5+1 dolog, amire érdemes figyelni, ha építkezünk

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #498  

 

A házépítés életünk egyik legmeghatározóbb eseménye: mindannyian ábrándozunk arról, hogy egyszer majd beköltözünk álmaink házába. Az idáig vezető út azonban gyakran hosszú és fáradságos, melyen számos buktatóval is számolnunk kell. Az alábbi szempontokat szem előtt tartva biztosan elégedettek lehetünk a végeredménnyel!

Fűtés, energiahatékonyság, megfelelő tervezés

Megfelelő tervezés és alapanyag-választás
Az első és talán legfontosabb feladat, hogy olyan építészt válasszunk, aki valódi szakértelemmel segít elképzeléseink megvalósításában, a műszaki, környezeti, energetikai és esztétikai szempontokat egyaránt figyelembe véve. A tervezés egyik alappillére, hogy a ház megfelelő alapanyagokból épüljön. Napjainkban már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, ám a kerámia építőanyagokat máig a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb megoldásként tartják számon. Ennek köszönhetően a téglaházakat magasabb piaci áron lehet értékesíteni.

Egészséges lakókörnyezet
Köztudott, hogy a falra ragasztott hőszigetelés a jó hőtartó képesség mellett számos hátránnyal is járhat hibás tervezés és kivitelezés esetén: a ház nem „lélegzik”, a falak könnyen penészesednek, melynek komoly egészségkárosító hatásai lehetnek. A kerámia építőanyagok páraáteresztő szerkezetének köszönhetően viszont a fal és a tető a belső párát átengedi, míg a külső hatásokkal szemben védelmet nyújt, hozzájárulva az életminőség javulásához.

Energiatakarékosság
Spórolni nem csak az építkezés során lehet, sőt: ideális esetben évtizedeket fogunk eltölteni új otthonunkban, ezidő alatt pedig jelentős összeget költünk a ház fűtésére és hűtésére. Érdemes tehát olyan építőanyagok – például az okostéglák- mellett döntenünk, melyek bár drágábbak az egyszerű megoldásoknál, ez az egyszeri pluszköltség a későbbiekben többszörösen megtérül!

Esztétikum
Vannak a háznak olyan meghatározó eleme, mint pld. a tetőcserép színe és formája, a külső vakolat színe stb., amiben nem érdemes mára hagyatkoznunk, csak egyéni igényeinkre. Az egyetlen tanács, amivel szolgálhatunk: hallgasson a szívére és a megérzéseire! Az ízlés egyénenként változik, de fontos, hogy a ház tükrözze a benne lakók személyiségét, igazodjon azok életmódjához, hiszen csak így fogják benne igazán otthon érezni magukat. A tetőcserép formájában és színében nem kell kompromisszumot kötni, hiszen a legtöbb gyártó már rengeteg színt és formát kínál elérhető áron. Természetesen érdemes a minőségre is odafigyelni, különösen a tetőcserép kiválasztásakor. A speciális technológiával készült kerámia tetőcserepek esetén nem a tetőfedő anyag felületére utólagosan felvitt, idővel eltűnő védőréteg biztosítja a tartósságot, hanem a védelem már a kiégetés során eggyé válik az cseréppel.

Költségek
Valljuk be őszintén, legtöbbünknek a kiadási oldal a legfontosabb szempont. Készítsünk költségkalkulációt, tájékozódjunk alaposan az elérhető kedvezményekről és konstrukciókról, figyeljünk oda minden részletre, mert számos ponton elszállhatnak a költségek. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a falakat később már nem lehet kicserélni: a téglafal mindössze 3-5%-át teszi ki a teljes költségnek, így nem érdemes spórolni rajta.

Forrás: wienerberger.hu

+1 Fűtés

A teljesség igénye nélkül szeretnénk alternatívákat kínálni otthona gazdaságos fűtéséhez

Kondenzációs kazánok
A kondenzációs kazánok már évtizedek óta jelen vannak a magyar épületgépész piacon. Mára a 2015. szeptember 26. után bevezetésre került Európai Uniós rendeletcsomag (ErP direktíva, Ökodesign irányelv) következtében nagy mértékben átalakításra került a kazánpiac. A kondenzációs kazán vásárlásának lehetősége már nem opcionális döntés. A BAXI kondenzációs kazánok minden tagja GAC (Gas Adaptive Control) folyamatos gázszabályzással rendelkezik. A kazán működése így folyamatosan képes alkalmazkodni a pillanatnyi gázminőséghez (legyen az földgáz vagy LPG), továbbá az égéstermék elvezetés hosszához. A GAC szabályzás alkalmazásával a készülék minden pillanatban a lehető legmagasabb hatásfokon üzemel. A beépített időjáráskövető szabályzás természetesen része a készülékek vezérlésének. A külső hőmérséklet-érzékelő (QAC 34) pedig opcionálisan csatlakoztatható. Használatával elősegítjük kondenzációs gázkazánunk ideális működését.

Amennyiben a fűtési rendszerekben van egy, vagy több olyan hőforrás, amely(ek) energia leadását nem, vagy csak részben tudjuk szabályozni, úgy puffertároló beépítése javasolt. Azaz pl. a napkollektoros rendszerek-, hőszivattyúk-, szilárdtüzelésű-, vagy faelgázosító kazánok üzemeltetése puffertároló beépítésével lehetséges, vagy optimális. Ekkor jó megoldás az, ha ezzel az energiával egy célszerűen választott szigetelt puffertartályban lévő vizet felmelegítünk és később, amikor az energiára szükségünk van, ebből a tartályból (a puffertárolóból) jól szabályozott módon használjuk fel.
Konkrét példa alapján egy faelgázosító kazánt puffertároló beépítésével elég naponta, vagy kétnaponta egyszer begyújtani, és nem kell folyamatosan figyelni a működését. A rendszer – megfelelő szabályzás használatával – teljesen automatikussá tehető. Lehetővé válik alacsony hőmérsékletű rendszer (padlófűtés, falfűtés) üzemeltetése, akár időjáráskövető üzemmódban.

Ma már a fűtési rendszerekkel szemben támasztott követelmények között első helyen szerepel az energiahatékonyság. Mindez akkor kelti fel igazán a felhasználók és a szerelők érdeklődését, ha a rendszer egyben költségkímélő is. A Gépész által forgalmazott padlófűtési rendszerek alacsony hőmérsékletű felületfűtést biztosítanak, amely köztudottan energiahatékony, emellett felújításoknál és új építéseknél egyaránt alkalmazható, nem igényel bontást, gyorsan telepíthető, ezért költségkímélő is. A FixTrend padlófűtési rendszerek segítségével ugyanazt a komfortérzetet érhetjük el, de 2°C-kal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett. A padlófűtés (felületfűtés) a lehető legjobb fűtési/hűtési mód az allergiától szenvedők számára is.

Alacsony építési magasságú FixTrend padlófűtési rendszereinket az alábbi bannerre kattintva tekintheti meg:

 

 

LOGO