Napelemek tisztítása

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #502  

 

A napelemekkel sokan úgy vannak, mint mások az autójukkal: van, aki szökő évente tisztítja le alaposan, van, aki hetente fényesre mossa. Elvégre, akinek napelem-parkja van, az szeret biztosra menni a teljesítmény terén is.

A szennyeződés negatívan változtatja meg a napelemek teljesítményét.

Természetesen takarítani kell a napelemeket, hiszen ha szennyeződés fedi a fotovoltaikus táblákat, csökken a beáramló fény mennyisége. De ahogy a természet "koszolja" úgy "tisztítja" is, egy-egy kiadósabb eső szépen lemossa a napelemekre lerakódott koszt.
Hazánkban a legsúlyosabb és legáltalánosabb szennyezési forrás a természetes eredetű por. Tőlünk délebbre, közel az egyenlítőhöz már inkább a homok okoz gondokat, míg a nagyvárosoknál a légszennyezés a fő ludas.
Ritkább, ám jellemző szennyezés források még a hulló levelek. A gyakoribb esőzés valamelyest enyhít a helyzeten, viszont érdemes a zivatarok után átnézni a napelem táblákat, mert a por akár sárként is megtapadhat rajtuk.
A szennyeződés negatívan változtatja meg a napelemek teljesítményét. Európán kívül, a száraz, sivatagos klímájú régiókban már egy negyed / fél év alatt közel 50 %-os hatékonyságromlás is előfordulhat, sőt a napelemek teljesítménye egy nagyobb homokvihar után akár 75 %-kal is romolhat!
Európában és általában az északi féltekén azért sokkal jobb a helyzet. A klíma és az időjárás – egyelőre – kedvezőnek számít a napelemes rendszerek számára, és a szennyezés is kisebb, Afrikához vagy Közép-Amerikához képest. Kontinentális szinten elmondható, hogy a szennyeződés átlagosan 1,5%-kal csökkenti a napelemek áramtermelő képességét. Ha részleteiben nézzük meg Európa helyzetét, akkor azt látjuk, hogy itt is igaz, ami a világ többi részén: ahol gyakoribb a homokvihar, a szálló porral teli levegő, ott akár 20% teljesítménycsökkenés is tapasztalható negyed év alatt. Ezzel szemben az urbánus és organikus szennyeződés csak 5% csökkenést okoz, mi több, a homok strukturálisan is károsítja a napelemtáblákat.
Nagyobb problémát jelent azonban egy falevél vagy madárpiszok mint a por vagy a homok. Amennyiben csak egy kis részt takarunk be és nem az egész napelemet árnyékoljuk és a ByPass diódák nem aktiválódnak, akkor érdemes azonnal takarításhoz látni. Ha nem így teszünk, akkor Hot-Spot jelenség is kialakulhat, ami hosszabb távon visszafordíthatatlan kárt okoz a napelemünkben.

A tisztítást végezhetjük magunk is, amennyiben olyan helyen vannak a napelemek, hogy könnyen elérhetjük őket és nem veszélyezteti a testi épségünket. A másik megoldás, hogy erre szakosodott szakembereket hívunk ki, de át kell gondolni a professzionális takarítás és a várható termelés többlet hozamát, mert könnyen meglehet, hogy a két öszszeg nincs még csak egyensúlyban sem.
Vannak speciális takarító eszközök és tisztító folyadékok, melyek ára természetesen magasabb lehet, mint a háztartásban használt általános vegyszereké, de biztosak lehetünk benne, hogy nem okozunk vele kárt. Még a csapvíz is problémás lehet főleg ha kemény, hiszen a kiváló vízkő  is szennyezi a felületet  egy újabb felesleges réteggel.
Vannak speciálisan felületkezelt napkollektorok és napelemek is, melyek egyedi gondoskodást igényelhetnek. 

Forrás: napelem.blog.hu

A képre kattintva megtekintheti KIOTO termékkínálatunkat!

LOGO