési időt és esztétikus kivitelezést tesz lehetővé.

Ázsóth Tamás
projekt és műszaki tanácsadó mérnök

Referenciák:

- OTP Székház - Budapest, V. Nádor u. 16. - Power HT 1.1500: 4 db  / Duo-tec MP 1.110: 1 db
- Silwell raktárbázis - Budapest, IX: Gyáli út 37/a. - Duo-tec MP 1.70: 3 db
- Morrison's Liget - Budapest, IX. Népliget út 2.    - Duo-tec MP 1.110: 4 db
- KSH Központ - Budapest, II. Keleti Károly u. 7. - Duo-tec MP 1.110: 12 db
- Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona - Budapest, XII. Mátyás király út 29. - Duo-tec MP 1.110: 4 db
- General Electric telephely - Ózd, Dózsa György út 54. - Duo-tec MP 1.110: 8 db
- Phoenix Pharma telephely - Szeged, József Attila sgt. 130. - Duo-tec MP 1.110: 7 db
- ÁNTSZ Labor Központ - Kecskemét, Balaton u. 19. - Duo-tec MP 1.110: 3 db
- Kovács Panzió - Mohács, Vörösmarty utca 20. - Duo-tec MP 1.50: 2 db
- Óvoda - Piliscsév - Duo-tec MP 1.70: 2 db
- Társasház- Mór, Velegi út 12-16. - Duo-tec MP 1.50: 2 db / Duo-tec MP 1.60: 2 db
- Társasház, üzletsor - Szécsény, Rákóczi út Piros Ház - Duo-tec MP 1.110: 4 db

 

LOGO