Kender, mész és víz keverékével házat építeni?

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #449  

 

Kender, mész és víz keverékével betonoznak egy környezetbarát házat Domaszéken. Bemutató épületnek szánja egy szegedi szövetkezet.

Környezetbarát ház Domaszéken

Bemutatóra hívta az érdeklődőket egy kenderbetonból épülő házhoz a szegedi KÖSZI Trade Szövetkezet.

Horesnyik Béla, a kenderprojekt vezetője előbb elmagyarázta, majd megmutatta, egyszerűen és gyorsan halad a falazás. Öt ember öt tízórás munkanap alatt felhúzhatja egy családi ház falait, még ha közben zsaluz is.

Ez Domaszéken már a második ház, ami ilyen környezetbarát technológiával készül. Az elsőt lakják, ez volt az országban is a legelső. Az épület betonpilléres vázszerkezettel készül, ezek közé kerül a meszet tartalmazó kötőanyag és a vízzel összekevert kenderpozdorja. 50 cm vastag fal lesz belőle, amit hőhídmentesen öntenek ki az aljzattal és a mennyezettel. A kenderbeton az idő múlásával egyre szilárdabb, mészkő keménységű lesz. Emellett jó hőszigetelő és -tároló, páraáteresztő és -szabályzó, könnyen feldolgozható, és a mész fertőtleníti a levegőt.

A szakemberek számításai szerint az átlagos építési költségeknél nem drágább ez a módszer. Egy ház akár négy hónap alatt elkészülhet. A munkálatok egy részét meg lehet spórolni, például a vezetékek bevésését és a külső hőszigetelést. Belül magnézium-oxid lapokkal vonják be a falakat, kívülről légáteresztő vakolatot kap a felület.

Forrás: greenfo.hu

LOGO